Najnovije vesti

PARTIZAN ODGOVORIO ZVEZDI: Dok smo mi ginuli, vi ste igrali sa Albancima
Foto: Dragan Kadić

Žestoka reakcija potpredsednika crno-belih vladimira vuletića

PARTIZAN ODGOVORIO ZVEZDI: Dok smo mi ginuli, vi ste igrali sa Albancima

Fudbal

Potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić žestoko je odgovorio na inicijativu Crvene zvezde, koja je najavila pokretanje institucionalnog postupka za dodelu titula prvaka države 1946. i 1986. godine.
 

Vuletić je prvo govorio o 1946. godini.
 

"Ono što je poznato je da je Crvena zvezda 1945. godine odigrala kvalifikacioni turnir, takozvane uže Srbije. Odigrala je pet utakmica jednokružnim sistemom, i nakon toga zauzela prvo mesto u grupi, što joj je omogućilo samo da zaigra u prvom prvenstvu tadašnje FNR Jugoslavije, a to takmičenje se smatra našim prvim prvenstvom u posleratnom periodu. Isti turnir, samo kroz vojvođanske kvalifikacije, plasirao se i FK Spartak iz Subotice, tako da je i on nastupio u prvenstvu FNRJ. U njemu nije bilo FK Partizan. Zašto ga nije bilo? Pa, nije ni postojao. Naime, ovim na određeni način padaju u zabludu i raskrinkvaju se odgovarajuće falsifikatorske namere revizionizma istorije od strane čelnika Crvene zvezde, po krijerijumu. Crvena zvezda osnovana je u martu 1945. godine, to je činjenica. Drugi Svetski rat na teritoriji Evrope završen je 9. maja 1945. godine. To je činjenica. Logor Jasenovac, oslobođen je u maju 1945. godine, i to je činjenica. Blajburška operacija dogodila se s proleća 1945. godine, i to je činjenica. Jugoslovenska Narodna armija, iz koje će nastati sekcija FK Partizan u tim mesecima oslobađala je Jasenovac, ratovala je na Sremskom frontu, na kojem je poginulo preko 20.000 Srba", rekao je Vuletić i dodao:
 

"FK Crvena zvezda je osnovan u martu i svoju prvu prijateljsku utakmicu odigrao je protiv jednog albanskog kluba u Enver Hodžinoj Albaniji. Dakle, dok je naš narod u okviru JNA ratovao i dalje na teritoriji Jugoslavije, dotad je Crvena zvezda bila osnivana i igrala prijateljske utakmice".
 

Vuletić je podsetio da je Partizan titulu iz 1986. godine osvojio na terenu. Crno-belima je potom oduzeta ova titula, ali je vraćena posle nekoliko godina.
 

"To kolo je obilovalo sumnjama u regularnost, ne samo utakmica Crvene zvezde i Partizana. Tadašnji predsednik FSJ Slavko Šajber, koji je hrvatski Jevrejin i koji je doživeo Holokaust, i on i njegova porodica tokom Drugog svetskog rata i koji bi trebalo da zna da se istorija ne siluje, je sebi dao za pravo da poništi čitavo kolo na osnovu nekakvih sumnji. Sumnje su bile u tome što je Partizan organizovao proslavu oproštaja i odlaska Zvonka Varge u inostranstvo. I ta utakmica je kasnila nekoliko minuta. Isti zahtev imala je i Crvena zvezda, međutim sudija te utakmice to nije dozvolio. Šajber je poništio čitavo kolo, na osnovu indicija i sumnji. U pravu postoji opšte pravilo koje kaže 'in dubio pro reo' – u slučaju sumnje, a bez dokaza materijalnih, mora se presuditi u korist tuženog, a ne tužioca. A to je vrlo dobro opšte poznato pravilo. Koliko puta ste čuli i u medijima 'oslobođen zbog nedostataka dokaza'. Dakle, onaj ko presuđuje, mora biti van bilo kakve sumnje da je u pravu. Ovde je bilo nekoliko stvari sporno. Nije postojao nijedan materijalni dokaz, Slavko Šajber nije poništio samo utakmicu Crvene zvezde i Partizana, nego SKORO čitavo kolo", rekao je Vuletić i naglasio:
 

"Ako poništite čitavo kolo, zašto niste poništili utakmice Hajduka i Vinkovaca? Bilo je naloženo da se igra novo kolo, Partizan je to odbio, jer je za zelenom travom, a ne za zelenim stolom došao do titule. Igrači su već otišli na odmor, jer se to dogodilo 14 dana nakon završetka prvenstva. Šest dana posle završetka kola je poništeno kolo. U tom pogledu, sud udruženog rada i ustavni sud su presudili kasnije da se Partizanu nadomesti i zasluženo vrati i ta titula, i titula sledeće godine, budući da je čak šest klubova bilo kažnjeno oduzimanjem šest bodova, pa je tako Partizan bio u prilici da ne bude šampion, iako je imao najviše osvojenih bodova. Šampion je bio Vardar".
 

Mondo/Vladimir Sukdolak

 

 POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Ko je najskuplje Zvezdino pojačanje u poslednjih 20 godina?

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...