(VIDEO) ISTORIJA DECEMBARSKIH VEČITIH DERBIJA Zima više prija Partizanu: Crno-beli ostvarili rekordnu pobedu od 7:1, a Zvezda slavila u prvom direktnom prenosu!
Foto: Printskrin / You Tube

šest puta u decembru

(VIDEO) ISTORIJA DECEMBARSKIH VEČITIH DERBIJA Zima više prija Partizanu: Crno-beli ostvarili rekordnu pobedu od 7:1, a Zvezda slavila u prvom direktnom prenosu!

Fudbal -

Prvi put posle skoro 3 decenije, tačnije 27 godina večiti derbi će se igrati u decembru. Danas od 18 časova igra se 156. večiti derbi.

U dosadašnoj istoriji večitih derbija, tokom decembra odigrano je 6 međusobnih duela , od toga 3 u prvenstvu i isto toliko u Kupu. Poslednji je odigran davnog 21. decembra 1988. godine na stadionu Crvene zvezde kada je bilo 1:1.

Ipak, tom rezultatu su se više radovali crno-beli kojima je nerešen ishod tog derbija obezbedio plasman u polufinale kupa, a kasnije je su na vrlo ubedljiv način stigli do trofeja.

Polufinale Kupa: CRVENA ZVEZDA – PARTIZAN 1:0, 17. decembar 1950.

Prvi decembarski derbi odigran je 17. decembra 1950. godine u polufinalu Kupa Jugoslavije. Slavila su crveno-beli tada sa 1:0 pred 42.000 gledalaca na stadionu Partizana i izborili plasman u finale. Ovaj meč je odlučio legendarni Tihomir Bata Ognjanov golom u 48. minutu utakmice. Kasnije u finalu su se sastali sa Dinamom iz Zagreba, kojeg su savladali i osvojili trofej.

13. Većiti derbi: CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN 1:7 , 6. decembar 1953.

Derbi kojeg se Grobari najradije sećaju jeste onaj odigran 6. decembra 1953. godine. Crno-beli su večitog rivala savladali sa neverovatnih 7:1 na tadašnjem stadionu JNA i to je još uvek rekordna pobeda jednog tima u okršajima dva najveća srpska tima. Na stadionu u Humskoj ulici bilo je prisutno 55.000 gledalaca.

Šesnaestina finala Kupa: CRVENA ZVEZDA – Partizan 2:2 (penalima 3:4), 2. decembar 1959.

Jedan od neizvesnijih međusobnih duela u to vreme. Partizan je slavio posle penal lutrije na stadionu JNA pred 35.000 navijača. Partizan je na ovom meču tokom regularnog dela, pa kasnije i u produžecima jurio rezultat i na kraju savladao Zvezdu posle boljeg izvođenja penala.

37. Večiti derbi: PARTIZAN – CRVENA ZVEZDA 1:2, 5. decembar 1965.

Ovaj derbi je ušao u istoriju jer je prvi međusobni duel koji je rađen u direktnom televizijskom prenosu. Crveno-beli su slavili sa 2:1, golove su postigli Milošević i Džajić, a za Partizan Pirmajer je bio strelac.

67. Večiti derbi: PARTIZAN – CRVENA ZVEZDA 3:1, 7. decembar 1980.

Fudbaler Partizana odigrali su odličan meč, iako je travnata podloga bila loša zbog snega. Crveno-beli su te godine na dominantan nači osvojili titulu, a Partizan je završio na 8. mestu, ali ostao je gorak utisak posle tog poraza u večitom derbiju. Zvezda je te sezone igrala i četvrtfinale Kupa evropskih šampiona.

Četvrtfinale Kupa: CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN 1:1, 21. decembar 1988.

Te sezone Zvezdi je sve izmaklo za dlaku, Milan se provukao zahvaljujući novembarskoj magli, šamionska titula je pripala novosadskoj Vojvodini. Slično je bilo i Kupu, gde je posle dvomeča Partizan bio bolji.

Kurir.rs / Kurir sport Foto: printskrin yt

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: OVO JE SRAMOTA FSS PRED DERBI!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track