(VIDEO) ŠAMAR EVROPSKOM PARTIZANU: Odlični Spartak otkinuo bod šampionu u Humskoj, crno-beli na minus 6 u odnosu na Zvezdu
Foto: FK Partizan/ Miroslav Todorović

ĐUKIĆEV TIM OPIJEN EVROPSKIM USPEHOM

(VIDEO) ŠAMAR EVROPSKOM PARTIZANU: Odlični Spartak otkinuo bod šampionu u Humskoj, crno-beli na minus 6 u odnosu na Zvezdu

Fudbal -

Fudbaleri Partizana i Spartaka igrali su u Beogradu 1:1 (0:0) u poslednjem meču 18. kola Superlige Srbije.

Crno-beli su poveli golom Zorana Tošića u 48. minutu, a konačan rezultat postavio je Nemanja Nikolić u 72.

Partizan je ostao na drugom mestu, ali sada sa šest bodova zaostatka za liderom Crvenom zvezdom (49-43). Spartak je i dalje treći sa 33 boda.

Subotičani su dokazali da nisu bez razloga nazvani hitom prvenstva. Odigrali su odlično u Humskoj, stvorili više šansi i na kraju zasluženo odneli bod.

"Evropski Partizan", kako je trener Miroslav Đukić nazvao svoj tim u najavi ovog meča, nije imao ni znanja ni snage da se izbori za pobedu u poslednjih 20-ak minuta. Od izjednačenja Spartaka, crno-beli nisu stvorili ni šansu.

Jasno je da su crno-beli opijeni evropskim uspehom, ali ovako su dozvolili "večitom rivalu" da pobegne na veliku (bodovnu) udaljenost.

U poslednjim trenucima utakmice došlo je i do velike gužve na terenu pošto su se "zakačili" Ilić i Ivanović. Strasti su se na kratko smirile, a onda su posle poslednjeg zvižduka sudije Šegrta ponovo zapaljene. Ipak, sve se brzo smirilo...

"Ekipa je bila umorna, nije mogla da pruži više, ne mogu ništa da im zamerim, dali su sve od sebe", bio je prvi komentar Miroslava Đukića posle meča izrečen u mikrofon TV Arene sport.

U prvom poluvremenu ređale su se šanse na obe strane, a više ih je imao Spartak. Tavamba i Pantić iz povoljnih pozicija nisu uspeli da zatresu mrežu, a na drugoj strani promašivali su Kerkez, Savković, Šimura, Ivanović i na kraju ponovo Savković. Naravno, kao i obično, blistao je reprezentativni golman Stojković.

Tek što su se akteri vratili na teren posle apuze Partizan je poveo. Tošić je centrirao, Đuričković skočio, ali nije dotakao loptu, međutim, time je prevario golmana Ostojića, pa se ona zakoprcala u mreži.

Crno-beli su pokušali da kasnije umrtve igru, ali se Spartak nije predavao, pa je došao do zaluženog izjednačenja. Stojković je izveo prekid, Nikolić je ostao sam na šest metara od gola i bez problema glavom poslao loptu u mrežu.

To je bilo i poslednje veliko uzbuđenje na utakmici.

U sredu je na programu 19. kolo Superlige, Partizan gostuje Voždovcu, dok Spartak dočekuje Javor.

foto: FK Partizan/ Miroslav Todorović

TOK MEČA:

KRAJ - 1:1!

90+4. minut - Opšta gužva na terenu! Počelo je koškanjem Ilića i Ivanovića.

84. minut - Torbica menja Jocića u Spartaku.

80. minut - Tošić je izveo slobodan udarac sa 18 metara, ali je lopta otišla iznad prečke.

75. minut - Tavamba se ponovo sam izborio za poziciju za šut, ali je pucao direktno u Ostojića.

74. minut - Poslednja izmena kod Partizana. Ilić je zamenio Pantića.

73. minut - Abaz menja Čečarića - prva izmena kod gostiju.

72. minut - GOOOLLL - 1:1 - NIKOLIĆ! Stojković je izveo prekid, Nikolić je ostao sam na šest metara od gola i bez problema glavom poslao loptu u mrežu.

69. minut - Konačno uzbuđenje posle mnogo vremena. Đuričković je krenuo sam ka golmanu Ostojiću, lopta mu je pobegla u "mrtav ugao", pokušao je da uposli Solomona, koji je kasnio.

48. minut - GOOOLLL - 1:0 - TOŠIĆ! On je uputio centaršut sa desne strane, Đuričković je skočio, nije dotakao loptu, ali je time prevario golmana Ostojića, pa je ona završila u mreži.

Tako je Partizan kaznio goste za veliki broj promašaja u prvom poluvremenu.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme. Đukić je izvršio još jednu izmenu, umesto neprimetnog Sume na teren je poslao Solomona.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA - 0:0!

