POZNATI TRENER SUROVO REALAN: Ko je lud da ulaže u fudbal
Foto: Nebojša Mandić, Saša Pavlić

Privatizacija kao imperativ

POZNATI TRENER SUROVO REALAN: Ko je lud da ulaže u fudbal

Fudbal -

Mora da se pronađe model promene vlasničke strukture. Dotle, sponzori neće dolaziti kad je na mečevima 2.000 gledalaca, jasan je Dragoslav Stepanović

Srpski trener koji je ime i reputaciju stekao u Nemačkoj Dragoslav Stepanović smatra da što pre treba privatizovati klubove, ali i paziti sa dovođenjem stranaca.Dugi niz godina u Srbiji se priča o privatizaciji fudbalskih klubova, ali nikada ništa nije konkretizovano.- Promena vlasničke strukture u ovoj situaciji nameće se kao imperativ. Po kom modelu će to biti urađeno, treba brzo raspraviti i dogovoriti se o tome jer svako dalje otaljavanje znači direktan gubitak ne samo vremena nego i novca - rekao je Stepanović za Ekspres i podsetio na formiranje regionalne lige:- Vidim da bi jedna jača liga s prostora eks-Jugoslavije pozvala gledaoce na tribine. Kada je veća poseta, eto i oglašivača. Koji sponzor će doći kad je na utakmicama Superlige Srbije prosečno 2.000 ljudi.Srpski klubovi tavore u besparici. Do prihoda od UEFA teško se dolazi, a dovode se stranci sumnjivog kvaliteta.- Moramo analizirati kako funkcionišu fudbalske institucije u zemljama koje su u rangu naše. Kako to da jedan Kipar, s našim trenerom Ivanom Jovanovićem, igra četvrtfinale Lige šampiona protiv Reala? Kad Kiprani dovode igrače, znaju zašto ih plaćaju. U Srbiji se angažuju igrači koji su plaćeni daleko više nego što vrede. A novac koji je na njih potrošen nije jedini gubitak. Oni su zauzeli mesto nekog nadarenog dečaka iz omladinske škole. Da naši najveći klubovi, uz kadar koji će zadržati na okupu dve sezone, dovedu dva-tri prava igrača, mogli bi s pravom računati na grupnu fazu evropskih kupova.

ZahtevKLINCI NE SMEJU NAPOLJEDragoslav Stepanović smatra da Srbija mora da spreči odlazak talenata u inostranstvo:- Rani odlazak talenata, uz finansiranje klubova od prodaje igrača, najveći je problem našeg fudbala. Isto tako, Superliga nije po meri talenata. Mladi i nezreli zato odlaze u inostranstvo i izgube se. Propadaju jer ne dobiju šansu da pokažu talenat.

E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track