ŠAPONJIĆ PRODAT U BESCENJE: Upravi se žurilo da uzme 1.500.000 evra!
Foto: Dado Đilas

Skandal

ŠAPONJIĆ PRODAT U BESCENJE: Upravi se žurilo da uzme 1.500.000 evra!

Fudbal -
Kao da je štoper talentovani srpski napadač poslat u Benfiku za duplo manju sumu od one koju bi klub realno mogao da dobije na leto

Ivan Šaponjić nije više fudbaler Partizana. Zlatni „orlić“ prodat je Benfiki za samo 1.500.000 evra.Iako su za svog supertalentovanog napadača mogli da dobiju i duplo veću sumu na leto, odlazeća uprava crno-belih je pošto-poto rešila da obavi transfer. Svetski šampion je dat Portugalcima u bescenje!Legenda srpskog i jugoslovenskog fudbala Dragoslav Šekularac shvata da se klubovi suočavaju s besparicom, ali bi uprkos teškoj situaciji učinio sve da zaustavi odlazak Ivana Šaponjića u Benfiku ili Marka Grujića u Liverpul. Računica fudbalskog velemajstora je prosta - zašto prodavati dečaka za sitniš kad će za tri godine isti vredeti između deset i 20 miliona evra.Neshvatljivo- Ne možeš tome da se suprotstaviš, jer ima tih muljatora koji bi da obave transfer po svaku cenu, bez obzira na to što je dete u pitanju i što će mu za dve ili tri godine cena skočiti nekoliko puta - priča bez uvijanja popularni Šeki i nastavlja:- Muljatori obezbede toliko novca za igrača i roditelje da im jedno vreme bude obezbeđena egzistencija. Meni je kao bivšem igraču drago da deca rešavaju neka životno važna pitanja svojim transferima, ali se tu postavlja i pitanje koliko je neko sa 18 ili 19 godina sposoban da raspolaže tolikim novcem na pravi način.

Aminovali prodaju... Milorad Vučelić i Miloš Vazura
Aminovali prodaju... Milorad Vučelić i Miloš Vazura

Bogato životno iskustvo Šekularca je uverilo da dečaci, zbog veličine stranog kluba i novca, promene način razmišljanja.- Pa, ja sam imao 25 kad je po mene došao Juventus, pa sam hteo da izludim od cifri koje su Italijani pominjali u pregovorima sa Acom Obradovićem. Mogu misliti kako je ovim mlađima danas, iako, priznajem, ova deca sada ranije sazrevaju nego što je bio slučaj s ranijim generacijama.Ništa nije kao prePosle pregovora s Juventusom Šeki je još četiri godine čekao na dozvolu da ode preko granice.- Postojalo je pravilo po kojem pre 28. godine nisi mogao preko. U stvari, mogao sam da emigriram ilegalno i da posle godinu dana pauze zaigram za Juventus, ali ja sam znao da ne bih mogao toliko dugo da izdržim bez fudbala i još duže bez Beograda. Otišao sam u Karlsrue u 29. godini za 230.000 maraka i sad mi je mirna glava, uživam kao penzioner u mom Beogradu.

Surova realnostSTRANCI KORISTE NAŠE SIROMAŠTVONisu samo domaći „muljatori“ zaslužni za toliki odliv mladih fudbalera iz Srbije. Šekularac gotovo da ne pravi razliku između njih i stranih klubova.- Stranci koriste naše siromaštvo. Kupe 20 dečaka iz Afrike i s Balkana za po dva miliona, trojica od njih prođu i na njima zarade ogroman novac, a ostale vrate po istoj ceni za koju su ih doveli iz matičnih klubova. To je taj sistem poslovanja koji su oni uspostavili i kako nam „pomažu“ da preživimo - zaključio je Šekularac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track