BLOG UŽIVO, VIDEO:  Depaj iz Mančestera u Lion za 25 miliona evra
Foto: Reuters

NAJNOVIJE INFORMACIJE IZ SVETA SPORTA

BLOG UŽIVO, VIDEO: Depaj iz Mančestera u Lion za 25 miliona evra

Fudbal -

Sve o sportskim dešavanjima na jednom mestu, najnovije informacije, rezultati, najave predstojećih događaja.

BEOGRAD - Dobrodošli na Kurir sport! Pratite najnovije vesti iz sveta sporta na jednom mestu.

Preokret Kameruna, remi Gabona i Burkine FasoFudbaleri Kameruna pobedili su večeras u Librevilu selekciju Gvineje Bisao sa 2:1 u drugom kolu Grupe A Kupa afričkih nacija (KAN).Gvineja Bisao je povela u 13. minutu golom Piketija, ali je Kamerun u drugom poluvremenu stigao do preokreta i prve pobede na takmičenju u Gabonu.Sebastijen Siani je izjednačio rezultat u 61. minutu, a pobedu Kamerunu doneo je Mišel Ngadeu Ngadjui u 79. minutu.Domaćin Kupa afričkih nacija, selekcija Gabona i Burkina Faso odigrali su nerešeno 1:1.Burkina Faso je povela u 23. minutu, a strelac je bio Prežis Nakoulma. Izjednačenje i bod Gabonu doneo je Pjer Emerik Obamejang u 38. minutu iz jedanaestrca. Obamejangu je to bio drugi pogodak na šampionatu Afrike.Kemerun je prvi na tabeli Grupe A sa četiri boda, Burkina Faso i Gabon imaju po dva, a Gvineja Bisao je poslednja sa jednim bodom.U poslednjem kolu se sastaju Kamerun i Gabon, odnosno Gvineja Bisao i Burkina Faso.

22:12 - Partizan izgubio od AEK-a, poslednje kolo odlučuje o plasmanuKošarkaši Partizana izgubili su večeras u Beogradu od AEK-a 69:65 (19:11, 22:22, 14:20, 14:12), u 13. kolu takmičenja, što znači da će sledeće nedelje u poslednjem kolu odlučivati o konačnom plasmanu u grupi.Partizan, AEK i Ludvizburg sada imaju po osam pobeda i njihov konačni poredak biće poznat nakon poslednjeg kola, u kome crno-beli idu u goste Sasariju.Najefikasniji u Partizanu večeras bio je Stefan Birčević sa 16 poena i osam skokova, dok je Novica Veličković dao 12 poena.AEK je predvodio Janulis Larencakis sa 14 poena, dok je Roko Leni Ukić postigao 12.

21:42 - Poraz Vojvodine koji pobedu značiOdbojkaši Vojvodine NS Seme plasirali su se u osminu finala Kupa CEV 2017, pošto su u šesnaestini finala eliminisali rumunsku Arkadu iz Galacija, za koju igraju Bojan Janić, Nikola Rosić i Nemanja Radović. Arkada je večeras u Galaciju, u revamš meču šesnaestine finala, pobedila Vojvodinu NS Seme sa 3:2, po setovima 25:19, 22:25, 22:25, 25:21 i 15:12, posle 124 minuta igre. U prvom meču, odigranom u Novom Sadu, Vojvodina NS Seme je pobedila Akradu sa 3:0 (25:16, 25:21, 25:22).Vojvodina NS Seme će u osmini finala igrati sa boljim iz duela Pjaćenca (ITA) – Hipo Tirol Insbruk (AUT). U prvom meču, odigranom u Italiji, Pjaćenca je pobedila sa 3:0 (25:21, 25:22, 25:12), a revanš se igra večeras (sreda, 18. januar) od 19,00 časova.Mečevi osmine finala Kupa CEV na programu su 1. i 15. februara. Prva utakmica osmine finala odigraće se u Italiji ili Austriji, a revanš u Novom Sadu.

21:25 - Zvezda posle drame do osmine finala Kupa CEVOdbojkaši Crvene zvezde plasirali su se u osminu finala Kupa CEV 2017, pošto su u šesnaestini finala savladali belgijski Antverpen trijumfom u “zlatnom setu” sa 22:20, posle 25 minuta igre. U regularnom toku revanš utakmice šesnaestine finala, u dvorani USC “Voždovac” na Banjici u Beogradu, Crvena Zvezda je pobedila sa 3:1, po setovima 18:25, 25:21, 25:22 i 25:18, posle 108 minuta igre.U prvoj utakmici, odigranoj u Belgiji, Antverpen je pobedio Crvenu zvezdu sa 3:0 (25:23, 25:23, 25:22).Po propozicijama CEV, za pobede od 3:0 i 3:1 dobijaju se 3 boda, a ukoliko je rezultat 3:2, pobednik dobija 2 boda, a poraženi 1 bod. Ukoliko obe ekipe posle dve utakmice imaju isti broj bodova, konačnog pobednika će odlučiti “zlatni set” (do 15 poena), koji će se odigrati odmah po završetku druge utakmice.Crvena zvezda će u osmini finala igrati protiv nemačkog Volejs Rajnmajna. Mečevi osmine finala Kupa CEV na programu su 1. i 15. februara. Prvi meč će se odigrati u Nemačkoj, a revanš u Beogradu.