45+1. minut - Prinudna izmena u Partizanu. Janković, koji se žali na bol u kuku, ipak ne može da nastavi meč. Menja ga Đuričković.

44. minut - VELIKA ŠANSA za SPARTAK! Stojković ponovo odbranio zicer! Posle greške crno-belih na sredini terena, sevnula je kontra gostiju, Savković je izašao sam pred Stojkovića, koji je odbranio njegov šut.

40. minut - Janković se već duže vreme žali na povredu kuka, a sada mu se ukazuje pomoć.

39. minut - ŠANSA za SPARTAK! Ivanović je izigrao odbranu Partizana, krenuo ka Stojkoviću i šutirao, reprezentativni golman je zakačio loptu, a ona je nastavila put ka mreži. Međutim, pred gol-linijom je intervenisao Radin.

37. minut - SUBOTIČANI TRAŽE PENAL! Sjajna akcija ofanzivnog reda gostiju pred golom Partizana, a posle starta Mitrovića, Aranđel Stojković je pao. Fudbaleri Spartaka su tražili penal, a domaći igrači da Stojković dobije žuti karton zbog simuliranja. Nije bilo ni jednog ni drugog.

35. minut - ŠANSA za SPARTAK! Ponovo su gosti mogli da povedu posle kornera. Pantić je loše intervenisao, a lopta je iznenadila Šimuru, koji je imao otvoren šut, ali je tukao preko gola.

34. minut - Trener Spartaka Aleksandar Veselinović često viče svojim igračima: "Bravo, bravo"...

30. minut - U prvih pola sata igre Partizan je imao malo više loptu u posedu, procentualno 55-45.

27. minut - ŠANSA za SPARTAK! Odličan centaršut sa desne strane, Savković je nadskočio čuvara i dobro šutirao glavom, ali je Stojković bio siguran.

25. minut - Šut Tošića iz daljine, a golman Ostojić se nekako izborio sa tom "žabicom".

19. minut - ŠANSA za PARTIZAN! Odlično je Tošić izveo prekid, a Pantić sa peterca glavom šutirao neprecizno.

18. minut - Evo i prvog kornera za crno-bele. Gosti lako otklanjaju opasnost.

15. minut - ŠANSA za PARTIZAN! Kontra crno-belih, u završnici se našao Tavamba, oslobodio se čuvara i šutirao, ali je golman Ostojić dobro reagovao.

14. minut - Još jedan opasan napad Spartaka, ali Hajdin nije dobro zahvatio loptu. Da jeste, bila bi to velika pretnja po Stojkovića.

12. minut - Subotičani definitivno nisu došli da se brane, igraju spuštenog garda.

9. minut - Crno-beli su se oslobodili uvodnog pritiska rivala, ali i dalje nisu stvorili nijednu šansu.

4. minut - Pritisak Spartaka na početku. Subotičani su izveli i drugi korner, ali nije bilo opasnosti po gol domaćina.

3. minut - ŠANSA za SPARTAK! Prvi korner na utakmici imaju gosti, Kerkez je usamljen sa šest, sedam metara udarcem glavom pokušao da matira Stojkovića, ali je golman Partizana odlično intervenisao.

2. minut - Kiša i dalje pljušti...

1. minut - Utakmica je počela.

foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

SASTAVI:

Trener Partizana Miroslav Đukić promešao je karte u odnosu na meč sa Jang bojsom, pa je šansu od početka ukazao Radinu, Ostojiću, Antonovu, Sumi i Tošiću (nije igrao zbog kartona).

PARTIZAN: Stojković - Radin, Ostojić, Mitrović, Antonov - Everton, Pantić - Tošić, Suma, Janković - Tavamba.

SPARTAK: Ostojić - Stojković, Kerkez, Ćalasan, Hajdin - Jočić, Šimura - Čečarić, Ivanović, Savković - Nikolić.

Crno-beli ove sezone imaju puno uspeha na sva tri ’’fronta’’, iako su u nekoliko navrata pružali slabije partije, a nakon 17 odigranih susreta na svom kontu imaju 13 pobeda, uz tri remija i jedan poraz.

U prethodnom kolu savladali su na gostovanju u Ivanjici ekipu Javor Matisa, a rezultat je bio 0:2. Sa 42 osvojena boda trenutno zauzimaju 2.mesto na superligaškoj tabeli.

Subotičani su možda i najprijatnije iznenađenje dosadašnjeg toka prvenstva, a nakon sedamnaest odigranih susreta na svom kontu imaju devet pobeda, uz pet remija i samo tri poraza.

U prethodnom kolu su na svom terenu savladali ekipu Borca, a rezultat je bio 3:1. Sa 32 osvojena boda trenutno zauzimaju 3.mesto na superligaškoj tabeli.

