ZEMLJA ZA GINISA: Pet Argentinaca selektori na SP!
Foto: AP

Neviđeno

ZEMLJA ZA GINISA: Pet Argentinaca selektori na SP!

Fudbal -

Sampaoli predvodi „gaučose“, a njegovi zemljaci Pekerman Kolumbiju, Kuper Egipat, Bausa Saudijsku Arabiju i Gareka Peru

Argentina će na Svetskom prvenstvu u Rusiji imati čak petoricu selektora!

Nacionalni fudbalski tim „gaučosa“ predvodi Horhe Sampaoli, a pored njega još četvorica Argentinaca pojaviće se na Mundijalu. Čuveni Hose Pekerman odveo je selekciju Kolumbije na SP, zatim Ektor Kuper (Egipat) i Edgardo Bausa (Saudijska Arabija). Poslednji koji je overio vizu za Rusiju bio je Rikardo Gareka, koji je s reprezentacijom Perua u baražu izbacio Novi Zeland.

Čudan saudijski princ

Zanimljiva je priča o Bausi, koji nije vodio Saudijsku Arabiju u kvalifikacijama. Naime, nacionalni savez te zemlje, odnosno predsednik princ Ahmed Aid el Harbi posvađao se s Bertom van Marvajkom, koji je odveo reprezentaciju na SP. Nisu se dogovorili o produžetku ugovora, konkretno o novcu koji je trebalo da dobije Holanđanin i nabusiti princ odmah je angažovao Bausu. Ipak, Argentincu baš ne cvetaju ruže u Arabiji, a nadobudni princ daje izjave da bi i on mogao da dobije otkaz ukoliko reprezentacija nastavi s lošim igrama.

foto: AP/Ivan Sekretarev

Mesi ih odveo u Rusiju

Edgardo Bausa vodio je tim na tri prijateljska meča. Jedan je pobedio (Litvaniju 2:0), a dva izgubio (Portugal 3:0, Bugarska 1:0), što su u savezu shvatili kao ozbiljan pad forme i igre.

- Bausin rad je pod mikroskopom. Ako nastavimo ovako loše da igramo, biće smenjen - rekao je princ Ahmed Aid el Harbi.

Na prethodna dva Mundijala Argentina je imala trojicu stručnjaka. Na SP u Brazilu, Sampaoli je vodio Čile, Pekerman Kolumbiju, a Alehandro Sabelja Argentinu, dok je 2010. u Južnoj Africi Dijego Maradona bio selektor Argentine, Herardo Martino Paragvaja, a Marselo Bjelsa Čilea.

Argentina se na jedvite jade plasirala na SP u Rusiji, i to pobedom u poslednjem kolu kvalifikacija nad Ekvadorom (1:3) u gostima. Tada je het-trik postigao Leo Mesi.

Aleksandar Radonić - Foto: AP, Fonet

foto: Fonet

Kokeza u dilemi

MARADONA NA ČELU SRBIJE?

Reprezentacija Srbije jedina je selekcija na svetu koja će igrati na Mundijalu u Rusiji, a još zvanično nema selektora. Posle otkaza Slavoljubu Muslinu aktuelno rukovodstvo s predsednikom Slavišom Kokezom još nije pronašlo odgovarajuće rešenje. Neuspeli pregovori s Draganom Stojkovićem i Veljkom Paunovićem možda će naterati čelnike Saveza da se okrenu ka rešenjima iz Argentine. A slobodnih ima mnogo. Pre svih, Dijego Armando Maradona.

HORHE SAMPAOLI (57)

- Trenersko iskustvo: 15 godina

- Reprezentacije: Čile, Argentina

HOSE PEKERMAN (68)

- Trenersko iskustvo: 36 godina

- Reprezentacija: Argentina, Kolumbija

EKTOR KUPER (62)

- Trenersko iskustvo: 24 godine

- Reprezentacija: Gruzija, Egipat

EDGARDO BAUSA (59)

- Trenersko iskustvo: 18 godina

- Reprezentacija: Argentina, UAE, S. Arabija

RIKARDO GAREKA (59)

- Trenersko iskustvo: 21 godina

- Reprezentacija: Peru

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO:Ovo je razlika između Srba i Amerikanaca. Oni zarađuju i od poraza

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track