NOVOSAĐANI POKVARILI ŠAMPIONSKU ATMOSFERU: Vojvodina razbila Zvezdu na praznoj Marakani
Foto: Saša Pavlić

Derbi Superlige

NOVOSAĐANI POKVARILI ŠAMPIONSKU ATMOSFERU: Vojvodina razbila Zvezdu na praznoj Marakani

Fudbal -

Fudbaleri Vojvodine savladali su Crvenu zvezdu 3:1 u meču 35. kola Superlige Srbije.

Golove na zbog kazne domaćeg tima praznom stadionu Rajko Mitić postigli su Nikola Trujić u 20. i 58. i Paločević u 68. minutu za Vojvodinu i Marko Grujić u poslednjim trenucima prvog dela za beogradske crveno-bele.

Vojvodina je pobedom prišla na bod, uz utkamicu više, drugoplasiranom Partizanu, a tri Čukaričkom, koji je drugi na tabeli. Zvezda, koja je u prošlom kolu obezbedila titulu, nastupila je u rezervnom sastavu, a trener Miodrag Božović je od standardnih tokom sezone priliku dao samo Marku Grujiću, kao i oporavljenom Ugu Vijeiri u drugom poluvremenu.

Gosti su bili od početka pred praznim tribinama stadiona "Rajko Mitić". Prvi priliku su imali u 15. minutu kada je Nemanja Supić odlično ušao u šut i odbranio Dejanu Melegu, ali je Vojvodina pet minuta kasnije uspela da povede. Posle asistencije Siniše Babića, Trujić je bio brži od Edsona, izašao sam ispred Supića, obišao ga i lako postigao pogodak.

Zvezda je do poluvremena imala nekoliko manjih prilika za izjednačenje, a šansu je pred kraj prvog dela realizovao Grujić, koji je odlično prošao Lazara Rosića i lepim udarcem savladao Marka Kordića.

Vojvodina je bila dominantna u drugom poluvremenu i uspela je da zabeleži pobedu, golovima koje je postigla posle velikih grešaka Zvezdinog brazilskog štopera Edsona. Prvo je Trujić iskoristio asistenciju Filipa Malbašića koji je lepo prevario Edsona, a potom je Paločević postigao pogodak posle velike greške Miloša Stojanovića i pre svega Edsona.

Trener crveno-belih Božović isključen je u 70. minutu zbog oštrog protesta Nenadu Đokiću, nezadovoljan jednom odlukom.

Lalatović: Vojvodina i Novi Sad zaslužuju EvropuTrener fudbalera Vojvodine Nenad Lalatović rekao je da se nada da će njegova ekipa uspeti da izbori mesto koje vodi u evropska takmičenja, a uputio je i čestitke Crvenoj zvezdi na osvojenoj tituli.

"Dajemo maksimum u svakoj utakmici. Ovo je nov tim, ima mnogo novih igrača. Kako vreme odmiče igramo sve bolje. Bodove smo nesrećno gubili, da se fudbal igra 88 minuta mi bismo danas bili drugi. Sreću smo zaslužili. Zadovoljan sam. Novi Sad i ovaj klub zaslužuju da budu predstavnici u kvalifikacijama za Ligu Evropa", rekao je Lalatović.

Lalatović je čestitao ekipama na dobroj igri, po "teškom i sparnom vremenu".

"Prvih 15 minuta smo igrali jako dobro, a potom je moja ekipa ođednom stala i pustila Zvezdu da dominira. Drugo poluvreme smo igrali mnogo bolje, držali sve pod kontrolom, bili smo agresivniji, počeli da dobijamo duele. Posle je bilo mnogo lakše", kazao je Lalatović.

Prema njegovim rečima, Vojvodini nije bilo lako posle teške utakmice sa Čukaričkim u prošlom kolu, kao i da će biti teško u preostale dve utakmice, ali da se nada da će njegova ekipa uspeti da ostvari cilj.

"Možda smo mogli da damo još koji gol, mogla je i Zvezda, ali prednost od jednog gola bila bi najpravednija. Zvezdi čestitam na osvojenoj tituli na ovakav način, koji ja ne pamtim. Miodrag Božović je pokazao da je preporodio Zvezdu i da je najbolji trener. Sve čestitke idu njemu", rekao je Lalatović novinarima posle utakmice.

Član stručnog štaba Zvezde Srđan Maksimović, koji se pojavio na konferenciji zbog toga što je Miodrag Božović isključen, čestitao je Vojvodini na zasluženoj pobedi.

