Bošnjaci osudili Mihajlovićev potez, hoće ekipu Sandžaka

Bošnjaci osudili Mihajlovićev potez, hoće ekipu Sandžaka

Fudbal -
"Ovim diskriminacijskim činom, Siniša Mihajlović potvrđuje da Bošnjak ne može da ima zasluženo mesto u reprezentaciji bez odricanja od svog identiteta, navodi se u saopštenju Bošnjačke kulturne zajednice

NOVI PAZAR - Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) osudila je isključivanje Adema Ljajića iz reprezentacije Srbije zbog toga što nije pevao himnu "Bože pravde".

"Ovim diskriminacijskim činom, Siniša Mihajlović potvrđuje da Bošnjak ne može da ima zasluženo mesto u reprezentaciji bez odricanja od svog identiteta. Ovakav odnos vlasti prema Bošnjacima naterao je vrhunske sandžačke sportiste da zaigraju pod zastavama BiH, Turske, Nemačke i drugih zemalja, gde ih niko ne prisiljava da pevaju njihove himne", navodi se u saopštenju BKZ.

Ova zajednica u saopštenju dodaje da je "postalo sasvim jasno da u srpskim timovima i srpskoj reprezentaciji nema mesta ni za koga osim za pripadnike srpskog naroda".

"Zbog ovakvog ponašanja ne čude sve učestaliji glasovi za formiranje Fudbalskog saveza Sandžaka i Fudbalske reprezentacije Sandžaka", dodaje se u ovom saopštenju.

Generalni sekretar Sandžačke demokratske partije Mirsad Jusufović "zaprepašćen je" što je Fudbalski savez Srbije podržao odluku selektora Siniše Mihajlovića da udalji sa priprema Adema Ljajića.

"Mihajlović nas nije iznenadio, jer je i ranije imao nacionalno obojene izjave, ali nas je zaprepastilo to da Fudbalski savez podržava njegove odluke", rekao je Jusufović za novopazarski radio Sto plus.

Fudbalski savez Srbije saopštio je da je Mihajlović udaljio Ljajića jer igrač nije hteo da peva himnu Bože pravde pred početak utakmice sa Španijom, čime je prekršio Sporazum o ponašanju koji je selektor uveo u nacionalni tim.

"Adem Ljajić je jedan od najperspektivnijih mladih fudbalera Srbije, koja nema mnogo čime da se pohvali u ovom sportu, a uvodjenje ovakvih normi ponašanja i ugovora koji je Mihajlović postavio kao uslov za igranje u timu neće doprineti poboljsanju sporta i fudbala", rekao je Jusufović.

On je kazao da merilo igranja u reprezentaciji treba da budu nečije fudbalske sposobnosti, a ne pevanje ili ne pevanje himne. On je ocenio da je država previše uvedena u "nacionalne tokove" i da se previše vodi računa o "nacionalnim krupnim temama".

"Mnogo je bitnije da li vi pobeđujete ili ne pobeđujete na fudbalskom terenu, a Ljajić je svakako fudbaler koji može da doprinese našoj reprezentaciji da ostvari nešto na sportskom polju", rekao je on i dodao da himna "Bože pravde" ima problem jer je pripadnici nevećinskog naroda ne doživljavaju kao svoju.

Sandžačku demokratsku partiju osnovao je ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, koji je posle toga osnovao Socijaldeokratsku partiju Srbije na nacionalnom nivou.

SDP sada funkcioniše na lokalnom nivou u gradovima u Sandžaku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track