Najnovije vesti

KARADŽIĆ O PRIJEMU KOSOVA U UEFA: Izgubili smo bitku, ali nastavljamo rat
Foto: Printskrin

Sledi žalba Sportskom sudu

KARADŽIĆ O PRIJEMU KOSOVA U UEFA: Izgubili smo bitku, ali nastavljamo rat

Fudbal

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić rekao da je prijemom Kosova u UEFA izgubljena bitka, ali ne i rat, jer će se na tu odluku žaliti Sudu za sportsku arbitražu u Lozani (CAS).

"Ako ima nekog uspeha, onda je to da smo na Kongresu obezbedili tajno glasanje i nije došlo do promene Statuta po kojem bi Kosovo moglo legalno da bude primljeno u UEFA. Upravo to će biti naš glavni argument, jer ćemo to koristiti za nastavak naše borbe na tom planu. Naš pravni tim već radi da ovu sramotnu odluku obori pred Sudom u Lozani. Fudbal se našao u raljama politike i ovoj potez UEFA može imati nesagledive posledice", rekao je Karadžić za banjalučke Nezavisne novine.

Pored Statuta UEFA, Karadžić je kao jak argument označio rezoluciju 1244 Ujedinjenih nacija, prema kojoj je Kosovo i Metohija deo Srbije.

"Ako je 1992. godine poštovana rezolucija UN na osnovu koje Jugoslavija nije igrala Evropsko prvenstvo, zašto bi se sada gluvo i slepo prelazilo preko jedne rezolucije? Kada se primi jedna clanica u UEFA, ona će automatski biti i članica FIFA, a tim pre jer je u FIFA i pozicija FS Srbije lošija, zato što je dobar deo konfederacija već priznalo Kosovo. Tu zasad ne možemo da učinimo, ali ako dobijemo pravnu bitku u vezi sa članstvom u UEFA, onda ćemo imati i snažne argumente po tom pitanju", istakao je prvi čovek FSS.

Prema njegovim rečima ne postoji mogućnost da se u budućnosti sretnu srpski i kosovski timovi.

"Tu imamo određene dogovore da se ni za evropska i svetska takmičenja ne žrebaju klubovi i reprezentacije sa ova dva područja. Svi su svesni da to može dovesti do eskalacije nasilja, problema, tako da se ne može desiti da Kosovo i Srbija u bilo kojoj varijanti budu u istoj grupi, pretkolu ili slično".

Karadžić je poručio da ima normalan odnos sa prvim čovekom FS Kosova Fadiljom Vokrijem.

"Imamo korektan odnos, nema sklanjanja, okretanja glave, nepozdravljanja... Na ovom pitanju smo potpuno na razlicitim stranama, ali to nije razlog da se popreko gledamo. Njemu su mnogi cestitali, ali na kraju ne vidim razlog za neku euforiju, jer odluka je došla za jedan glas, dakle veoma tesno", zaključio je Karadžić.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...