20:52 - Depaj iz Mančestera u Lion za 25 miliona evraHolandski fudbaler Memfis Depaj prešao je iz Mančester junajteda u Lion za 25 miliona evra. Depaj je u Junajted stigao iz PSV-a za 34 miliona evra, a došao je po želji tadašnjeg trenera Luja van Gala. U dresu Mančester junajteda je upisao 52 nastupa u prethodne dve sezone i postigao je sedam golova."Crveni đavoli" će dobiti određeni procenat od sledeće prodaje 22-godišnjeg krilnog napadača.

20:33 - Milenković: Realan rezultatTrener vaterpolista Partizana Zoran Milenković rekao je da je rezultat večerašnjeg meča s Jugom u Ligi šampiona realan i dodao da je zadovoljan što su crno-beli polovinu utakmice sa šampionom Evrope odigrali na visokom nivou."Nismo uspeli u onome što smo planirali, a to je da od početka meča udjemo u ravnopravnu borbu sa Jugom. Dubrovčani su brzo stekli veliku prednost, mi smo im u prvoj i drugoj četvrtini dozvolili da nam daju nekoliko lakih golova. Ipak, i pored toga smo se trgli, zaigrali bolje, i dobili treću četvrtinu", rekao je Milenković.Vaterpolisti Partizana izgubili su večeras od dubrovačkog Juga sa 9:16 u četvrtom kolu Lige šampiona."Sve u svemu, rezultat je realan, kad se uzme u obzir razlika u kvalitetu, fizičkoj snazi i iskustvu dve ekipe, a i problemi sa uslovima rada koje mi imamo. Mogu da budem zadovoljan, jer polovinu meča sa prvakom Evrope smo odigrali na visokom nivou", dodao je trener Partizana.Trener Juga Vjekoslav Kobešćak bio je zadovoljan igrom svog tima i rezultatom."Partizan je pokazao da ima izuzetno talentovane igrače, s kojima treba raditi da bi postali vrhunski. Na primer, igrali su sa samo jednim klasičnim centrom Djordjem Lazićem, a uspeli su da izbore dosta isključenja", rekao je Kobešćak.

19:14 - Patrik Bamfrod potpisao za MidlsbroDosadašnji fudbaler Čelsija Patrik Bamfrod potpisao je danas ugovor s ekipom Midlsbroa.Bamfrod je sa novim klubom potpisao ugovor na četiri i po godine. Midlsbro nije saopštio finansijske detalje ugovora.Patrik Bamfrod je karijeru počeo u Notingem Forestu odakle je 2012. godine prešao u Čelsi. On za "plavce" nije odigrao nijedan meč već je šest puta slat na pozajmice. On je već igrao za Midlsbro u sezoni 2014/15. i tada je postigao 19 golova.

17:29 - Trener Makabija: Da pokažemo da je ubedljiv poraz bio slučajnostTrener Makabija Ainars Bagackis rekao je danas da njegova ekipa mora da pokaže da je ubedljiv poraz od Crvene zvezde bio slučajan i da se u predstojećoj utakmici Evrolige to neće ponoviti."Prethodna utakmica protiv Zvezde je bila naša najgora utakmica, ali to je sada iza nas, a mi ne živimo u prošlosti. Igrači znaju i ja sam im to rekao pre dve nedelje kada sam došao, da na ovaj dan, protiv njih moramo da pokažemo da je to bila slučajnost", rekao je Bagackis.Crvena zvezda je pre mesec dana u Beogradu sa 83:58 pobedila Makabi, koji je od tada ostvario jednu pobedu u Evroligi.Makabi će sutra u 18. kolu Evrolige u Tel Avivu dočekati crveno-bele koji su od tada upisali samo jedan poraz, od Olimpijakosa."Za nas je svaka utakmica izuzetno bitna, kao da je finale. Uvek govorim igračima da moraju svih 40 minuta da budu strpljivi. Bitan nam je svaki šut, kao i čvrsta igra u odbrani", rekao je Bagackis.Košarkaš Makabija Kolton Ajverson rekao je da je za njegovu ekipu predstojeća utakmica "biti ili ne biti"."Mislim da smo dobro igrali u poslednjih nekoliko utakmica u Evroligi. Znamo šta nam se dogodilo prošli put protiv Zvezde. Moramo da budemo fizički izuzetno spremni, ali i agresivni. Moramo da izadjemo na teren sa svešću o važnosti (utakmice). Igrači su upoznati s pritiskom ovde, koji na ovom nivou ne može da bude drugačiji", rekao je Ajverson.Utakmica izmedju Makabija i Crvene zvezde igraće se sutra od 20.05.

