Najnovije vesti

ČELNICI FSS U ŽENEVI: Kokeza i Šurbatović na samitu UEFA
Foto: FSS

Sastanak visokih delegacija

ČELNICI FSS U ŽENEVI: Kokeza i Šurbatović na samitu UEFA

Fudbal

U Ženevi je održan sastanak predsednika, generalnog sekretara i saradnika iz UEFA (Aleksander Čeferin, Teodor Teodoridis, Zoran Laković, František Laurinec, Đorđo Marketi, Kevin Lamur i Mark Eselink) sa najvišim predstavnicima nacionalnih fudbalskih saveza (predsednika i generalnih sekretara).

Sastanak je održan u sklopu priprema za sednicu Izvršnog komiteta UEFA 9. februara i Kongres UEFA koji će se održati 5. aprila u Helsinkiju.

 

Fudbalski savez Srbije predstavljali su predsednik Slaviša Kokeza i generalni sekretar Jovan Šurbatović. Na dnevnom redu bilo je dosta interesantnih tema a donate odluke su u službi razvoja i unapređenja fudbala.

 

1) Modernizacija UEFA - novi model upravljanja i organizacije (novi sistem izbora potpredsednika za zaduženjima po resorima i članova Izvršnog komiteta, vremenska ograničenja trajanja mandata, reforma rada komisija, transparentnost i nadzor rada svih organa UEFA)

 

2) Prezentacija projekta "Air UEFA Concept" u cilju smanjenja troškova i povećanja kvaliteta avio prevoza i smeštaja - koji podrazumeva kolektivno pregovaranje (UEFA u imenacionalnih saveza)

 

3) Novine na nivou organizacije takmičenja reprezentacija: novi model FIFA Svetsko prvenstvo 2026 sa 48 učesnika i 80 utakmica, prezentacija novoustanovljene UEFA Lige Nacija koja počinje od septembra 2018 i prdstavljanje projekta centralizacije organizacije prijateljskih utakmica.

 

4) Novine na nivou klupskih UEFA takmičenja: koncept UEFA Lige Šampiona 2018-2021 i UEFA Lige Evrope sa istim formatom, ali i sa davanjem novih mogućnosti za veće učešće klubova iz manje razvijenih liga i zemalja, modifikovana raspodela prihoda od takmičenja prema kojoj će dobri klubovi sa manje razvijenih fudbalskih tržišta imati najveće benefite, kao i efikasnija i uvećana raspodela sredstava solidarnosti.

 

U isto vreme predsednik Slaviša Kokeza i generalni sekretar Jovan Šurbatović održali su čitav niz bilateralnih sastanaka sa najvišim predstavnicima drugih nacionalnih saveza.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...