DRUGI ČOVEK PARIZA ZA KURIR: Teroristi nisu pretnja za EURO 2016
Foto: Profimedia

Više od 200 terorista stiglo u Evropu

DRUGI ČOVEK PARIZA ZA KURIR: Teroristi nisu pretnja za EURO 2016

Fudbal -

Zamenik gradonačelnika Pariza Žan-Fransoa Martin u izjavi za Kurir kaže da posetioci Eura mogu da se osećaju potpuno bezbednim.

Islamska država namerava da izvršni napad na neki od objekata u kojima će se održati Evropsko prvenstvo, glasi upozoravajuća poruka koja dolazi od šefa nemačke obaveštajne agencije!- Znamo da IS ima na meti Euro 2016. - izjavio je Hans Georg Masen za dnevni list Rajniše post.

Dodatni strah ulivaju vesti koje se pojavljuju u zapadnim medijima, a glase: više od 200 potencijalnih terorista pristiglo je u Evropsku uniju sa sirijskog ratišta! Nacionalne agencije zapadnih zemalja usko sarađuju na razmeni podataka vezanih za delovanja i planove Islamista.- Za sada nema konkretnih dokaza o planiranom napadu, ali postoji povećan broj indicija da Islamska država, Al Kaida i Nusra front žele da izvrše udar na ciljeve - kaže Masen.

S druge strane, u Francuskoj tvrde da su stadioni, ali i fan zone potpuno bezbedni. Zamenik gradonačelnika Pariza Žan-Fransoa Martin u izjavi za Kurir kaže da posetioci Eura mogu da se osećaju potpuno bezbednim.- Znate kako, teroristi su pokušali da uđu na Stadion Francuske i 13. novembra, ali nisu uspeli. Proširili smo zonu bezbednosti i ispred samih stadiona, tako da će svi biti kontrolisani i prilikom približavanja objektima. Organizovali smo brojne događaje posle terorističkih napada, uključujući i maraton, i svi su protekli bez problema. Tako će biti i sa Evropskim prvenstvom - uverava Martin.

Ni muva da prođe... Vojska ispred Stadiona Francuska
Ni muva da prođe... Vojska ispred Stadiona Francuska

Fan zona je mesto na kom će se nalaziti veliki broj ljudi, pa je samim tim i potencijalna meta IS.- Svesni smo rizika koje nose fan zone. Zbog toga je odlučeno da u svakom gradu bude samo po jedna fan zona. Naša će biti kod Ajfelovog tornja i moći će da primi 100.000 ljudi. Imaće šest ulaza na kojima će biti obavljana detaljna kontrola svih osoba koje ulaze unutra. Naučili smo na napadima koji su nas zadesili, nivo bezbednosti je na najvišem mogućem nivou. Očekujemo dolazak dva do tri miliona ljudi u Pariz za vreme Eura i učinićemo sve da se oni osećaju bezbedno - zaključuje zamenik gradonačelnika Grada svetlosti.

Bez obeležjaNE OTKRIVAMO BEZBEDNOSNE TAJNEU razgovoru sa ambasadorom za sport u vladi Francuske tražili smo odgovor na pitanje šta je država preduzela da bi se svi osećali bezbedno za vreme Eura.- Ne možemo javno to da vam kažemo, ali ono što javnost treba da zna jeste da su sve mere preduzete da se osigura bezbednost svima koji dođu na Evropsko prvenstvo - rekao je Filip Vinogradov.Kako smo saznali, tokom EP biće ogroman broj pripadnika bezbednosti u civilu. Oni će biti na utakmicama, ispred stadiona, u fan zonama, a svi će misliti da je reč o običnim navijačima. Njihova uloga u bezbednosti Eura biće izuzetno važna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track