RATKO SVILAR ZA KURIR: Tek sad u penziji uživam u fudbalu

Gde je, šta radi

RATKO SVILAR ZA KURIR: Tek sad u penziji uživam u fudbalu

Fudbal -

Ko zna kako bi se moja karijera razvijala da sam 1980. prešao u Ajaks, priseća se igračkih dana golman Jugoslavije sa Evra 1976. i Mundijala 1982.

Čak 26 godina trajala je karijera legendarnog golmana Ratka Svilara, ali i sada u 66. godini, kao penzioner, ponovo se nalazi u žiži evropskog fudbala. Razlog je supertalentovani sin Mile, koji brani gol Anderlehta i kadetske reprezentacije Belgije i čije igre netremice prate premijerligaši i bundesligaši.- Pisalo se svašta u poslednje vreme, a istina je da su samo iz Mančester junajteda i Šalkea poslali ozbiljne ponude za Mileta. Dobro smo razmislili i odlučili da je ipak najbolje biti u Anderlehtu. Prvo treba završi školu, pa onda neka se posveti fudbalu. Sad, koliko će mu u životu trebati ta škola, ne znam baš, ali ja mu kažem: „Mile, igraćeš fudbal najmanje 15-16 godina. Upiši i fakultet, pa ćeš ga do kraja karijere završiti nekako. Naučićeš dosta toga, sutra ti niko neće moći da kaže da si glupi golman“ - prepričava razgovor sa sinom za Kurir Ratko Svilar.Golman neustrašivog stila, konanovskog izgleda i građe, branio je za Crvenku i Vojvodinu, dok se preko američkog Ročestera nije domogao belgijskog fudbala i Antverpena, čija je legenda postao nastupajući od 1980. do 1996.- Ko zna kako bi se moja karijera razvijala da sam 1980. prešao u Ajaks. Tad se nešto desilo što je upropastilo taj transfer, ali opet sam zadovoljan postignutim. Bio sam među tri golmana reprezentacije Jugoslavije na Evropskom prvenstvu u Beogradu 1976. i na Svetskom prvenstvu u Španiji 1982. godine i verovatno bih bio u timu i 1984. na Evropskom prvenstvu u Francuskoj da me operacija nije udaljila od terena. Sada sam penzioner, gledam utakmice i ponekad sinu dam neki savet. Dejan Petković

Srbija nije reagovalaSIN BRANI ZA BELGIJURatkov sin Mile je s navršenih 16 godina neprikosnoven na golu kadetske reprezentacije Belgije, a u Anderlehtu je branio za omladinski tim koji se plasirao u finale Lige šampiona. Ostaje žal što je Srbija zakasnila s njegovim angažovanjem za nacionalni tim.- Sad je na Evropskom prvenstvu u Azerbejdžanu razgovarao sa Ilijom Stolicom, koji vodi tim Srbije. Rekao mi je da su se baš lepo ispričali. Nikad se ne zna šta može da se desi do seniorskog uzrasta. On zna da moje srce kuca za Srbiju, a to je i on kao dete 2010. na belgijskoj televiziji rekao. Videćemo - zaključio je Svilar senior.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track