(KURIR TV) KRVAVA NAVIJAČKA BORBA KOJA TRAJE DVE DECENIJE: Ovo je hronologija rata Grobara za Južnu tribinu
Foto: Beta

KULMINACIJA nA 156. VEČITOM DERBIJU

(KURIR TV) KRVAVA NAVIJAČKA BORBA KOJA TRAJE DVE DECENIJE: Ovo je hronologija rata Grobara za Južnu tribinu

Fudbal -

Haos na južnoj tribini koji se dogodio u sredu tokom 156. "večitog derbija" predstavlja samo kulminaciju sukoba koji traje još od 90-ih godina.

Već dve decenije tinja borba za prevlast na Partizanovom Jugu.

Počelo je još krajem prošlog veka, a kao posledica tog prvog sukoba došlo je do odvajanja "Južnog fronta" od "matice". Među grupama okupljenim pod nazivom "Južni front", našli su se i "Vandal bojsi" sa Novom Beograda.

Do drugog velikog sukoba na Jugu došlo je desetak godina kasnije. Ponovo je došlo do odvajanja, tada grupe pod imenom "Zabranjeni", među kojima su, između ostalih, ponovo bili "Vandal bosji" iz bloka 45.

Taj navijački "rat" trajao je dve, tri godine i imao je više žrtava.

Jedan od navijača koji je stradao u okršaju različitih frakcija "grobara" bio je Ivan Perović 2011. godine.

Do pomirenja je došlo pre nekoliko godina. Ponovo su se svi zajedno našli na Jugu.

Od početka sukoba "šipka" je pripadala grupi "Alkatraz", a u novije vreme "Janičarima".

Mir, koji je trajao minulih godina, očigledno je bio samo privid. Grupe predvođene "Vandal bojsima" zapravo su samo čekale pogodan trenutak za pokušaj preuzimanja vlasti na Jugu.

Ubistvom Aleksandra Stankovića u oktobru 2016. i odlaskom Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja u zatvor u maju ove godine, a obojica su bili članovi "Janičara", "Vandal bojsi" su pomislili da je vrhuška Juga oslabljena i da je došlo vreme za puč.

Očigledno je ta novobeogradska ekipa skovala plan da izvede revoluciju na jučerašnjem derbiju i da za to pomoć zatraži od Splićana.

U 15. minutu utakmice u Humskoj "delije" su napravile bakljadu i to kao da je bio znak za pučiste na Jugu da krenu u akciju. Dok su svima pažnju skretala dešavanja na Severu, "Vandal bojsi" i njihovi "saborci" su bakljama i kaiševima počeli da udaraju po pripadnicima "Alkatraza".

Borba je i trajala je skoro do kraja prvog poluvremena.

Napadači su bili u ofanzivi dok su raspolagali naoružanjem (bakljama), ali kada su ostali bez "municije" dobili su žestoke batine.

"Janičari", "Alkatrazi" i ostali njima bliski navijači su ih bukvalno unakazili. Pržili su ih bakljama, skakali po glavama... Krvi je bilo na sve strane. Na kraju su pojedine skinuli do gole kože i izbacili sa tribine na atletsku stazu da ih svi vide.

To je epilog još jednog žestokog obračuna na Jugu.

(Kurir.rs/Kurir sport, Foto: Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT! HULIGANI VAZNIJI OD SPORTISTA, DOKLE?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track