U TOKU JE 40. KONGRES UEFA U BUDIMPEŠTI: UEFA menja Statut kako bi primila Kosovo
Foto: Reuters

Očekuje se glasanje

U TOKU JE 40. KONGRES UEFA U BUDIMPEŠTI: UEFA menja Statut kako bi primila Kosovo

Fudbal -

U Budimpešti se održava 40. Kongres UEFA na kome će 10. tačka dnevnog reda biti prijem samoproglašene države Kosovo u članstvo Evropske fudbalske federacije.

A u najavi glasanja, odnosno govora Tomislava Karadžića, predsednika Fudbalskog saveza Srbije, UEFA želi da promeni član 5. tačka 1. Statuta UEFA kako bi se takozvanoj državi Kosovo otvorila vrata prijema danas u UEFA a za sedam dana u FIFA.

Naime, do sada je „članstvo u UEFA bilo otvoreno za sve nacionalne saveze koji se nalaze na evropskom kontinentu, na osnovu zemlje koja je priznata od strane Ujedinjenih nacija kao nezavisna država“, a izmenom „preko noći“ ovog člana Statuta FIFA stoji da je „članstvo u UEFA otvoreno za sve nacionalne saveze koji se nalaze na evropskom kontinentu, na osnovu zemlje koja je priznata kao nezavisna država od strane VEĆEG dela međunarodne zajednice na evropskom kontinentu“.

A do sada je 38 Vlada zemalja članica UEFA priznalo nezavisnost samoproglašene države Kosovo.

Očekuje se govor predsednika FSS Tomislava Karadžića.

Tomislav Karadžić, Foto: Printskrin
Tomislav Karadžić, Foto: Printskrin

V.D. predsednika UEFA u obraćanju delegatima Kongresa: Viljar najavio „političke reprekusije“

Vršioc dužnosti predsednika UEFA Španac Anhel Viljar je rekao da se radi o veoma osetljivom pitanju i najavio mogućnost „političkih reprekusija“ po pitanju „slučaja Kosovo“.

Uslov za prijem tvorevine Kosovo je da se prethodno promeni član 5. tačka 1. Statuta UEFA koji omoguća prijem onim zemljama koje su priznate „od strane većeg dela međunarodne zajednice na evropskom kontinentu“.

Švajcarska delegacija tražila je tajno glasanje po pitanju promene Statuta UEFA i izglasano je da ono bude tajno.

Nije tajna, postoji veliki politički pritisak na mnoge delegate da postupaju u skladu sa politikom svojih Vlada, a 38 Vlada zemalja članica UEFA od 54, priznalo je nezavisnost samoproglašene države Kosovo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track