(VIDEO) ČOVEK KOJI JE PROMENIO FUDBAL: Jedini kralj Junajteda, nepredvidiv i strašan Erik Kantona
Foto: Printskrin/Youtube

Rođen na današnji dan

(VIDEO) ČOVEK KOJI JE PROMENIO FUDBAL: Jedini kralj Junajteda, nepredvidiv i strašan Erik Kantona

Fudbal -

Na današnji dan 1966. godine rođen je jedan od najboljih fudbalera sveta i legenda Mančester junajteda Erik Kantona.

Erik Kantona je nekadašnji francuski fudbaler koji je ostao upamćen kao jedan od najboljih igrača Mančester junajteda, pa je po okončanju karijere dobio status legende engleskog kluba.

Dva puta je osvajio francusko prvenstvo sa Olimpikom iz Marseja, pet puta je osvojio prvenstvo Engleske - jednom sa Lidsom i četiri puta sa Mančester junajtedom.

Za vreme svoje dugogodišnje karijere, Kantona iako je jedno vreme bio kapiten 'galskih petlova', za reprezentaciju Francuske je zabeležio svega 45 nastupa na kojima je postigao 20 golova.

Kantona je bio napadač visokog kvaliteta, nepredvidive naravi što mu je pomagalo na terenu. Isticao se i svojim imidžom - obrijanom glavom i uspravnom kragnom na dresu. Svojom veštinom i pojavom postao je uzor mnogih igrača i idol fudbalskih navijača.

Posle završetka fudbalske karijere bavio se glumom u komedijama i promocijom fudbala na pesku. Bio je trener francuskog tima u fudbalu na pesku koji je 2005. osvojio svetsko prvenstvo.

Igrao je u filmu "Elizabet" francuskog ambasadora, taj film je snimljen 1988. Kantona je proglašen za igrača veka Mančester Junajteda: Kralj Erik. Džordž Best ga je krunisao još većom titulom. Dao bih, kaže Best, sav šampanjac koji sam popio da odigram s' njim jednu utakmicu na Old Trafordu. Samo, ja bih bio najbolji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track