Dva tima su se već sastajala tokom aktuelne sezone, a meč odigran u Subotici završen je pobedom ekipe Partizana rezultatom 0:1(0:1). Strelac jedinog pogotka na tom susretu bio je Leandre Tavamba. Ako posmatramo rezultate prethodnih 20 međusobnih susreta u domaćim takmičenjima (u periodu 2009-2017) crno-beli su bili daleko uspešniji sa 14 pobeda, uz 4 remija i 2 poraza. Oba trijumfa Subotičani su ostvarili kao domaćini, dok su u Humskoj samo dva puta uspeli da stignu do remija, poslednji put u okviru Kupa Srbije u sezoni 2015/16.

U taboru domaćina tek što se sleglo slavlje nakon obezbeđenog proleća u Evropi, a već sledi duel sa uvek neugodnom ekipom Spartaka koja ove sezone postiže odlične rezultate. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba crno-belih Miroslav Đukuć koji je istakao da njegov tim želi da nastavi kontinuitet dobrih igara, ali da očekuje težak meč:

’’Baš teška utakmica pred nama, igramo protiv trenutno treće ekipe šampionata. To je odlična ekipa koja se nalazi u odličnom, pobedničkom momentu, a mi dolazimo posle evropske utakmice i znamo da su te utakmice duplo teže. Spremni smo, ekipa je svesna da je napravila veliku stvar i ne želimo da se kockamo, želimo da nastavimo kontinuitet dobrih igara.’’

On se potom osvrnuo i na trenutnu kadrovsku situaciju istakavši da neće moći da računa na dvojicu prvotimaca, dok su ostali igrači spremni za utakmicu:

’’Miletić će popodne odraditi magentnu rezonancu da vidimo koji je stepen povrede, ali mislimo da nije ništa ozbiljno, jer je danas odradio deo zagrevanja. Smatramo da se radi o lakšoj povredi i da će biti odsutan samo sutra, a isto važi i za Vulićevića.’’

Prisutne novinare zanimalo je da li smatra da će njegovi igrači ’’na krilima’’ evropskog uspeha sada lakše stizati do pobeda u domaćem šampionatu. Trener crno-belih je istakao da sigurno neće biti lakše i da će protivnici sada biti i motivisaniji da savladaju Partizan:

’’Lakše neće biti sigurno, može samo da bude teže. Svi su do sad dolazili da pobede šampionski Partizan, a sada dolaze da pobede i šampionski i evropski Partizan. Motivacija je još veća kod protivničkih igrača, ali i naša svetinja je još veća, branimo Partizan. Rekao sam igračima da moraju da uđu maksimalno angažovano u utakmicu, jer smo svesni da je Spartak ozbiljan protivnik koji nije slučajno na trećem mestu.’’

Gosti u ovaj meč ulaze sa puno samopouzdanja, a u ekipi Aleksandra Veselinovića prisutno je i odlično raspoloženje. Razlog za to svakako je treća pozicija na tabeli, plasman koji je malo ko očekivao. Prvotimac ’’golubova’’, Nemanja Ćalasan, istakao je u izjavi za medije da je meč sa Čačanima ’’arhiviran’’ i da njegov tim želi da se revanšira ekipi Partizana za poraz u Subotici:

’’Ono što se desilo u prošlom kolu za nas je završena priča. Gledamo samo napred i okrećemo se novim izazovima. Čeka nas meč protiv aktuelnog šampiona i ovog trenutka smo fokusirani na pripremu za taj duel. Partizan je pobedio u Subotici minimalnim rezultatom, mada smo bili ravnopravni na terenu tokom svih devedeset minuta. Sreća je tad bila na strani protivnika, nadam se da će ovog puta biti drugačije.’’

On se potom osvrnuo na protekli deo šampionata, kao i na visok plasman svog tima nakon sedamnaest kola:

’’Mnogi nisu očekivali da će Spartak ovako dobro igrati ove jeseni i biti među najboljima. Rezultati i mesto u samom vrhu na tabeli su pokazatelji dobrog rada stručnog štaba i našeg zalaganja. Za nama je sedamnaest odigranih kola i malo se oseti umor, što dovodi do oscilacija, ali mi smo spremni da nastavimo u dobrom ritmu. Nemamo čega da se plašimo. U Beograd putujemo veoma motivisani. Svaka utakmica je izazov, a posebno ona kada snage odmeravate sa aktuelnim šampionom.’’

Nakon pauze zbog žutih kartona u tim se vraćaju Nikolić, Šimura i Ivanović, a stručnom štabu ’’golubova’’ će na raspolaganju biti i Jočić čija je povreda sanirana. Subotičani će dakle u Humskoj igrati u najjačem sastavu.

Kurir.rs / Kurir sport

Foto: partizan.rs/Miroslav Todorović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track