SVETLANA BILIĆ, PRVA ŽENA FUDBALSKI SUDIJA U SRBIJI: Volim da razbijam predrasude
Foto: FSS

Pravda je pravda

SVETLANA BILIĆ, PRVA ŽENA FUDBALSKI SUDIJA U SRBIJI: Volim da razbijam predrasude

Fudbal -

Žene i fudbal predstavljaju omiljene muške teme protivrečnosti. Jed(i)na veza je neiscrpna strast, gotovo iskonska privlačnost od Adamove Eve do Barseloninog Mesija. Muškarci podjednako svojataju i žene i fudbal - ljubomorno ih čuvaju kao odvojene ljubavi, koje im pripadaju samo zato što su muškarci...

U ovom svetu, što tvrdoglavo teži ukidanja svih nepisanih i pisanih pravila, uveliko se desilo da su fudbal i žene postali zajednički deo muškog sveta. Lopta će zanavek biti imenica ženskog roda, bez obzira na njenu veličinu i šaru. Priznali to ili ne, fudbal je muška igra, koja nije uspela da odoli ženama.

- Kod nas je i dalje senzacija kada se na terenu pojavi žena koja sudi muške utakmice - iskrena je Svetlana Bilić, srpski sudija sa grbom FIFA, prva žena koja je delila fudbalsku pravdu na utakmici naše Super lige.

- Moja priča je običan izazov na koji sam odgovorila: volim da razbijam predrasude i to je to.

Hrabra Svetlana jednostavno veže kosu u rep, dohvati fudbalsku zastavicu i stane na crtu...

- Primećujem da su i naši ljudi počeli da uviđaju da nije bitno da li je sudija muškarac ili žena, već da li svoj posao obavlja savesno i profesionalno. Korist je za sve ogromna: mojim angažmanom u najvišem stepenu takmičenja u muškoj konkurenciji, pokazali smo svetu i Evropi da je FSS deo misije i vizije FIFA i UEFA. Moja lična satisfakcija je bitna, ali ne i najbitnija.

Svetlana Bilić, Foto: FSS
Svetlana Bilić, Foto: FSS

Fudbal kao zabava, ili fudbal kao profesija?

- U mom slučaju, trenutno, i jedno i drugo... Otac mi je usadio ljubav prema sportu, naročito fudbalu. Bavila sam se raznim individualnim sportovima, na nekom višem nivou igrala i košarku, ali uvek sam znala da fudbal nudi najveći izazov u svakom pogledu. Zato sam i odlučila da uđem u tu magiju, da pokušam da dopinesem nekoj novoj dimenziji popularizacije ne samo ženskog fudbala, nego prevashodno žena u fudbalu.

Kakva je razlika između ženskog i muškog fudbala?

- Generalno, nema tu razlike, jer fudbal se: ili voli, ili se ne voli - jasna je gospođica Bilić.

- Moj posao je da delim pravdu, a pravda je pravda - jednaka za sve.

A, na terenu?

- Mislim da je igra žena strasnija, iskrenija, čak i vatrenija. Muškarci umeju da kalkulišu, kod žena to teže ide. Nema spora da su brzina i pokreti igrača daleko savršeniji nego igračica... Prosto, to je pitanje biologije. Ali, žene su požrtvovanije, što ih , po meni, izdvaja i u običnom životu.Kažu da žene češće sanjaju...

A, žena sudija?

- Trenutno maštam da budem deo sudijskog tima na Svetskom prvenstvu u Francuskoj 2019. godine, ali se ne odričem ni Lige šampiona. Za sada, sve ide u dobrom pravcu. Mene pokreću izazovi, to sam valjda dokazala - poručuje Svetlana Bilić.

DVA SVETA

Svakako da je prvorazredno sudijsko iskustvo Svetlane Bilić učešće na Svetskom prvenstvu U - 20, nedavno održanom u Papua Novoj Gvineiji. Utisci se još sležu, ali generalni je impozantan.

- Zaista sam mnogo videla i naučila. Bila sam pomoćni sudija u tri meča: na otvaranju šampionata, u trećem kolu i u polufinalnom duelu "dva sveta"... Tako je okarakterisana i najavljivana utakmica, u kojoj je Severna Koreja pobedila SAD (2:1), posle velike drame u produžetku. Čarobno iskustvo, više od fudbala i igre - zauvek ostaje u pamćenju Svetlane Bilić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track