"Posle početne inicijative Vojvodine, bili smo poluzbunjeni. Posle smo uspostavili balans i bilo je dobro u prvom poluvremenu. U drugom smo bili rastrzani, grešili smo. Osetio se diskontinuitet igara kod pojedinih igrača", rekao je Maksimović.

On je kazao da je da je razumljivo što je Zvezda nastupila u rezervnom sastavu i što su dobili šansu oni koji nisu mnogo igrali do sada u sezoni.

"Normalno je da posle osvojene titule šansu pružimo igračima sa manjom minutažom, momcima koji su naporno trenirali i bili posvećeni cilju koji smo ispunili. Na kraju krajeva, imamo konfor da u poslednjim utakmicama ukažemo njima šansu, ujedno se pripremajući za Evropu", kazao je Maksimović

Drugo poluvreme

90+3. minut - Kraj utakmice

82. minut - Nema velikih uzbuđenja

70. minut - Trener Crvene zvezde Miodrag Božović je isključen zbog prigovora

68. minut - GOOOOOOOOOL 1:3 - Kontra Vojvodine i nesebičnost Babića za gol Paločeviča

58. minut - GOOOOOOOOOOOL 1:2 Trujić! Bivši igrači Partizana Malbašić i Trujić nadmudrili su odbranu Crvene zvezde i vratili prednost gostima iz Novog Sada

56. minut - Igra se uglavnom između kaznenih prostora

47. minut - Dobar pokušaj Ristića

46. minut - Počelo je drugo poluvreme

Drugo poluvreme

45. minut - GOOOOOOOOOL 1:1 Grujić! Fudbaler Crvene zvezde je prevario Rosića, a zatim matirao Kordića

44. minut - Dobar napad Zvezde, ali i intervencija Kordića

36. minut - Greška Rosića, ali i užasna reakcija Orlandića pred golom Vojvodine

31. minut - Dva uzastopna pokušaja Plavšića, Kordić je zaustavio, kao i udarac Babunskog, koji sekund kasnije

27. minut - Zvezda preuzima inicijativu, ali za sada ne uspeva da ugrozi Kordića

20. minut - GOOOOOOOL 0:1 - Sjajna akcija fudbalera Vojvodine koju je golom završio Nikola Trujić

18. minut - Vojvodina se ozbiljnije preti, sada je pokušao i Malbašić

14. minut - Centaršut Cvetkovića i prilika za Orlandića, na drugoj strani Meleg je posle pasa Trujića izbio sam pred Supuća, ali je golman Zvezde odbranio

10. minut - Igra se između dva šesnaesterca za sada bez udaraca ka golu

4. minut - Sikimić je povređen i po svemu sudeći neće moći da nastavi meč, zbog problema sa kolenom. U igru je ušao Orlandić

1. minut - Počela je utakmica

Prvo poluvreme

Crvena zvezda: Supić - Cvetković, Edson, Stojanović, Anđelković - Grujić, Ristić - Gavrić, Babunski, Plavšić - Sikimić. Klupa: Kahriman, Petković, Račić, Stojanović, Vijeira, Rendulić, Orlandić;

Vojvodina: Kordić - Puškarić, Miletić, Rosić, Nastić - Jovančić, Maksimović - Malbašić, Meleg, Babić - Trujić. Klupa: Žakula, Ašćerić, Paločević, Vukčević, Lakićević, Kovačević, Sekulić.

Sastavi

Crveno-beli su prolećni deo šampionata započeli u prepoznatljivom stilu i zabeležili pet vezanih pobeda u duelima sa ekipama Mladosti (2:1), Partizana (2:1), Jagodine (3:1), Spartaka (4:0) i Novog Pazara (4:0). Ipak, usledio je period rezultatske krize i slabije igre, verovatno kao posledica opuštanja i zasićenja ekipe koja je do tada redom rušila rekorde. Tako su na prethodnih šest suseta izabranici trenera Miodraga Božovića ostvarili samo dva trijumfa (Rad 1:0, Voždovac 1:0), uz tri remija (Vojvodina 0:0, Borac 1:1, Partizan 1:1) i jedan poraz (Čukarički 1:2). Meč 32.kola nije odigran zbog tragedije koja se dogodila u Čačku kada je uoči duela sa Borcem stradao jedan navijač crveno-belih. Pobeda u prethodnom kolu nad ekipom Voždovca odlučila je šampionsku trku, jer je Crvena zvezda sa ta tri boda matematički osigurala osvajanje titule. Crveno-beli trenutno imaju 45 bodva, devet više od drugoplasiranog Čukaričkog i jedanaest više od trećeplasiranog Partizana (uz jedan odigran meč manje u odnosu na oba rivala).

