MIRKO POLEDICA: Klubovi i FSS rade na štetu igrača, Superliga je neregularna
Foto: Dragan Kadić

Nepravilnosti u srpskom fudbalu

MIRKO POLEDICA: Klubovi i FSS rade na štetu igrača, Superliga je neregularna

Fudbal -

Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera (SPF) Nezavisnost Mirko Poledica optužio je klubove i Fudbalski savez Srbije (FSS) da rade na štetu fudbalera i ocenio da je Super liga Srbije neregularna, pošto u njoj igraju pojedini igrači koji nisu mogli da budu registrovani, zbog zabrane njihovim klubovima.

"Moramo da skrenemo pažnju na nepravilnosti u srpskom fudbalu. Fudbalski klubovi Borac, Novi Pazar, Jagodina, OFK Beograd i Radnički iz Kragujevca su zbog dugovanja imali zabranu registrovanja igrača, ali im je ta zabrana ukinuta poslednjeg dana prelaznog roka. FSS je tako omogućio klubovima da se još više zadužuju i da uništavaju srpski fudbal. Posle te odluke jasno je da su prva dva kola Super lige potpuno neregularna, jer su nastupili igrači koji nisu imali pravo. Uložili smo žalbu", rekao je Poledica.Na konferenciji za novinare u Beogradu Poledica je najavio krivične prijave protiv Disciplinske komisije, čiji je predsednik Žarko Stevanović, koji je i sudija Apelacionog suda u Kragujevcu, kao i protiv Komisije za licenciranje igrača.

"Disciplinska komisija im je odobrila za registruju igrače uz obrazloženje da klubovi nisu primili odluku, a mi imamo dokaze iz pošte da su je dobili. Klubovi su 20. septembra 2016. godine dobili odluku, tada je Disciplinska komisija konstatovala da su je dobili. Imamo situaciju da taj organ prvo kaže da su klubovi dobili pošiljku, a onda da 17. februara posle njihove žalbe saopšti da nisu i da istog dana ukine odluku o zabrani. Sva tri kluba su radila na identičan način", dodao je on.Poledica je pokazao dokumentaciju o datumu kada su odluke stigle u klubove. Ukazao je da su klubovi slali žalbe na zabranu Komisiji za žalbe, umesto Disciplinskoj komisiji, ali da je ipak Disciplinska komisija odlučivala o njihovim slučajevima.On je rekao da Jagodina ima dugovanja prema 11 igrača, jednom treneru i službenim licima i da se radi o dugu od preko 120.000 evra. Za Novi Pazar naveo je da su dugovanja prema devetorici igrača oko 100.000 evra, a za Borac 60.000 evra.

Poledica je rekao da su igrači ogorčeni jer osećaju da nemaju zaštitu FSS."Stičemo utisak da se fudbal igra zbog funkcionera a ne zbog fudbalera, trenera, navijača. Odluke koje su donete su pravno neodržive i vređaju inteligenciju svakog čoveka. Te odluke su donete na telefonskoj sednici, a statut FSS kaže da petočlana Disciplinska komisija mora da donese odluke u prisustvu najmanje tri člana", naveo je on."Tražimo od FSS da omogući igračima minimum dostojanstva, a to je da prime platu. FSS je privatizovan, za njih ne važe zakoni. Gde god da smo išli crveneli su nam obrazi, što zbog huligana što zbog lošeg poslovanja klubova. Zbog čega moramo da dovodimo druge da nam kažu kako da radimo. Ako je ovo pravna država, ovi ljudi moraju krivično da odgovaraju", dodao je on.

Milan Živadinović: Poledica manipuliše igračima

Bivši selektor Jugoslavije Milan Živadinović ocenio je da predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera "Nezavisnost" Mirko Poledica manipuliše igračima i dodao da radi protiv fudbala, a sve zbog ličnog interesa.

"Problemi o kojima je govorio Poledica nisu od juče, znamo da su nasledjeni i imaju naravno dodirnih tačaka sa aktuelnom ekonomskom situacijom koja nije laka, medjutim, vreme i način na koji Poledica, navodno, brine o 'interesima igrača i srpskog fudbala' govore da on zapravo radi protiv fudbala, a sve isključivo zbog svog ličnog interesa. Istovremeno bivši igrač veoma skromne karijere pokušaa da manipuliše igračima i izazove haos koji može da ima nesagledive posledice po naš fudbal", rekao je Živadinović.

Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost (SPFN) Mirko Poledica optužio je danas klubove i Fudbalski savez Srbije (FSS) da rade na štetu fudbalera i ocenio da je Super liga Srbije neregularna, pošto u njoj igraju pojedini igrači koji nisu mogli da budu registrovani, zbog zabrane njihovim klubovima.

Na konferenciji za novinare u Beogradu Poledica je najavio krivične prijave protiv Disciplinske komisije, čijije predsednik Žarko Stevanović, koji je i sudija Apelacionog suda u Kragujevcu, kao i protiv Komisije za licenciranje igrača.

"Čuo sam da on i advokatska kancelarija sa kojom je blisko saradjivao i 'branio interese' igrača, nema više materijalne koristi kao što je to ranije bio slučaj. Otuda i vapaj u njegovom obraćanju, koji ide tako daleko da poziva na štrajk lige odnosno podršku reprezentativaca", rekao je Živadinović.

Poledica je rekao da su igrači ogorčeni jer nemaju podršku Fudbalskog saveza Srbije, a Živadinović je ocenio da je unošenje haos i remećenje ambijenta koji su stvoreni u toj organizaciji.

"Sve se dešava pred možda i najvažniji meč reprezentacije Srbije u kvalifikacijama za SP u Rusiji, protiv Gruzije u Tbilisiju", kazao je Živadinović.

Bivši trener Zvezde kazao je da novo rukovodstvo FSS u prethodnih godinu dana učinilo mnogo.

"Za ovih nepunih godinu dana ovo rukovodstvo Saveza uradilo je više nego neko za prethodnih nekoliko godina. Stalo se na put manipulacijama i privilegijama u kojima je uživao upravo i Poledica sa 'svojom' advokatskom kancelarijom, a sada u ime istine poziva na haos u kome bi opet on profitirao. Savez to neće da dozvoli, a fudbal će se igrati. Naravno, dobro je da neko upozorava na stvari koje moraju da se isprave, ali ne i da zloupotrebaljava fudbal isključivo zbog ličnih interesa", zaključio je Živadinović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track