SAVEZ ODGOVORIO SINDIKATU: Poledica ne govori istinu!
Foto: Aleksandar Stojanovic, Dragan Kadić

ZARATILI

SAVEZ ODGOVORIO SINDIKATU: Poledica ne govori istinu!

Fudbal -

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Jovan Šurbatović tvrdi da je Mirko Poledica sa saradnicima učestvovao u raspravi o tipskim ugovorima za fudbalere

Generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović tvrdi da prvi čovek Sindikata fudbalera Nezavisnost Mirko Poledica govori neistine kada napada Savez za tipske ugovore i UEFA.

Mirko Poledica tvrdi da Savez nije vodio javnu raspravu o tipskim ugovorima za fudbalere.

- Takvi navodi apsolutno nisu tačni. Još od septembra prošle godine održan je čitav niz sastanaka sa predstavnicima Sindikata i Zajednice Superlige, koji su trajali ukupno 30 radnih sati, a u cilju utvrđivanja nove forme ugovora o profesionalnom igranju. Implementacija minimalnih uslova u ugovore profesionalnih igrača u skladu sa sporazumom potpisanim između UEFA, EPFL, ECA i FIFPro počela je odmah po njegovom zaključivanju - tvrdi Šurbatović i dodaje:

- U izradi nove forme ugovora učestvovao je i predsednik sindikata sa generalnim sekretarom i svojim pravnim zastupnikom, što mogu da potvrde i predstavnici Zajednice. Na nekoliko sastanaka ugovorene su i utvrđene obavezne odredbe u cilju zaštite profesionalnih igrača. Na sednici IO FSS, održanoj 10. aprila ove godine, usvojena je odluka o utvrđivanju Nacrta pravilnika o registraciji, statusu i transferu igrača i taj nacrt upućen je na javnu raspravu, koja je trajala 30 dana. Tokom javne rasprave stigao je veliki broj sugestija. Dobar deo je prihvaćen i unet u odredbe novog pravilnika. Svi zahtevi sindikata uneti su u novu formu tipskog ugovora, koji je sada u skladu i sa novim Zakonom o sportu i sa Zakonom o radu RS.

Mirko Poledica je poručio i da je FSS zbog tipskih ugovora prevario UEFA i da će zbog toga biti prijavljeni.

- Svi zahtevi FIFA, UEFA, sindikata i domaćeg zakonodavstva su ispoštovani. U stalnom smo kontaktu sa predstavnicima UEFA. Od trenutka kada je na najprizemniji način vređao Savez, preko lažnog uznemiravanja javnosti u vezi sa ishodom pojedinih utakmica i čitavog prvenstva, pa sve do nepristojnih objava na društvenim mrežama, predsednik sindikata diskvalifikovao je sebe iz svih budućih razgovora - rekao je Šurbatović.

Stav FSS

IGRAČI SU VIŠE ZAŠTIĆENI

Šurbatović tvrdi da su sve primedbe sindikata Nezavisnost unete u tipske ugovore:

- Pored povećane sigurnosti, prvi put će fudbaleri biti prijavljeni u radni odnos po osnovu profesionalnog ugovora. Izbačene su nejasne formulacije vezane za period isteka ugovora, a definisane odredbe koje se odnose na prijavu igrača u radni odnos i isplatu poreza i doprinosa na sva primanja igrača. Utvrđen je obavezan odmor u skladu sa radnim zakonodavstvom RS. Novina je i obavezna overa ugovora.

Kurir / Aleksandar Radonić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Zašto su Kinezi pametniji od nas pa igraju u četvrtoj nemačkoj ligi?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track