17:01 - Zvezda i Grafičar potpisali ugovor o poslovno-tehničkoj saradnjiFudbalski klubovi Crvena zvezda i Grafičar potpisali su danas ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, objavljeno je na sajtu crveno-belih.Ugovorom je predvidjena razmena fudbalera i trenera, što znači da će u budućem periodu fudbaleri Crvene zvezde odlaziti na pozajmice i u Grafičar, kako bi dobijali minute na terenu, i time ujedno svojim kvalitetom rezultatski pomogli Grafičaru, a takodje, Zvezdini treneri će odlaziti u Grafičar na usavršavanje."O dobroj saradnji svedoči i činjenica da je tokom prethodne polusezone, boje Grafičara već je branio Zvezdin čuvar mreže i član omladinske reprezentacije Aleksandar Stanković, dok je aktuelni trener Grafičara Uroš Kalinić prošle polusezone bio na usavršavanju kod Miodraga Božovića", navodi se u saopštenju crveno-belih.Ugovor su potpisali generalni direktor Zvezde Zvezdan Terzić i predsednik Grafičara Slobodan Govedarica.

16:07 - Španovićeva predložena za Februarsku nagradu Novog SadaGradska komisija Novog Sada predložila je danas atletičarku Ivanu Španović za dobitnicu Februarske nagrade tog grada za 2016. godinu, saopšteno je iz Skupštine grada."Ivana Španović je najtrofejnija atletičarka u istoriji Srbije. Zahvaljujući Ivani Španović, Novi Sad i Atletski klub Vojvodina nalaze na atletskoj mapi sveta, a Ivana Španović uspešno predstavlja Srbiju", rekla je predsednica Komisije za obeležavanje praznika, dodelu priznanja i medjugradsku saradnju u zemlji i inostranstvu Branka Bežanov.Konačnu odluku doneće odbornici Skupštine grada na svečanoj sednici, 26. januara.Pored statue golubice, dela vajara Andreja Vasiljevića, predloženo je i da novčani deo Februarske nagrade iznosi 130 hiljada dinara.Februarska nagrada dodeljuje se povodom Dana Grada, 1. februara, dana kada je 1748. godine Novi Sad proglašen Slobodnim kraljevskim gradom u okviru tadašnje Habzburške Monarhije.

15:00 - Radonjić: Makabi drugačiji tim u odnosu na duel u BeograduTrener košarkaša Crvene zvezde Dejan Radonjić rekao je da će njegov tim pokušati da iskoristi to što Makabi ima imperativ pobede u Tel Avivu, ali upozorio da se naredni rival u mnogome promenio posle ubedljivog trijumfa crveno-belih u u Beogradu (83:58). "Makabi je značajno drugačiji tim nego ranije. Doveli su novog trenera, a Kvinsi Miler se vratio posle duge povrede. Treba očekivati da će oni u preostalih 13 kola pokušati da dođu do ostvarenja ambicija koje su pre početka sezone bile izuzetno velike. Letos su uradili mnogo u prelaznom roku, imali velika ulaganja u tim i nadaju se da će stići do same završnice Evrolige", rekao je Radonjić za klupski sajt po dolasku u Tel Aviv.On je podsetio da je "Ponos Izraela" veliko ime evropske košarke, ali i da zbog slabijih rezultata ove sezone ima veliko opterećenje protiv Crvene zvezde. "Igrači koji su igrali protiv nas u Beogradu su i sada tamo. Znamo da se radi o ogromnom individualnom kvalitetu i da su u pitanju košarkaši koji mogu da rešavaju utakmice na najvišem nivou. Bilo kakva poređenja nemaju smisla, posebno što Makabi igra na domaćem terenu, ali im to stvara dodatno opterećenje". Crnogorski trener naglasio je da je uticaj bivšeg košarkaša Crvene zvezde Kvinsija Milera veliki u Makabiju, nakon što se oporavio od povrede kolena. "Blizu je da dosegne nivo na kom može da igra, a mi veoma dobro znamo koliko može. Za očekivati je da njegov povratak u tim rastereti igrače na drugim pozicijama i da će oni igrati puno bolje nego do sada u Evroligi", poručio je Radonjić. Košarkaš Branko Lazić dodao je da će mu biti veoma zanimljivo da igra protiv trojice bivših saigrača - Milera, Maika Cirbesa i Gala Mekela. "Očekuje nas veoma težak meč, ali naš plan se ne razlikuje u odnosu na prethodnih mesec dana u Evroligi. Makabi je jači za Milera i biće veoma motivisan da nas pobedi, pogotovo jer je bila velika razlika u Beogradu. Ipak, idemo sa željom da damo sve od sebe i dođemo do nove pobede", rekao je Lazić. Utakmica 18. kola Evrolige između Makabija i Crvene zvezde igra se sutra od 20 sati u hali ''Menora Mivtačim".

