ALBANIJA U STRAHU: Premešten meč sa Izraelom zbog terorističkih pretnji!
Foto: Dado Đilas

Igraće se u Elbasanu

ALBANIJA U STRAHU: Premešten meč sa Izraelom zbog terorističkih pretnji!

Fudbal -

Izraelski biro za kontraterorizam pozvao je izraelske navijače da ne putuju u Albaniju na utakmicu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, nakon što su albanske vlasti uhapsile nekoliko osoba osumnjičenih da su planirale terorististički napad tokom utakmice.

Meč kvalifikacija za šampionat sveta između Albanije i Izraela je trebalo da se igra u subotu u Skadru, ali je Fudbalski savez Albanije sinoć saopštio da je iz "bezbednosnih razloga" promenio mesto održavanja i da će se utakmica odigrati u Elbasanu.

Izraelski biro za kontraterorizam je izdao saopštenje u kojem apeluje na navijače da ne prisustvuju utakmici u Elbasanu nakon što su uhapšene četiri osobe povezane s Islamskom državom (ID).

"U poslednjim danima balkanski zvaničnici su uhapsili osobe povezane s ID koje su planirale terorističke napade na niz meta na Balkanu, uključujući medjunarodnu fudbalsku utakmicu izmedju Albanije i Izraela", navodi se u saopštenju biroa.

U saopštenju se dodaje da "uprkos hapšenju i u zavisnosti od situacije postoji i dalje značajna pretnja od napada u tom području" i da "zbog toga biro za kontraterorizam izdaje upozorenje za putovanje u Albaniju, gde postoji konkretna pretnja (drugog nivoa) i savetuje se Izraelcima da se uzdrže prisustva igri nacionalnog tima 12. novembra".

Četiri osumnjičena muslimana uhapšena su u Skadru, 120 kilometara severno od glavnog grada Tirane koji je prvobitno trebalo da bude domaćin kvalifikacionog meča Albanija-Izrael za Svetski kup.

Albanske bezbednosne snage su ih uhapsile nakon dojava izraelskog Mosada.

One su u saradnji sa Fudbalskim savezom Albanije premestili meč u Elbasan, 55 kilometara južno od Tirane nakon hapšenja osumnjičenih koji su navodno planirali da donesu ekploziv na stadion u nameri da povrede izraelske fudbalere.

Izraelska ministarka kulture is sporta Miri Regev dobila je nove informacije i o situaciji i o razgovoru sa Fifom, Albanskim i Izraelskim fudbalskim savezom.

U saopštenju Ministarstva se navodi da "ministarka pomno prati bezbednosne aranžmane i da je objasnila kako je bezbednost igrača i drugih članova delegacije prioritet". Ona im je poželela uspeh u meču protiv Albanije.

Portparol albanskog saveza Tritan Koka odbio je da komentariše razlog za premeštanje meča za agenciju Asošijeted pres. Tužilac je, takođe, odbio da da izjavu o istrazi koja je u toku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track