POTRESI U SUPERLIGI Bačka istupa iz takmičenja: Evo šta će se desiti sa Partizanom i Crvenom zvezdom
Foto: Saša Pavlić Koki

Vanredna sednica kluba 30. marta

POTRESI U SUPERLIGI Bačka istupa iz takmičenja: Evo šta će se desiti sa Partizanom i Crvenom zvezdom

Fudbal -

Upravni odbor Bačke na čelu sa predsednikom Vladimirom Mrđanom zakazao je vanrednu skupštinu kluba na kojoj će čelnici podneti ostavke i zatražiti istupanje iz Superlige.

Razlog je 'fudbalski zločin' u porazu od Radničkim iz Niša (1:2), kako su ga okarakterisali Bačkopalančani, u režiji sudije Bojana Nikolića koji je igrače Bačke nazivao seljacima i malim ljudima, smejući im se u lice.

Otuda i ne čudi što će Crvena zvezda i Partizan s velikim nestrpljenjem čekati konačne odluke ovog vojvođanskog kluba. Zato što bi eventualan izlazak Bačke iz takmičenja značio da bi crno-beli prišli na samo dva boda zaostatka u odnosu na crveno-bele. Naravno, ukoliko bodovno stanje posle ligaškog dela takmičenja ostane +6.

Pravila takmičenja, tačnije član 32, kaže da će klubovima biti izbrisani bodovi koje su osvojili protiv Bačke. Zvezdi šest jer su ih dva puta dobili, Partizanu četiri s obzirom na jedan remi na početku sezone. Dakle, gledano sada na tabelu, Zvezda bi umesto 70 imala 64 boda, Partizan bi sa 64 pao na 60. Kada se bodovi pred plej-of prepolove Zvezda bi imala 32, a Partizan 30.

Bačka je izdala saopštenje u kojem pored zakazivanja sednice kluba i najavljene ostavke predsednika Mrđena, stoji da će njihov klub istupiti iz Superlige, odnosno da će se predstavnik Marjan Rnić povući iz organa FSS. Traže i direktne prenose utakmica Bačke protiv Radnika i Novog Pazara.

"Zvaničan stav kluba je da se nećemo oglašavati posle našeg saopštenja. Ne želimo da remetimo reprezentaciju koju čeka bitna utakmica u kvalifikacijama, a interes nacionalnog tima nam je najvažniji", rekla je PR kluba Ksenija Rodić za Kurir.

Bačka saopštenjem pojasnila svoju odluku.

"Nama u klubu nije najveći problem sudjenje Nikolića, već način na koji je to radio smejući se u lice igračima, nazivajući ih seljacima, malim ljudima uz opaske tipa: 'Šta vi hoćete, ja idem da sudim U17, vi ste samo prolazna stanica, nema šanse da uzmete ni bod...' Minut pre kraja utakmice sudija Nikolić je došao do igrača Bačke Bajića i rekao mu: 'Ti imaš tri kartona, evo ti i četvrti da ne igraš sledeću utakmicu'.

U Bačkoj se nadaju da će njihova odluka da zabrine Fudbalski savez Srbije, ali i UEFA.

"Verovatno će naš postupak naterati sve da shvate da ovo što se radi nije normalno i primereno i da nema unapred dobijenih i izrežiranih utakmica. Sudijske greške su normalna pojava, ali raditi nešto ovako smišljeno je nedozvoljeno, ne samo po pravilima fudbalske igre, već je krajnje nemoralno i neprihvatljivo po bilo kojem kodeksu ponašanja. Čovek je pokazao neviđeni cinizam i potcenjivački odnos prema igračima i članovima uprave, ne samo kao akterima utakmice, već i kao ljudima."

Superligaš iz Bačke Palanke veruje će njihova odluka da svi odu iz kluba, a on napusti takmičenje doneti dobro našem fudbalu.

"Igraće se fudbal u Bačkoj Palanci i u nižem stepenu takmičenja, pa bila to Srpska ili Vojvodjanska liga. Jednako bismo se loše osećali da je neko ovako sudio i u našu korist, niti to tražimo, niti ucenjujemo Savez da kazni sudije. Nas samo interesuje kakva će se poruka poslati sportskoj javnosti".

Zaključak kluba bio je sledeći:

"Neka nam je svima Bog u pomoći, a za glavnog sudiju ne možemo da kažemo: 'Oprosti mu Bože, on ne zna šta radi', jer mislimo da je odlično znao šta i kako radi", kažu u Bačkoj, koja inače zauzima 13. mesto u Superligi.Povodom svih ovih priča, oglasio se i FK Radnik zvaničnim saopštenjem.

Saopštenje vam prenosimo u celosti:

"FK Radnik iz Surdulice i sportska javnost Surdulice, je zatečena neosnovanim prozivkama od strane dosadašnjih sportskih prijatelja iz Bačke Palanke po medijima. Sagledavajući sve činjenice koje su izrečene, a koje nas dovode do nekih eventualnih umešanosti u krojenje rezultata i bilo kakvih uticaja na dalji tok takmičenja u Super ligi Srbije, za nas su neosnovane i mislimo da su iznešene na krajnje nekorektan i bezobrazan način, koji ne dolikuje rukovodstvu ekipe ovog ranga takmičenja.

FK Radnik ni po čemu nije zaslužio da se optužuje za nešto što nije uradio . Da se podsetimo naše utakmice iz prvog dela takmičenja. Tada Vas niko nije optuživao zašto smo dobili sedam žutih kartona, zašto je dosuđen nepostojeći penal u Vašu korist koji niste iskoristili i mnogo toga drugog. Suđenje u Vašu korist mogu potvrditi i mnogi drugi klubovi.

Ovakvi pritisci na Fudbalski savez Srbije i njegove organe, prevashodno na sudijsku organizaciju i dizanje tenzije od strane FK Bačka, pred jako bitan susret za naš klub u borbi za opstanak, nikako ne doprinose regularnosti takmičenja i fer plej borbi.

Poštovani sportski prijatelji iz FK Bačka, ne dirajte Savez, Sudijsku organizaciju, klubove ...., već se osvrnite na svoj rad i pokušajte da sami rešite svoje probleme. Usmerite Vašu energiju na postizanje što boljih rezultata a ne na neosnovanim optužbama ka drugima. Krivce za vaše rezultate potražite u svojim redovima a nas ostale pustite da radimo svoj posao i sami rešavamo svoje probleme.

Ono za šta se vi 'borite' - regularnost takmičenja,upravo Vašim postupcima je već ugrožena, jer se direktno mešate u delegiranje sudija, uređivačku politiku TV Arena, odluke Saveza i njegovih komisija i drugih organa i bez potrebe uznemirujete javnost Vašim bombastičnim izjavama, koje su po nama nepotrebne.

Na kraju bi naveli da je jedino mesto, na kome će se pokazati ko ispada a ko ostaje u ligi, FUDBALSKI TEREN a fudbalska javnost Srbije će prepozna ti ko po kvalitetu i zalaganju zaslužuje mesto u fudbalskoj eliti", stoji u saopštenju.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Čukarički-Zvezda: Detalji sa utakmice

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track