Dejan Radonjić, foto: Saša Pavlić
Dejan Radonjić, foto: Saša Pavlić

14:36 - Partizan ubedljiv protiv BSK-a u prvoj pripremnoj utakmiciFudbaleri Partizana ostvarili su prvu pobedu u 2017. godini, pošto su savladali drugoligaša BSK iz Borče sa 6:1 (3:1) u prvoj prijateljskoj utakmici na zimskim pripremama. Strelci na pomoćnom terenu Partizana bili su Uroš Djurđević u 24. i 34, Marko Jevtović u 37, Alen Stevanović u 56, Valeri Božinov u 60. i Đorđe Jovanović u 78, dok je BSK poveo preko Danila Kikovića u 8. minutu. Za crno-bele debitovao je novajlija Leandre Tavamba, dok su odmarali Sasa Ilić, Mohamed el Monir i tek pristigli Leonardo. Fudbaleri Partizana sutra putuju na bazični deo priprema u slovenački Portorož, gde će boraviti do 26. januara, a potom tri dana kasnije idu na Kipar.

14:19 - Berdih neće igrati za Češku protiv AustralijeČeški teniser Tomaš Berdih rekao je da se narednog meseca neće vratiti u Melburn da igra za reprezentaciju Češke u prvom kolu Dejvis kupu protiv Australije. Berdih, koji je sa Češkom 2013. godine osvojio Dejvis kup, ovu odluku saopštio je na konferenciji za medije posle pobede od 3:0 nad Amerikancem Rajanom Harisonom u drugom kolu Australijan opena. Berdih, 10. teniser sveta, rekao je da želi da se fokusira na ATP tur. Selektor Češke Jaroslav Navratil za duel sa Australijom neće moći da računa ni na Lukaša Rosola i Adama Pavlašeka, dok će Jirži Veseli i veteran Radek Štepanek biti u konkurenciji za prvo kolo Dejvis kupa od 3. do 5. februara.

14:02 - Marej lako do trećeg kola Australijan openaPrvi teniser sveta Britanac Endi Marej plasirao se u treće kolo Australijan opena, pošto je pobedio Rusa Andreja Rubljova u tri seta, 6:3, 6:0 i 6:2. Marej je u njihovom prvom međusobnom duelu do trijumfa došao posle sat i 36 minuta igre. Posle izjednačenog početka meča, Marej je u šestom gemu prvog seta stigao do brejka, a kasnije se ispostavilo da mu taj oduzeti servis bio dovoljan za vođstvo od 1:0 u setovima. U drugom setu Britanac je u potpunosti nadigrao 19-godišnjeg Rusa, 152. tenisera na ATP rang-listi. Marej je odlično servirao u drugom setu, a bio je i agresivan na servis Rubljova i s tri brejka došao do vodjstva od 2:0 u setovima. U istom ritmu Marej je nastavio i u trećem setu, Rubljov nije imao odgovor na agresivnu igru najbolje rangiranog tenisera sveta, pa je Britanac s dva brejka došao do pobede i izborio plasman u treće kolo. Marej će se u trećem kolu Australijan opena sastati sa Amerikancem Semom Kverijem koji je u drugom kolu sa 3:0 pobedio Australijanca Aleksa de Minora.

Endi Marej, foto: AP
Endi Marej, foto: AP

13:50 - Kristal Palas želi Milivojevića, Grci traže 10 milionaEngleski Kristal Palas pridružio se Evertonu, Lesteru i Vest Hemu u trci za kapitena Olimpijakosa Luku Milivojevića. Klub iz londona kontaktirao je rukovodstvo šampiona Grčke oko transfera reprezentativca Srbije, jer im je neophodno pojačanje u veznom redu. Olimpijakos je ranije za nekadašnjeg fudbalera Crvene zvezde odredio cenu od 10 miliona evra i ne želi da ide ispod tih zahteva, sa čime su upoznati engleski klubovi. Milivojević se dovodio i u vezu sa mogućim prelaskom u Zenit ili Fenerbahče, ali im je cena transfera bila previsoka. Milivojević je ključan igrač Pirejaca ove sezone, a postigao je pet golova na 15 utakmica u grčkom šampionatu. Za reprezentaciju Srbije nastupio je 19 puta.

