INTERVJU ĐANI INFANTINO, PREDSEDNIK FIFA: Podrška Srbije mi je mnogo značila
Foto: Reuters

Prvi čovek svetskog fudbala

INTERVJU ĐANI INFANTINO, PREDSEDNIK FIFA: Podrška Srbije mi je mnogo značila

Fudbal -

Predsednik Svetske fudbalske federacije (FIFA), gospodin Đani Infantino,u ekskluzivnom intervjuu za sajt Fudbalskog saveza Srbije, govori o značaju podrške predsednika Karadžića i FSS njegovoj kandidaturi, odnosno izboru za prvog čoveka FIFA, organizaciji i radu srpske kuće fudbala, slici iz Beograda koja je obišla svet posle osvojene titule na Novom Zelandu, potrebi izgradnje nacionalnog stadiona, ali i strateškim ciljevima FIFA pod njegovim vođstvom.

Fudbalski savez Srbije Vam je među prvima dao javnu podršku za izbor na mesto predsednika FIFA. Koliko je to bilo vazno?

-Podrška koju sam dobio od FS Srbije mnogo mi je značila, jer sam od samog starta bio u prilici da uvidim da delimo istu viziju i snažnu posvećenost ka sportu koji volimo. Zato bih još jednom želeo da se zahvalim FS Srbije i predsedniku, gospodinu Tomislavu Karadžiću, ali i da istaknem da sam kao predsednik FIFA potpuno privržen saradnji i radu za svih 209 članica FIFA.

Imali ste priliku da se upoznate sa Sportskim centrom u Staroj Pazovi, organizacijom i radom FS Srbije. Gde se po svim tim parametrima FSS nalazi u odnosu na ostale saveze u Evropi?

-Sportski centar Fudbalskog saveza Srbije je jedinstveni projekat koji je sa svim svojim kapacitetima omogućio srpskom fudbalu da se dodatno razvija na svim nivoima. A razvoj fudbala je za FIFA primarna misija, glavni cilj i svakog od članova svetske fudbalske organizacije. Upravo iz tog razloga je važno da takvi objekti budu sagrađeni, posebno za mlade igrače. A što se tiče organizacije u Fudbalskom savezu Srbije, mogao sam lično da se uverim koliko je efikasna dok sam još bio u UEFA.

Poslednji muški turnir pod okriljem FIFA SP na Novom Zelandu završen je pobedom Srbije. Taj uspeh izveo je više od 100.000 ljudi na ulice Beograda, slika je obišla svet, kako je delovala na Vas?

-Osvajanje titule prvaka sveta u fudbalu u bilo kojoj kategoriji, može se jedino ostvariti uz veoma naporan rad. Trijumf Srbije na Svetskom prvenstvu za igrače do 20 godina prošlog leta na Novom Zelendu je rezultat sjajnog rada Fudbalskog saveza Srbije sa mlađim selekcijama. Čestitam svima koji su u tome učestvovali. To je vrlo ohrabrujuće i obećavajujuće za budućnost srpskog fudbala. Željno iščekujem da igrače iz te generacije vidim na velikoj sceni i u seniorskoj konkurenciji.

Sledeći veliki infrastrukturni projekat je nacionalni stadion, koliko je to bitno za dalji razvoj srpskog fudbala?

-Kao što sam napomenuo, dobra infrastruktura je osnova za razvoj fudbala. Izgradnja nacionalnog stadiona može se smatrati sledećim korakom ka napretku fudbalske infrastrukture u Srbiji, posle onoga što je već napravljeno u Staroj Pazovi. Moderni stadioni obezbeđuju bolje uslove i u značajnoj meri doprinose povećanju broja gledalaca, posebno među porodicama. To je dodatno oruđe za postizanje uspeha i promociju fudbala kao igre.

U kom smeru će ići FIFA pod Vašim vođstvom i koji su najvažniji strateški ciljevi?

-Sprovođenje reformi koje su odobrene na Kongresu FIFA održanom 26. februara, glavni su prioritet. Takođe, želim značajno da uvećam budžet za razvoj fudbala u periodu od 2015. do 2018. i to za 517 miliona dolara. Hoću da umesto 900 miliona taj budžet iznosi milijardu i 417 miliona dolara. Na taj način FIFA bi bila u poziciji da značajno pomogne svojim članicama, čak i više nego što to sada čini, kako bi se fudbal dalje razvijao. Želim da omogućim veće učešće i uključenost različitih fudbalskih aktera u rad FIFA. Konačno, hoću da se FIFA fokusira na fudbal i da fudbalska zajednica bude ponosna na FIFA, zaključio je Đani Infantino, predsednik Svetske fudbalske federacije (FIFA).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track