BORA CVETKOVIĆ OTKRIO: Vojvodina i Dinamo namestili utakmicu! Ćiro Blažević: Radili su mi iza leđa!
Foto: Printscreen Youtube, Dado Đilas

Otkrio tajnu

BORA CVETKOVIĆ OTKRIO: Vojvodina i Dinamo namestili utakmicu! Ćiro Blažević: Radili su mi iza leđa!

Fudbal -

Bivši fudbaler Crvene zvezde prisetio se čudnog meča između Zagrepčana i Novosađana davne 1986. godine, koju je hrvatski klub kao gost dobio sa 7:1

Bivši fudbaler Crvene zvezde Bora Cvetković otkrio je da je u dresu zagrebačkog Dinama odigrao nameštenu utakmicu!

U sezoni 1985/86. Dinamo je u poslednjem kolu iznenađujuće lako i ubedljivo pobedio Vojvodinu rezultatom 1:7, i to u Novom Sadu. Bilo je to u vreme Slavka Šajbera, tadašnjeg predsednika FSJ, za čiji se mandat vežu mnoge nameštaljke u jugoslovenskom fudbalu. Dinamo je tada završio kao šesti u ligi, a Vojvodina kao poslednja.- Nemoguće je da samo jedan igrač namesti meč. Evo, verujte mi, to kolo o kojem sam vam pričao je bilo toliko specifično. Mi smo igrali sa Vojvodinom u Novom Sadu i bilo je 7:1 ili 7:2 za nas i stvarno je tu bilo nekih „nečistih“ igara. Međutim, verujte mi, to je jedna jedina nameštena utakmica koju sam igrao u fudbalu. Nijednu drugu nameštenu utakmicu nisam odigrao - kazao je Bora za Sportklub i dodao:- Ovo sve sada mi izgleda smešno i tužno. Ja prosto ne mogu da verujem da se to radi. Možda se i vidi neki detalj. A čim se primeti nešto što može da bude sumnjivo, odmah se priča o nameštanju. Sad, ja ne mogu da verujem da je svako kolo namešteno - kaže Cvetković.

Halo, ZagrebĆIRO ZA KURIR: RADILI MI IZA LEĐATadašnji trener Dinama iz Zagreba bio je Miroslav Ćiro Blažević, koji u razgovoru za Kurir ne isključuje da je pomenuta utakmica bila nameštena:- Vrlo je kuražno reći sve to što je Bora kazao. Boru mnogo volim i ne verujem da priča tek tako. Za sebe znam da nikad nisam namestio nijednu utakmicu. Opet, ko zna, možda se nešto radilo iza mojih leđa. Nije isključeno, u fudbalu je sve moguće. Čudan je taj visoki rezultat. Nemam kategoričan odgovor da li je utakmica bila nameštena ili nije. Moja memorija je već zakazala, sine, razumi me, to je bilo pre 30 godina. Mi i vi smo skloni da i od poštenih utakmica napravimo nepoštene.

IstorijaČUVENO ŠAJBEROVO KOLONazivom „šajberica“ nazvano je poslednje kolo u prvenstvu 1985/86. SFRJ lige. U tom kolu je svako od klubova davao onoliko golova koliko mu je trebalo. Problem je nastao kada je Partizan nenajavljeno za 20 minuta produžio odigravanje meča sa Željezničarom u Beogradu. I Partizan i Zvezda dobili su svoje mečeve sa 4:0 protiv Željezničara i Sarajeva. Predsednik tadašnjeg saveza Slavko Šajber poništio je kompletno kolo, naredio odigravanje novih utakmica. Ustavni sud je nekoliko godina kasnije poništio njegovu odluku i rezultate sumnjivog kola proglasio kao jedine validne.

Levo krilo Predsednik Voše igrao utakmicu MIJIĆ: TAČNO, ODVIJALE SU SE NEKE ČUDNE RADNJESadašnji predsednik Vojvodine Dušan Mijić bio je akter sporne utakmice, a u izjavi za Kurir potvrđuje tvrdnje Bore Cvetkovića:- Bio sam mlad, imao sam 22 godine, to čitavo poslednje kolo je bilo čudno. Bilo je mnogo golova. Igrali smo novu utakmicu protiv Dinama i pobedili sa 1:0. Međutim, posle je Ustavni sud vratio stare rezultate. Igrao sam levo krilo i kao mladom su mi govorili - trči i driblaj. Možda su pojedinci znali za neke „čudne radnje“, ali bilo bi nekulturno da nekoga optužim da je nameštao. Ipak, kad izgubiš sa 7:1 kod kuće, čudno je, tako da se nešto sigurno dešavalo. Dva igrača mogu namestiti utakmicu, golman i štoper ako su uigrani lako kiksnu, ali mi smo primili sedam golova, tako da je sigurno bilo više igrača umešano, ali nemam dokaze!

Aleksandar Radonić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO - Trening fudbalera Srbije uoči puta u SAD

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track