13:27 - Sergej Milinković Savić: Želimo da izborimo Ligu šampionaFudbaler Lacija Sergej Milinković Savić rekao je da njegova ekipa za cilj u prvenstvu Italije ima da izbori jednu od pozicija koje vodi u Ligu šampiona i izrazio nadu da će mlada reprezentacija Srbije ostvariti dobar plasman na Evropskom prvenstvu u Poljskoj. "Želimo mesto koje vodi u Ligu šampiona, ali nismo jedini sa tim ciljem. Prvenstvo je dugo i naporno. Svaki bod je bitan, naročito kad igramo pred našim navijačima", rekao je Milinković Savić za sajt Fudbalskog saveza Srbije. Lacio je posle 20 utakmica na četvrtom mestu na tabeli Serije A sa 40 bodova, jednim manje od trećeplasiranog Napolija. Rimski klub je u prethodnom kolu posle preokreta pobedio Atalantu s 2:1, a Milinković Savić je bio strelac izjednačujućeg gola. "Pohvale uvek prijaju, ali i obavezuju. Protiv Atalante je bilo teško. Čvrsta i dobra ekipa. Primili smo rano gol što nam je stvorilo dodatnu komplikaciju, ali smo uspeli na vreme da izjednačimo i kasnije preokrenemo rezultat. Još mi se mota po glavi šansa koju sam imao na 2:1... Nisam dobro zahvatio loptu i umesto u mrežu otišla je iznad prečke. Na kraju je najvažnije bilo da smo ostvarili pobedu", rekao je Milinković Savić. Njega po završetku sezone u Seriji A s mladom reprezentacijom Srbije očekuje Evropsko prvenstvo u Poljskoj. Srbija će na kontinentalnom šampionatu igrati u grupi sa Španijom, Portugalom i Makedonijom. "Kada pričamo o rivalima, možda smo mogli da imamo lakšu grupu, ali smo mogli isto tako da imamo i teže rivale. Poštujemo sve tri selekcije, znamo da imaju kvalitet. Španci i Portugalci su sigurno medju najjačim selekcijama Evrope. Makedonija takodje ima svoje ambicije. Prvi put učestvuje na završnom turniru i sigurno da će želeti da ostvari što bolji utisak. Poštujemo naše protivnike, ali ih se ne plašimo. Imamo razloga za samopouzdanje i dovoljno kvaliteta da se nadamo visokom plasmanu u Poljskoj", rekao je Milinković Savić. Evropsko prvenstvo za igrače do 21 godine igraće se od 16. do 30. juna u Poljskoj.

Sergej Milinković Savić, foto: Damir Dervišagić
Sergej Milinković Savić, foto: Damir Dervišagić

13:10 - Evans izbacio Čilića sa Australijan opena, Sepi bolji od KirjosaBritanski teniser Danijel Evans plasirao se prvi put u karijeri, u treće kolo Otvorenog prvenstva Australije u Melburnu, pošto je pobedio sedmog igrača sveta Marina Čilića iz Hrvatske u četiri seta, 3:6, 7:5, 6:3, 6:3. Evans, 51. teniser sveta, pobedio je za tri sata, pet puta je oduzeo servis Čiliću, koji je napravio tri brejka.Britanac će u trećem kolu igrati protiv pobednika duela Australijanca Bernarda Tomića i Viktora Estrele Burgosa iz Dominikanske Republike. Italijanski teniser Andreas Sepi plasirao se u treće kolo pošto je posle preokreta pobedio domaćeg igrača, 13. na ATP listi, Nika Kirjosa sa 1:6, 6:7, 6:4, 6:2, 10:8. Sepi je u 16. gemu petog seta spasio meč loptu, a u narednom gemu oduzeo je servis Kirjosu, koji je kod brejk lopte napravio dvostruku servis grešku. Sepi, 89. teniser sveta je posle toga osvojio gem na svoj servis i pobedio posle tri sata i devet minuta, kada je as udarcem iskoristio meč loptu. On će u trećem kolu igrati protiv Belgijanca Stiva Darsisa, koji je pobedio Argentinca Dijega Švarcmana sa 6:3, 6:3, 2:6, 6:4.

12:58 - Stiven Hendri igra na Svetskom prvenstvu za senioreSedmostruki svetski šampion u snukeru Stven Hendri, koji je pre skoro pet godina završio karijeru, učestvovaće na Svetskom prvenstvu za seniore. Svetsko seniorsko prvenstvo održaće se u martu u engleskom Skantorpu. Pobednik tog turnira plasiraće se u kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, koje će se u aprilu održati u Šefildu. Hendri (48) je završio karijeru u maju 2012. godine i jedan je od najboljih igrača snukera svih vremena. On je sedam puta bio svetski prvak (1990, 1992, 1993, 1994, 1995, 1996, 1999), što je rekord u modernoj eri snukera. Hendri je sa 21 godinom postao najmladji svetski šampion u istoriji i rekorder je po broju titula, 36, koje se boduju za svetsku rang-listu. Drugi je po broju trocifrenih brejkova, 775, iza Ronija O'Salivena (857), a takodje je i drugi po broju maksimalnih brejkova, 11, opet iza O'Salivena (13). Otkako je završio karijeru Hendri je govorio da ne namerava da igra kvalifikacije za turnir na Krusiblu i odbio je nekoliko prilika da učestvuje. Od tada radi kao komentator.Na svom poslednjem Svetskom prvenstvu 2012. godine igrao je u četvrtfinalu, gde je izgubio od Stivena Megvajera sa 2:13.

