USPOMENA NA FINALE KEŠ 1966: Zovem se BRISEL zbog Partizana
Foto: Kurir

Na današnji dan Partizan igrao s Realom

USPOMENA NA FINALE KEŠ 1966: Zovem se BRISEL zbog Partizana

Fudbal -

Noć uoči istorijskog meča Partizana pokojni trener kluba Abdulah Gegić dobio sina, koga je nazvao po gradu u kom se igralo - Brisel. Kurir pronašao Brisela Gegića u Novom Sadu

Na današnji dan pre tačno 51 godinu fudbaleri Partizana igrali su istorijsko finale KEŠ protiv Real Madrida (1:2) na stadionu Hejsel, a samo noć ranije trener Abdulah Gegić je dobio sina, koga je nazvao po gradu u kom se igrala najvažnija utakmica - Brisel.

Legenda... Abdulah Gegić (1924-2008)
Legenda... Abdulah Gegić (1924-2008)

Na njegov 51. rođendan, Kurir je pronašao Brisela Gegića u Novom Sadu.- Noć uoči finala mama je došla kući u Irig, pukao joj je vodenjak i brzo su je odvezli u Rumu, gde sam rođen. Tati je ta vest javljena na dan odigravanja utakmice i odlučio je da me nazove Brisel. Majka se, naravno, složila jer je znala koliko je otac voleo Partizan. Meni kao dečaku ništa nije bilo jasno, svi oko mene su imali neka druga imena, ali kako sam sazrevao, shvatao sam šta to znači i koliko je značilo mom ocu - istakao je Brisel Gegić i dodao:- Zanimljivo je da nikada nisam bio u Briselu, a baš bih voleo da napravim ekskurziju po svim gradovima u kojima je otac bio trener. Tadašnji gradonačelnik je obećao mom ocu da ću, kada prvi put budem došao u Brisel, dobiti status počasnog građana, ali eto, ja još nisam otišao...

Lopta glavna igračka... Sin i otac
Lopta glavna igračka... Sin i otac

Brisel ističe da je često s ocem razgovarao o Partizanovom putu do finala i da mu je on otkrio mnoge zanimljive podatke.- U to vreme nije bilo interneta, pa je bilo teško doći do informacija o protivniku, zbog čega je tata pre dvomeča protiv Mančestera u polufinalu odlučio da ode u Englesku, a u javnost je puštena priča kako mu je majka bolesna i da je u Novom Pazaru. Inkognito ih je snimao i napravio taktiku koja je donela prolaz u finale. Englezi su te godine osvojili Mundijal, a većina njenih članova bili su igrači Mančestera, pa je uspeh Partizana tim bio još veći - kaže Gegić.

Sjajno društvoSAMO MURINJO BOLJI OD TATETokom sezone u kojoj je crno-bele doveo na korak od krova Evrope Abdulah Gegić je imao svega 42 godine i bio najmlađi trener kome je to pošlo za rukom.- Tata je dugo godina bio najmlađi trener koji je vodio neku ekipu u finalu. Tek 2003. godine najmlađi trener postao je Žoze Murinjo predvodeći Porto u finalu sa 40 godina - kaže Brisel Gegić.

Konstantin Radulović

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Evo po čemu su Zvezda i Partizan slični

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track