UVERTIRA ZA SP: Kreće mini-mundijal!
Foto: Profimedia

RUSIJA DOMAĆIN FIFA KUPA KONFEDERACIJA

UVERTIRA ZA SP: Kreće mini-mundijal!

Fudbal -

Osam nacionalnih timova u borbi za prestižnu titulu, turnir otvara meč između domaćina i Novog Zelanda

Kup konfederacije startuje danas (18.00) u Sankt Peterburgu mečom između domaćina turnira Rusije i Novog Zelanda a učestvuju svi pobednici kontinenata, kao i prvak sveta.

Biće to generalna proba za Svetsko prvenstvo, koje će naredne godine biti održano baš u Rusiji. Reprezentacije se takmiče u dve grupe od po četiri ekipe, a najozbiljniji kandidat za titulu je selekcija Portugala, predvođena najboljim igračem na svetu Ronaldom. Boje Evrope još će braniti Rusija i Nemačka. Selektor ruske reprezentacije Stanislav Čeresov veruje da oni kao domaćini mogu da doguraju daleko na ovom takmičenju.

- Želimo da stignemo do kraja Kupa konfederacija, pogotovo zato što igramo pred našim navijačima. Igrači su jako motivisani i verujem da možemo da obradujemo našu zemlju - poručio je Čeresov.

Osim na novom stadionu u Sankt Peterburgu kapaciteta 68.000 mesta, utakmice će biti igrane i u Moskvi (43.000), Kazanju (45.000) i Sočiju (48.000). Finale je na programu 2. jula u Sankt Peterburgu. Na prošlom Kupu konfederacija titulu je osvojio Brazil, koji je 2013. godine u svojoj zemlji u finalu pobedio Španiju sa 3:0.

foto: Printscreen

Rusija

Učesnik Kupa konfederacija kao domaćin sledećeg Svetskog prvenstva. Najbolji igrač im je Aleksandar Samedov, član Spartaka iz Moskve, i od njega se očekuje da bude predvodnik ove selekcije.

Portugal

Aktuelni prvaci Evrope, koji su na ovo takmičenje došli s najjačim timom. Predvodnik ove reprezentacije bez premca i trenutno najbolji igrač sveta je Ronaldo, koji želi još jedan trofej.

Novi Zeland

Prvak Okeanije. Veteran Šejn Šmelc je glavni igrač ove skromne selekcije, čovek koji nosi „desetku“ i sjajno igra fudbal sa punih 35 godina. Gol Novog Zelanda brani Srbin Stefan Milojević.

Meksiko

Šampion zone KONKAKAF. Najbolji igrač „sombrerosa“ je Havijer Ernandez, poznatiji kao Čičarito. Bez premca je lider ove ekipe i član je Bajera iz Leverkuzena.

Kamerun

Prvak Afrike. Prva zvezda tima je Vinsent Abubakar, član Bešiktaša, šampiona Turske. Strelac odlučujućeg gola u meču protiv Egipta kad su osvojili Kup Afrike.

Čile

Šampion Južne Amerike. Najbolji igrač je Arturo Vidal, koji sa uspehom već dve godine igra za čuveni Bajern. Od poznatijih tu su i napadač Aleksis Sančez i golman Klaudio Bravo.

Australija

Prvaci Kupa Azije. Najbolji igrač je Tim Kejhil, čovek koji već duži niz godina predvodi selekciju „kengura“ i trenutno je član Sidneja. Za Australiju igraju i dva Srbina, golman Deni Vuković i veznjak Tom Rogić.

Nemačka

Svetski prvaci. Selektor Joakim Lev je u Rusiju odveo kombinovani sastav Nemačke, želeći da oproba i neke nove fudbalere. „Pancere“ predvodi golman Barselone Andre Ter Štegen.

Kurir / Milan Nastić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Ko sve odlazi iz Zvezde a ko dolazi na čelo Partizana?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track