12:26 - Van Gal: Nisam završio karijeru, na odsustvu sam do letaHolandski fudbalski trener Luj van Gal rekao je da nije završio karijeru, već da je do leta uzeo odsustvo. Van Gal (65) je bez posla od maja, kada je dobio otkaz u Mančester junajtedu. Holandski list Telegraf u ponedeljak je preneo da je Van Gal završio karijeru, a da je na tu odluku uticala iznenadna smrt njegovog zeta. Van Gal je za španski radio Kadena Ser rekao da je kraj karijere mogućnost, ali da to još nije konačna odluka. "Na odluku će uticati i ponude koje budem dobijao. Trenirao sam mnogo klubova i mislim da je teško napredovati na tom nivou. Nije tačno da sam završio karijeru, ne sada, ali o tome ću odlučiti na kraju odsustva koje sam uzeo, u junu ili julu", naveo je Van Gal. Van Gal je osvojio sedam šampionskih titula sa Ajaksom, Barselonom, Bajernom iz Minhena i AZ Alkmarom, pre nego što je postavljen za trenera Mančester junajteda u maju 2014. godine. On je sa tim klubom osvojio FA kup i peto mesto u Premijer ligi. U dva navrata predvodio je reprezentaciju Holandije, sa kojom je osvojio treće mesto na Svetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine.

Luj van Gal, foto: Reuters
Luj van Gal, foto: Reuters

12:15 - Mesi: Ostajem u BarseloniFudbaler Barselone Lionel Mesi rekao je da će ostati u tom klubu dokle god to uprava bude želela, posle spekulacija da su za njega zainteresovani klubovi iz engleske Premijer lige. Najbolji fudbaler katalonskog kluba Mesi trebalo bi da produži ugovor sa Barselonom, ali dogovor još nije postignut, a predsednik kluba Djozep Marija Bartomeu rekao je prošle nedelje da nije zabrinut zbog toga. Mesijev ugovor ističe na kraju naredne sezone, a pojedini španski mediji naveli su da je 29-godišnji Argentinac nezadovoljan zbog toga što uprava kluba nije konkretno razgovarala sa njegovim menadžerom. Mediji su spekulisali da će Barselona prodati Mesija na kraju sezone, a da situaciju navodno prate Mančester junajted, Mančester siti i Čelsi. "Oduvek sam govorio da mi je Barselona dala sve i ostaću dokle god me budu želeli", rekao je Mesi za magazin Kouč. Spekulacije o Mesijevom prelasku u Mančester siti pojačale su se otkako je bivši trener Barselone Pep Gvardiola preuzeo engleski klub. Gvardiolu kritikuju u Engleskoj zbog promenljive forme Sitija i poraza od Evertona od 0:4 prošle nedelje. Mesi je rekao da je uveren da će Gvardiola biti uspešan u Premijer ligi. "To je vrlo komplikovana liga, prošla sezona je to pokazala, pa je teško predvideti. Naravno, Pep je veoma uspešan trener, prilagodiće se i siguran sam da će ostvariti uspeh", naveo je Mesi.Barselona ove sezone juri tri trofeja, prvenstvo Španije, Kup kralja i Ligu šampiona. Na tabeli Primere zauzima treće mesto na tabeli sa dva boda manje, ali i utakmicom više od vodećeg Real Madrida. Mesi je rekao da Barselona sva takmičenja ozbiljno shvata. "U Barseloni želimo sve da osvojimo. Na početku sezone imamo ciljeve da osvojimo svaki trofej, nijedno takmičenje nema prioritet, jedan trofej ne smatramo vrednijim od drugog. Mrzim da gubim. Poraz na mene ne utiče samo par sati posle utakmice, već duže. Ne mogu da podnesem osećaj poraza i to koristim kao motiv, da dam sve što je potrebno za pobedu", naveo je Mesi.