Novosađani su sa velikim ambicijama ušli u prolećni deo šampionata, ali je ekipa Nenada Lalatovića dugo tražila formu. Na prvih šest mečeva zabeležili su pet remija (Spartak 1:1, Metalac 0:0, Rad 2:2, Borac 1:1 i Crvena zvezda 0:0) i jedan poraz (OFK Beograd 0:1). Usledio je potom period dobrih rezultata i tri vezane pobede u duelima sa ekipama Radničkog (3:0), Voždovca (2:1) i ponovo Radničkog (4:0). Uspešna serija prekinuta je porazom u Surdulici u duelu sa ekipom Radnika (0:1) i remijem u još jednom duelu sa ekipom Voždovca (0:0). Ipak, u prethodnom kolu ekipa Vojvodine je zabeležila izuzetno važnu pobedu nad ekipom Čukaričkog na Banovom brdu (1:2) i ostala u trci za plasman u kavlifikacije za Ligu Evrope. Novosađani trenutno zauzimaju 4.mesto na tabeli sa 30 bodova, četiri manje od trećeplasiranog Partizana i jednim više od petoplasiranog Radničkog.Biće to treći ovosezonski duel ova dva tima, a nešto uspešniji bili su beogradski crveno-beli. Tokom jesenjeg dela šampionata Beograđani su na svom stadionu slavili ubedljivu pobedu rezultatom 3:0(1:0). Strelac het-trika na tom susretu bio je Slavoljub Srnić koji je pružio izuzetno dobru partiju. Prolećni duel završen je nerešenim rezultatom, bez golova (0:0), čime je prekinuta sjajna serija Crvene zvezde od 24 uzastopne pobede. Ako posmatramo međusobni bilans na prethodna 25 susreta u domaćim takmičenjima (u periodu 2006-2016) Crvena zvezda je bila uspešnija sa jedanaest ostvarenih pobeda, šest remija i osam poraza. Od prethodnih šest međusobnih duela Beograđani su četiri rešili u svoju korist, dok su dva meča završena nerešenim rezultatom.Domaćini u ovaj meč ulaze nakon zasluženog slavlja i možda po prvi put potpuno rasterećeni. Ipak, treba očekivati da će pristup biti u skladu sa značajem koji ovakvi mečevi uvek imaju, bez obzira na pozicije na tabeli. O tome je na redovnoj konferenciji za medije govorio i šef stručnog štaba Miodrag Grof Božović koji je istakao da će priliku u ovom susretu dobiti igrači koji su tokom ove sezone imali manju minutažu:

''Očekuje nas vrlo teška utakmica, jer je Vovodina u dobroj formi. Nisam odavno video u srpskom fudbalu da neka ekipa odigra tako dobar presing kao što su oni u drugom poluvremenu protiv Čukaričkog. Agresivna su ekipa, dobro se kreću i dosta trče. Nezgodno je što je ovo prva utakmica po osvajanju titule, ali siguran sam da nam želje neće nedostajati. Svaki igrač Crvene zvezde mora uvek da ima motiv, jer motiv je sam klub u kome se nalazimo. Mi moramo da pružimo maksimum na svakoj utakmici, bez obzira na to ko igra. Igrači koji su odigrali najveći deo sezone će sigurno dobiti malo duži odmor kako bi bili spremni za sledeću sezonu. Na predstojećim utakmicama dobiće priliku oni koji su imali manju minutažu u dosadašnjem delu sezone. Pre svih Gavrić zaslužuje šansu, jer je trenirao cele sezone i nametao se. Igraće i Anđelković sigurno, čim je došao na konferenciju.''Trener Božović se osvrnuo i na činjenicu da im je ekipa Vojvodine tokom ove sezone i odmogla i pomogla:''Vojvodina nam je ove sezone i odmogla i pomogla. Žao mi je što smo protiv njih prekinuli niz bez poraza, sada smo bili blizu, pa ko zna kada će nam se ponovo ukazati šansa da oborimo taj rekord. Ipak, najvažnije nam je što smo posle njihove utakmice i zvanično osvojili titulu. Bilo nam je teško, jer smo prvi od decembra prošle godine i održati taj ritam, formu i zalaganje nije lako. Ovim uspehom smo pokazali da smo i na psihološkom planu jaki.''Novinarima se zatim obratio i levi bek beogradskog tima, Dušan Anđelković, koji je istakao da očekuje borbenu utakmicu i pobedu svog tima:

