USTAŠTVO NA STADIONIMA: Lovac na naciste juri Hrvate
Foto: Ap, Profimedia

Jevreji ne žele da ćute o ustaštvu na stadionu u Osijeku

USTAŠTVO NA STADIONIMA: Lovac na naciste juri Hrvate

Fudbal -
Efraim Zurof uputio oštar protest premijeru Hrvatske Tihomiru Oreškoviću zbog nacističkog skandiranja na utakmici

Centar „Simon Vizental“ oštro je osudio ustaško skandiranje „Za dom spremni“ tokom prijateljske fudbalske utakmice između Hrvatske i Izraela u Osijeku i pozvao nadležne da sankcionišu sve huligane koji su učestvovali u ovom incidentu.Direktor tog centra Efraim Zurof u oštroj izjavi, upućenoj ne samo navijačima već i premijeru Tihomiru Oreškoviću i ministru Predragu Šustaru, koji su prisustvovali utakmici, kazao je da su hrvatski navijači ovakvim ponašanjem pokazali da se identifikuju s ustaškim režimom, koji je tokom Drugog svetskog rata počinio masovna ubistva više stotina hiljada nevinih Srba, Jevreja i Roma.Policija bez reakijeNa utakmici u Osijeku, pored visokog državnog i sportskog vrha Hrvatske, gost je bila i ambasadorka Izraela u Zagrebu Zina Kalaj Klajtman. Ono što posebno začuđuje, ali ne iznenađuje, jeste činjenica da osiječko-baranjska policija neće podnositi nikakvu prijavu zbog skandiranja „Za dom spremni“, preneo je Jutarnji list.Podržava ih država- Skandiranje „Za dom spremni“ pokazuje očiglednu podršku državi čija je vlada organizovala masovna ubistva stotine hiljada pripadnika manjina i političkih protivnika. Činjenica da niko nije ni pokušao da zaustavi skandiranje ili preduzme mere protiv onih koji su u tome učestvovali, uključujući i premijera Oreškovića i ministre, prava je sramota za Hrvatsku - kazao je Zurof.

Ustaško orgijanjeOSIJEK SE SEĆA ŠIMUNIĆAHrvatski helsinški odbor napravio je izveštaj s utakmice u Osijeku, u kojem je dokumentovano sramotno ponašanje navijača. Na istom stadionu orgijao je i Josip Šimunić pre tri godine posle trijumfa nad Islandom, kad je urlao „Za dom spremni“, a ceo stadion mu otpozdravljao.

USTAŠLUCI HRVATAItalija - Hrvatska 16. avgust 2006.Telima formirali nacistički simbol kukasti krst, tzv. svastiku. Uzvikivali „Hajl Hitler“Turska - Hrvatska 20. jun 2008.Vređali su na verskom nivou Turke, pa je Savez morao da plati 72.000 evra kazne zbog opomene UEFAFrancuska - Hrvatska 29. mart 2011.Više od 50 navijača kartonima napravili slovo U i skandirali Anti PavelićuHrvatska - Gruzija 3. jun 2011.Na utakmici u Splitu istakli su transparent sa kukastim krstom. Tada je HNS platio 75.000 evraHrvatska - Italija 14. jun 2012.Rasističkim povicima častili fudbalere Italije, pa je Savez kažnjen sa 80.000 evraHrvatska - Island 19. novembar 2013.Fudbaler Džo Šimunić poveo ustaško navijanje posle utakmice, kad je uzvikivao „Za dom spremni“, na šta mu je uzvratio ceo stadionItalija - Hrvatska 16. novembar 2014.Klicali ustašama, uzvikivali „Za dom spremni“ i „Ajmo, ustaše“, pa je sudija Kujpers morao nakratko da prekine utakmicuHrvatska - Norveška 28. mart 2015.Rasistički povici prema tamnoputim igračima gostiju uslovili su novu kaznu UEFA od 50.000 €Hrvatska - Italija 12. jun 2015.Pre početka utakmice koji je igran na praznom stadionu Poljud zbog kazne HNS, huligani na travi iscrtali kukasti krstHrvatska - Izrael 23. mart 2016.Huligani ponovo skandirali „Za dom spremni“ i „Ajmo, ustaše“, a na utakmici je bila visoka delegacija Izraela i državni vrh Hrvatske

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track