Lionel Mesi, foto: AP
Lionel Mesi, foto: AP

11:17 - Petoro srpskih tenisera u četvrtak na Australijan openuČetvrtog dana takmičenja na Otvorenom prvenstvu Australije u Melburnu, u četvrtak, između ostalih igraće i petoro srpskih tenisera. Branilac titule Novak Đoković u drugom kolu igra protiv 117. tenisera sveta Denisa Istomina iz Uzbekistana. Taj meč je treći na programu Rod Lejver arene, gde takmičenje počinje u jedan sat posle ponoći po srednjoevropskom vremenu. U konkurenciji dublova Viktor Troicki i Dušan Lajović igraju meč prvog kola protiv australijsko-britanskog para Nika Krijosa i Danijela Evansa. Meč je treći po redu na terenu broj dva. U prvom kolu ženskih dublova Jelena Janković i Belgijanka Janina Vikmajer igraju protiv petih nosilaca, švajcarsko-američkog dubla Martine Hingis i Koko Vandevej. Taj meč je treći na terenu broj 13. U konkurenciji muških dublova Nenad Zimojić će zajedno sa Mišom Zverevim iz Nemačke igrati protiv Dastina Brauna iz Nemačke i Španca Alberta Ramosa Vinjolasa. Taj duel je drugi na programu terena broj 19. U četvrtak će na teren, izmedju ostalih, i šestostruka pobednica Australijan opena, Amerikanka Serena Vilijams, koja u drugom kolu igra protiv Čehinje Lucije Šafarove. Španac Rafael Nadal igra protiv Markosa Bagdatisa sa Kipra, dok će treći nosilac Kanađanin Miloš Raonić igrati protiv Žila Milera iz Luksemburga. Treći nosilac Poljakinja Agnješka Radvanska igra protiv Mirjane Lučić-Baroni iz Hrvatske, veteran Radek Štepanek iz Češke igra protiv 11. nosioca Davida Gofana iz Belgije, a Dankinja Karolina Voznijacki protiv Done Vekić iz Hrvatske.

10:47 - Jaja Ture odbio Kineze: Fudbal je ispred novcaFudbaler Mančester Sitija Jaja Ture nedavno je odbio ponudu neimenovanog kineskog kluba vrednu 27 miliona evra godišnje jer ima ambiciju da igra na vrhunskom nivou. Tureu ugovor sa "građanima" ističe na kraju sezone, ali nije želeo da krene putem doskorašnjim fudbalerima Čelsija Oskara, Ramiresa i Džona Obija Mikela i zaradi znatno veći novac. "Jaja želi da igra na najvišem nivou i srećan je u Sitiju. Za njega je fudbal iznad novca", rekao je njegov menadžer Dimitri Seluk. Da je prihvatio ponudu Kineza, vezista iz Obale Slonovače postao bi drugi najplaćeniji fudbaler na svetu, iza Karlosa Teveza, koji je nedavno prihvatio ponudu Šangaj Šenhue od 35 miliona godišnje. Ovaj 33-godišnji fudbaler bio je na udaru javnosti kada je 2010. godine odlučio da napusti Barselonu i pređe u Mančester Siti, klub koji tada nije pripadao gornjem domu engleskog fudbala, za platu od 13 miliona evra po sezoni.

10:29 - Jokić zablistao u Los Anđelesu i postigao 29 poenaSamo dan nakon što je postavio lični rekord u NBA ligi, srpski košarkaš Nikola Jokić bio je na pragu novog, jer je sa 29 poena učestvovao u pobedi Denvera na gostovanju Los Anđeles Lejkersima 127:121. Jokić je i u čuvenom Stejpls centru potvrdio da se nalazi u fantastičnoj formi, došao je na poen od svog najboljeg košgeterskog učinka (11/17 za dva, 1/5 za tr) i ostvario čak 15 skokova, tri blokade i asistenciju, sve to pred očima legendarnog Medžika Džonsona. Jokić je na putu ka 17. trijumfu Nagetsa imao veliku pomoć u Vilu Bartonu koji je dao 26 i Kenetu Faridu sa 20, dok je kod domaćeg tima najbolji bio Lu Vilijams sa 24. San Antonio je opravdao ulogu favorita protiv Minesote na svom terenu 122:114, za 32. pobedu ove sezone. Nemanja Bjelica je za goste iz Mineapolisa igrao 24 minuta, postigao je šest poena i imao četiri skoka i tri asistencije. Kod Sparsa najviše su se istakli Kavai Lenard sa 34 poena i Lamarkus Oldridž sa pet manje, dok je centar Karl-Entoni Tauns pružio još jednu odličnu partiju, ali njegovih 27 koševa i 16 skokova nisu bili dovoljni Minesoti da izbegne novi poraz.

Ostali rezultati: Bruklin - Toronto 109:119 Majami - Hjuston 109:103 Čikago - Dalas 98:99

10:07 - Aleksandra Krunić završila takmičenje na Australijan openuSrpska teniserka Aleksandra Krunić i njena partnerka u dublu Oksana Kalašnikova iz Gruzije nisu danas uspele da se plasiraju u drugo kolo Otvorenog prvenstva Australije u Melburnu. One su izgubile od kanadsko-holandskog para Gabrijele Dabrovski i Mihaele Krajiček sa 4:6, 0:6. Meč je trajao 58 minuta, Krunić i Kalašnikova nisu napravile nijedan brejk, a njihove protivnice su im četiri puta oduzele servis. Krunić je igrala u kvalifikacijama za plasman u glavni žreb u singlu, ali je izgubila u drugom kolu.

