ALARMANTNO: Igrači umiru jer klubovi ne obavljaju preglede
Foto: Fonet

UČESTALA SMRT NA TERENU

ALARMANTNO: Igrači umiru jer klubovi ne obavljaju preglede

Fudbal -

U pojedinim sredinama se zdravstveni kartoni pečatiraju kao na traci, bez prave lekarske kontrole sportista, upozorava Goran Bojović

Smrt mladog fudbalera iz Kumana Ognjena Kontrića još jednom postavlja pitanje šta se to dešava pa sportisti u punoj snazi padaju kao pokošeni.

Najčešće je u pitanju srčani problem, a činjenica je da mnogi sportski klubovi, posebno u nižerazrednim ligama, ne organizuju lekarske preglede kako valja.

- Ovo je već treći ili četvrti smrtni slučaj od kada sam ja direktor Zavoda za sport i medicinu sporta, a mi stalno insistiramo na zakonitosti tih pregleda i šta oni moraju da sadrže. Borimo se da se u zdravstvenim kartonima ne lupaju pečati kao na traci, već da se pravilno izvrše lekarski pregledi. Takve slučajeve prijavljujemo inspektorima. Kao referentna ustanova poslali smo šest doktora na specijalizaciju da bismo ojačali taj deo sportske medicine. Otvorili smo sportske ambulante u Kosovskoj Mitrovici, Čačku, Pirotu i Vršcu, a organizujemo i edukacije sportista i stručnjaka - kaže direktor Zavoda za sport i medicinu sporta Goran Bojović.

Na ovaj problem više puta je ukazivao i Mirko Poledica, predsednik sindikata fudbalera Nezavisnost.

- U malim mestima na nivou kluba ne postoje lekari, a koliko znam, nema ni Hitne pomoći na utakmicama. Zato bi fudbaleri trebalo jednom, dva puta godišnje da sami odrade detaljne preglede. Nemamo tu kontrolu, ali moramo da radimo na prevenciji - rekao je za Kurir Poledica.

Reč kardiologa

NEKI PUŠE, ZAGLAVE, A ONDA NA TEREN

Kardiolog dr Nebojša Tasić dodaje da je neophodan mnogo organizovaniji pristup problemu:

- Sportisti treba da prođu kvalitetan pregled. Često to ide na brzaka: „Da li možeš da trčiš, nemaš malaksalost, gušenje, zdrav si... dobro“. Nažalost, postoje sportisti koji puše, zaglave do ranih jutarnjih sati, a mladi su i misle da mogu sve.

OVI SRPSKI FUDBALERI SU PRERANO NAPUSTILI SVET

foto: Printscreen

Maj 2017.

Ognjen Kontrić (23)

Fudbaler 2. oktobra iz Kumana u 35. minutu meča požalio se na mučninu pa je otišao u svlačionicu. Vratio se da odgleda utakmicu, a posle desetak minuta se srušio.

April 2017.

Saša Životić (29)

Fudbaler Dragoša iz Oreškovice odigrao je meč protiv Omladinca iz Starčeva, a 15 minuta kasnije mu je pozlilo u svlačionici. Umro je na putu do bolnice.

April 2017.

Petar Vuković (39)

Na poluvremenu utakmice veterana FK Omladinca iz Deronja i Odžaka požalio se da mu nije dobro. Igrao je još 15 minuta u drugom poluvremenu i izdahnuo na terenu.

foto: Printscreen

Oktobar 2016.

Stevan Ilić (26)

Mladi fudbaler Proletera iz Banatskog Karlovca podlegao povredi koju je zadobio nakon naizgled bezazlenog sudara glavom sa svojim golmanom na utakmici.

Maj 2015.

Goran Gogić (29)

Bivšem igraču Crvene zvezde pozlilo je posle treninga njegovog kluba u Kini. U autobusu je pao u nesvest, hitno je prebačen u bolnicu, a kasnije je konstatovana smrt.

Oktobar 2001.

Vladimir Dimitrijević (19)

Na lakšem treningu Crvene zvezde Vlada se srušio na travu, prisutni, s Draganom Džajićem na čelu, odmah su mu pritekli u pomoć, ali je na putu do bolnice preminuo.

Predrag Gajić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track