(VIDEO) HRVATI OTKRIVAJU: Splitski huligani pravili haos na večitom derbiju kako bi vratili dug za neplaćenu drogu
Foto: Profimedia

KLUPKO SE I DALJE ODMOTAVA

(VIDEO) HRVATI OTKRIVAJU: Splitski huligani pravili haos na večitom derbiju kako bi vratili dug za neplaćenu drogu

Fudbal -

Hrvatski mediji intenzivno prate dešavanja vezana za hapšenje petorice svojih državljana u Beogradu, dok je jedan u bolnici, posle nereda koji su izazvali na "večitom derbiju".

Podsetimo, Hrvati su u petak izvedeni na saslušanje u Višem tužilaštvu u Beogradu, a svima im je određen pritvor od mesec dana.

Prema saznanjima Kurira, jedan od uhapšenih je priznao da su on i njegovi prijatelji dobili novac za dolazak na Partizanov stadion.

"Angažovala nas je osoba iz Beograda. Ja sam za to dobio 8.000 evra i ostalima podelio po 800 ili 900. Nismo znali šta se sprema, rečeno nam je da treba da obezbeđujemo jednu osobu na tribinama", izjavio je, kako naš izvor otkriva, jedan od petorice uhapšenih hrvatskih državljana.

Međutim, hrvatski mediji plasiraju drugačiju verziju.

Splitska "Slobodna Dalmacija" piše da se u Hrvatskoj najčešće pominje teza da su šestorica njihovih državljana angažovana u sklopu vraćanja duga za isporučenu drogu koju Splićani nisu platili.

Isti izvor navodi da je bilo očigledno da ti Hrvati ne samo da su prvi put bili na Partizanovom stadionu, već mnogi od njih prvi put na fudbalskoj utakmici.

Navodi se i da je jedan od uhapšenih Ante Firić bio veliki vaterpolo talenat, da je Jakov Podrug bio prvak Hrvatske u džudou, a da je Damir Tovarović 2010. bio trećeplasirani na Svetskom prvenstvu u ful kontaktu.

Hrvatski mediji tvrde i da je plan o izazivanju haosa na "večitom derbiju" napravljen u jednom zagrebačkom hotelu. Prema tim izvorima, jedan član podzemlja je tada unajmio huligane i dogovoreni su svi detalji, a troškove njihovog puta i boravka u Beogradu platio je organizator. Takođe, navodi se da su u organizaciji učestvovala još četvorica Srba, od kojih su trojica bivše vođe navijača Partizana.

"Slobodna Dalmacija" dodaje da uhapšenim Hrvatima preti kazna od jedne do osam godina zatvora, a kazna od dve do 12 godina izriče se u slučaju da su posledice nasilja teške telesne povrede i veća materijalna šteta, što se u ovom slučaju i dogodilo.

(Kurir.rs/Kurir sport, Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RENT-A-HULIGANI! HRVATI OSUMNJIČENI ZA IZAZIVANJE NEREDA NA VEČITOM DERBIJU U TUŽILAŠTVU: Preti im 12 godina robije?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track