09:19 - Poraz Dušana Lajović u drugom kolu Australijan openaSrpski teniser Dušan Lajović nije uspeo da se plasira u treće kolo prvog grend slem turnira u sezoni, pošto je izgubio od 12. igrača sveta Žoa Vilfreda Conge iz Francuske posle tri seta, 2:6, 2:6, 6:3. Conga je pobedio za sat i 45 minuta. On je dominirao tokom celog meča, šest puta je oduzeo servis 94. igraču sveta Lajoviću, koji je napravio jedan brejk. Conga, koji je postavljen za 12. nosioca, igraće u trećem kolu protiv pobednika duela Amerikanca Džeka Soka i Karena Kačanova iz Rusije.

09:02 - Federer, Berdih i Bušar u trećem kolu Australijan openaŠvajcarski teniser Rodžer Federer plasirao se u treće kolo Otvorenog prventva Australije u Melburnu pošto je pobedio 200. igrača sveta Amerikanca Nou Rubina posle tri seta, 7:5, 6:3, 7:6. Federer, 17. teniser sveta, napravio je po jedan brejk u prva dva seta i poveo sa 2:0. On je u trećem setu servirao za taj-brejk u kome je pri rezultatu 3:3 osvojio četiri uzastopna poena i pobedio posle dva sata i četiri minuta. Švajcarac je četvorostruki osvajač Australijan opena, ali nije osvojio trofej u Melburnu od 2010. godine. On je 18 puta igrao na prvom grend slem turniru u sezoni i svaki put je prolazio u treće kolo. Noa Rubin je u glavni žreb došao kroz kvalifikacije.Osvajač 17 grend slem trofeja Federer će u trećem kolu igrati protiv 10. igrača sveta Čeha Tomaša Berdiha.Berdih je ranije danas pobedio Amerikanca Rajana Herisona sa 6:3, 7:6, 6:2. Kanađanka Eženi Bušar plasirala se u treće kolo pošto je pobedila Kineskinju Šuaj Pen sa 7:6, 6:2. Bušar se plasirala u treće kolo pvi put posle dve godine. Ona je 2014. godine igrala u polufinalu u Melburnu. U trećem kolu Bušar će igrati protiv pobednice duela Amerikanke Koko Vandevej i Francuskinje Polin Parmantje.

08:46 - Vavrinka u trećem kolu Australijan openaŠvajcarski teniser Sten Vavrinka plasirao se danas u treće kolo Otvorenog prvenstva Australije u Melburnu, pošto je pobedio 30. igrača sveta Amerikanca Stiva Džonsona posle tri seta, 6:3, 6:4, 6:4. Četvrti teniser sveta se tako deveti put uzastopno plasirao u treće kolo prvog grend slem turnira u sezoni. On je pobedio za sat i 52 minuta, a u svakom setu napravio je po jedan brejk. Vavrinka je svoj prvi grend slem trofej osvojio upravo u Melburnu 2014. godine, a zatim Rolan Garos 2015. godine i Ju Es open prošle godine. On će u trećem kolu igrati protiv pobednika duela srpskog tenisera Viktora Troickog i Italijana Paola Lorencija.

08:19 - Sestre Vilijams se povukle iz dubla na Australijan openuAmeričke teniserke sestre Serena i Venus Vilijams povukle su se danas sa Otvorenog prvenstva Australije u Melburnu u konkurenciji dublova. Kako su saopštili organizatori, Amerikanke su se povukle zbog povrede desnog lakta Venus Vilijams, koja se ranije danas plasirala u treće kolo u singlu pobedom protiv Stefani Fegele (6:3, 6:2). Serena i Venus Vilijams su odustale uoči meča prvog kola koji je trebalo da igraju protiv madjarsko-ruskog dubla Timee Baboš i Anastasije Pavljučenkove. Serena i Venus Vilijams su do sada zajedno u dublu osvojile 14 grend slem titula, uključujući i četiri na Australijan openu.

Serena i Venus Vilijams, foto: AP
Serena i Venus Vilijams, foto: AP

08:10 - Veličković najbolji šesti igrač FIBA Lige šampionaKošarkaš Partizana Novica Veličković najbolji je "šesti igrač" FIBA Lige šampiona u izboru tog takmičenja. Veličković je dobio 53 odsto glasova, 11 odsto više od Di Džej Stroberija, beka Bešiktaša. U izboru su bili i grčki centar srpskog porekla, Dušan Šakota (AEK), koji je dobio tri odsto i američko krilo Tim Abromaitis (Tenerife) sa dva odsto. Kapiten Partizana odigrao je osam utakmica od početka sezone, nijednom nije bio starter, a ima prosek od 12 poena i 5,6 skokova po meču.

08:00 - VESTI KOJE SU OBELEŽILE PRETHODNI DAN MOŽETE PROČITATI OVDE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track