(VIDEO) NEKA PADNE ARSENAL: Susret generacija Crvene zvezde na Marakani pred duel sa Tobdžijama
Foto: FK Crvena Zvezda

lepo na marakani

(VIDEO) NEKA PADNE ARSENAL: Susret generacija Crvene zvezde na Marakani pred duel sa Tobdžijama

Fudbal -

Čuveni sastav crveno-belih koji je 1978. godine izbacio Arsenal iz Kupa UEFA poželeo je sreću sadašnjem timu Crvene zvezde, koji u četvrtak (19.00) igra meč protiv "tobdžija" u trećem kolu Lige Evrope.

Aleksandar Stojanović, Milan Jovin, Vladimir Petrović Pižon, Dušan Savić, Cvjetin Blagojević, Miloš Šestić, Nedeljko Milosavljević, Zdravko Borovnica, Živan Ljukovčan i Dragan Miletović u dva meča su bili bolji od Arsenala.

Golom Blagojevića slavili su Beogradu (1:0), a onda u Londonu igrali 1:1 zahvaljujući čuvenoj akciji i još čuvenijem golu Dušana Savića koji je dugi niz godina krasio špice mnogih televizija.

U čast te sjajne generacije kojoj su pripadali još Nikola Jovanović, Slavoljub Muslin, Mihalj Keri, Ivan Jurišić, Dušan Lukić, Zlatko Krmpotić i Zoran Simić, a koji nisu juče bili na marakani, špalir su napravili sadašnji igra~i Crvene zvezde. Pozdravili su ih i čelnici kluba Zvezdan Terzić, Svetozar Mijailović i Dragan Džajić.

Glumac Nebojša Glogovac otvorio je svečanost govoreći scenu iz filma "Munje", kada Dule Savić daje gol - "Muuuk u Londonu"!

Zvezdin centarfor prisetio se tada i jedne anegdote iz Londona sa Arsenalovim golmanom Patom Dženingsom i trenerom Crvene zvezde, pokojnim Brankom Stankovićem.

- Na sat vremena pre po~etka utakmice izašao sam u hodnik da se istegnem. I vidim čuvenog Pata Dženingsa kako jede sendvič od pola metra. Odmah odem kod bata Staneta i kažem mu da ovaj ne brani... Kad, eto njega na terenu, a bata Stane mi prilazi i kaže - je li, koga si ti video u hodniku - našalio se Dule Savić i poželeo 1:1 učetvrtak, te otkrio ša će reći sinu Vujadinu za utakmicu:

- Ništa posebno neću reći Vujadinu. Samo da igraju fudbal i daju sve od sebe.

Još jednu zanimljivost otkrio je i Milan Jovin:

- Uđemo mi u svlačionicu, kad ono, dole mermer. Gde ćemo da se izuvamo, hladno... Kad ono toplo, podno grejanje. Mi seljaci... (smeh) Gde ćemo bosi na mermer!

Džaja: Uspeh kao onaj u Bariju

Dragan Džajić postao je sportski direktor Crvene zvezde baš u sezoni, kada je čuvena generacija iz 1978. stigla do finala Kupa UEFA gde je nesrećno poražena od Borusije iz Menhengladbaha:

- Imam potrebu da se obratim igra~ima koji su igrali protiv Arsenala. Nije mnogo ispraćen taj njihov uspeh. Zaslužili su mnogo više pažnje i poštovanja. Njihovo finale je u ravni sa osvajanjem Kupa Šampiona 1991. godine. Ovim momcima što igraju učetvrtak ne treba stavljati nož pod grlo, niti praviti pritisak. Znam da će protiv Arsenala dati sve od sebe.

Kanga: Spreman sam

Navijači Crvene zvezde mogu da odahnu, Gelor Kanga bi trebalo da bude spreman začetvrtak i okršaj sa engleskim klubom:

- Mišić je u redu, spreman sam. Čekam da vidim kako će proći trening. Ne osećam bol, radio sam terapije. Ne plašimo se Arsenala i oni su ljudi, kao i mi. Svaki igra~ živi za ovakvu utakmicu. Ne igram sam, igra ceo tim. Voleo bih da dam gol, ali više od toga da Zvezda pobedi.

Pižon: Neka bude 2:2

Vladimir Petrović Pižon imao je poruku za fudbalere Crvene zvezde pred sutrašnju utakmicu.

- Ili ćete biti igrači, ili nećete. Sutra se pokažite. Nema potrebe da se bilo koga bojite. Kad oni budučuli navijanje, neće im biti svejedno. Neka bude 2:2, da bude golova i da publika uživa. Zato samo hrabro!

Blagojević: Zvezdina tika-taka

Cvjetin Blagojević bio je strelac prvog gola za Zvezdu protiv Arsenala, a onda je spoljnom asistirao Duletu Saviću u Londonu za izjednačenje:

- Crvena zvezda je tada igrala fudbal pre svog vremena. Svi sada govore u Barseloninoj tika-taki, a mi smi to igrali baš tada, pre 40 godina. Pa, kod izjednačujućeg gola, držali smo loptu dva ipo minuta, Englezi nisu znali šta im radimo.

Kurir.rs / Aleksandar Radonić, Foto: crvenazvezdafk.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track