''Sigurno nam neće biti lako protiv Vojvodine koja je do sada pokazala da je odlična ekipa koja ima jako dobrog trenera. U poslednjoj utakmici pokazali su da su u dobroj formi, pa očekujem borbenu utakmicu, ali i našu pobedu. Svi koji dobiju šansu će dati svoj maksimum i znam da nećemo izneveriti očekivanja stručnog štaba.''U taboru gostiju sve je podređeno najvažnijem cilju, a to je plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope. Za to je potrebno da u poslednja tri ovosezonska susreta ekipa da svoj maksimum i pokuša da ostvari maksimalan učinak. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba Vojvodine Nenad Lalatović koji je istakao da će njegov tim ići na pobedu protiv šampiona:''Za nas je svaka utakmica do kraja sezone jako bitna, pošto želimo da izađemo u Evropu, a da bismo to uradili, na preostale tri utakmice moramo da ostvarimo minimalno dve pobede. Crvena zvezda je matematički već osvojila titulu i to sasvim zasluženo. Na "Marakani" je uvek teško igrati, ali mi nemamo drugog izbora sem da odemo tamo isto kao što smo otišli na Banovo Brdo, odnosno da budemo hrabri, da pokažemo veliku želju i htenje i da ono što radimo na treninzima prenesemo i na utakmicu. U kakvom god sastavu da zaigra, Crvena zvezda je uvek Crvena zvezda, ali isto tako mi smo Vojvodina, jako veliki klub. Naše ambicije su da igramo u Evropi, što Vojvodina kao klub i Novi Sad kao grad apsolutno zaslužuju. Kad to kažem, sasvim je nebitno da li će klub na toj međunarodnoj sceni nastupiti sa mnom kao trenerom ili nekim drugim. Gde god da sam radio do sada, nigde nisam imao ovakve uslove za rad i zato smatram da Vojvodina sledeće sezone zaista zaslužuje da ima i malo sreće na žrebu i dođe čak i do grupne faze. No, sve to najpre moramo da obezbedimo u naredna tri meča, a da li ćemo uspeti, zavisiće i od ishoda finala Kupa.''

Trener Lalatović se osvrnuo i na trenutnu kadrovsku situaciju istakavši da u konkurenciji za sastav neće biti Pankova i Perića:

''Pankov ima kartone, te stoga neće imati pravo da igra. Perić se oporavio, počeo je da brani i to sve bolje i bolje, ali još za ovu utakmicu neće biti u konkurenciji za 18 igrača. Na sve ostale igrače mogu da računam, a u odnosu na tim koji je nastupio protiv Čukaričkog, biće jedna ili dve izmene u sastavu.''

Lalatović se takođe osvrnuo i na najave da će Crvena zvezda nastupiti u dosta izmenjenom sastavu i da će šansu dobiti neki igrači koji nisu bili standardni tokom ove sezone:

''Ako Crvena zvezda odmori četiri-pet standardnih prvotimaca, to znači da će šansu dobiti igrači kao što su Gavrić, Sikimić, Babunski, Ristić, Plavšić... To su sve hitri, brzi igrači, koji su jako dobri u igri jedan na jedan i odlično koriste prostor. Žele da se dokažu i pokažu da zaslužuju mesto u timu Crvene zvezde, odnosno da ostanu tu i nakon leta. Tu su još i Petković, Anđelković... Svi oni nisu slučajno u Crvenoj zvezdi, već zato što imaju kvalitet. Ako budu zaigrali u "šarenom" sastavu, sigurno će biti sto odsto motivisani da se dokažu svom treneru. Međutim, nas to ne zanima, jer ko god da izađe na teren, mi moramo da damo svoj maksimum.''

Novinarima se obratio i prvotimac novosadskog tima Nikola Trujić, strelac pobedonosnog pogotka u duelu prethodnog kola sa ekipom Čukaričkog. On je tom prilikom istakao da njegov tim treba da pokuša da nametne svoju igru i tako ostvari povoljan rezultat:

''Oni su već osvojili titulu, pa ne znamo u kakvom sastavu će zaigrati, ali Zvezda je uvek Zvezda, jedan od najboljih klubova u Srbiji. Čak i ukoliko ne izađu na teren u najjačem sastavu, ne mislim da će to biti olakšavajuća okolnost za nas, već više mač sa dve oštrice, pošto će ti momci koji dobiju šansu sigurno želeti da se dokažu, a čim su u Zvezdi, znači da imaju kvalitet. Mi ne treba da im pretimo, ali treba da pokušamo da igramo našu igru i ukoliko uspemo u tome, siguran sam da ćemo ostvariti povoljan rezultat. U ovakvoj situaciji, to bi podrazumevalo i osvajanje jednog boda.''

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track