TO MOŽE SAMO PREMIJER LIGA: Ovo smo videli u prvoj polovini sezone engleskog fudbala
Foto: AP

A TEK SLEDE UZBUĐENJA

TO MOŽE SAMO PREMIJER LIGA: Ovo smo videli u prvoj polovini sezone engleskog fudbala

Fudbal -

Ljubiteljima engleskog fudbala najveći je praznik kada se u vreme Novogodišnje i Božićne groznice za sedam dana igraju tri kola Premijer lige.

Ova sezona Premijer lige donela je mnogo iznenađenja i uzbuđenja.

Najveće iznenađenje predstavlja odličan plasman Barnlija, koji je zadao mnogo glavobolja velikanima, ali su se tokom prvog dela sezone svi našli u senci dominacije Mančester sitija.

foto: AP

"Građanima" kao da je zabranjeno da izgube utakmicu, pa čak i da remiziraju. Sa 16 uzastopnih pobeda srušili su rekord lige, a deluju kao da niko ne može da ih zaustavi. Za većinu ljubitelja Premijer lige oni su već šampioni.

Mnogo je zanimljivije u borbi za opstanak. Posle desetak kola Vest Hem, Everton i Kristal Palas su bili u najgorem položaju posle katastrofalnog starta. Ali izgleda da su odluke tih klubova da otpuste Slavena Bilića (Vest Hem), Ronalda Kuman (Everton) i Franka de Bura (Kristal Palas) bile ispravne, pa su se ekipe posle tih promena izvukle iz "crvene zone".

"Big Sem" je zajednički činilac za sva tri pomenuta kluba. Sada je na klupi Evertona, prošle sezone je Kristal palas spasao ispadanja, a "čekićare" je vratio u Premijer ligu 2013. Olerdajs je preporodio Everton i odveo ga u gornji deo tabele. Dobar posao su obavili Dejvid Mojes sa Vest Hemom i Roj Hodžson sa Kristal Palasom, jer su izvukli te ekipe iz opasne zone. Naročito u poslednjih nekoliko kola su pokazale sjajne partije i čeka se da uskoro prikažu svoj pun potencijal.

Mojes je u prošlosti često bio kritikovan, zbog rezultata sa Mančester junajtedom i Sanderlendom, sa kojim je ispao iz lige, ali i zbog neuspeha sa Real Sosijedadom. Međutim, sada dokazuje da zna posao.

Prva (trenerska) zvezda Premijer lige, bez obzira na sve što je Pep Gvardiola učinio, i dalje je Žoze Murinjo. Njegov Junajted je imao odličan početak sezone, zbog čega su mnogi očekivali da će se titula vratiti na "Old Traford". Međutim, te planove poremetio mu je upravo Gvardiola. Španac je "tika-taku" iz Barselone preselio na "Etihad" i ona za sada funkcioniše perfektno.

Siti melje sve pred sobom i koristi kikseve prailaca da uveća bodovnu prednost, koja sada iznosi čak 15 bodova u odnosu na gradskog rivala, odnosno 16 u odnosu na Čelsi.

A aktuelni prvak ima dosta problema ove sezone. Igraju u sistemu "toplo-hladno" i više je nego očigledno da je Antonio Konte pogrešio kada je pustio Nemanju Matića, koji igra sjajno u Junajtedu. "Plavcima" je ostala praznina na sredini terena, baš tamo gde igra srpski reprezentativac, jer novajlija Bakajoko to ne uspeva da zakrpi. Zbog svega je jasno da Čelsi neće odbraniti titulu.

A Liverpul podseća na Klopovu Borusiju Dortmund. "Crveni" igraju možda i najlepši fudbal u Engleskoj, ali previše puta su se sapleli kada nisu smeli, pa će san o osvajanju Premijer lige ostati nedosanjan i ove sezone. Ipak, uživanje je gledati Salaha, Kutinja i Firminja kada su raspoloženi...

Totenhem je sada već stalni član krem društva Premijer lige, za šta najveće zasluge pripadaju treneru Maurisiju Poketinu. Predvođeni najboljim strelcem sveta u 2017. godini Harijem Kejnom, "pevci" su bili sjajni u Ligi šampiona u kojoj su osvojili prvo mesto u grupi sa svetskim i evropskim šampionom Real Madridom, ali i Borusijom Dortmund i kiparskim APOEL-om.

foto: AP

Kejn je u 2017. postigao 36 premijerligaških golova, čime je izjednačio rekored Alana Širera, a sa ukupno 55 golova u svim takmičenjima našao se ispred Mesija, Ronalda i ostalih najboljih golgetera po broju pogodaka u kalendarskoj godini.

Međutim, ni "pevci" se više ne nadaju napadu na tron, baš kao ni njihov komšija Arsenal.

"Tobdžije" su prošle sezone bili katastrofalne, jer nikako drugačije se ne može oceniti njihov neulazak u Ligu šampiona. Zato sada ne smeju sebi da dozvole luksuz da im elita ponovo izmakne. Loše igre Mesuta Ozila i Aleksisa Sančeza su najviše kumovale lošim rezultatima tima Arsena Vengera. Njih dvojica su ove sezone u znatno boljoj formi, ali su obojica na izlaznim vratima "Emirata".

Stari-novi premijerligaš Njukasl se ekspresno vratio u elitu, ali se od ekipe Rafe Beniteza nije mnogo očekivalo ove sezone. Jedino što joj ostaje je borba za opstanak.

Za nas je neprijatno iznenađenje to što španski stručnjak ne pruža priliku prvom napadaču naše reprezentacije Aleksandru Mitroviću, koji nema više strpljenja da sedi na klupi, pa je njegov odlazak izvestan.

foto: Fonet

Druga dva nova premijerligaša, Brajton i Hadersfild, pokazali su da im je mesto u najvišem rangu takmičenja, u kome pružaju solidne partije. Stouk će verovatno otpustiti trenera Marka Hjuza, koji je na klupi od 2013. godine, zbog loših izdanja i blizine zone ispadanja. U timu je uočljiv izostanak Marka Arnautovića, kog su prodali Vest Hemu za 22,3 miliona evra. Austrijski reprezentativac je u proteklih pet utakmica tresao mrežu pet puta za "čekićare" i time im pomogao da izađe iz zone koja vodi u Čempionšip.

Svonsi, VBA i Bornmut se trenutno nalaze u zoni ispadanja, ali ne zaostaju mnogo za konkurentima. Međutim, da bi ušli u luku spasa, moraju pod hitno da počnu da pobeđuju.

Dušan Tadić i "sveci" nisu navikli da se nalaze u donjoj polovini tabele, a nadamo se da će naš internacionalac doprineti sve boljim igrama i rezultatima Sautemptona.

Lester, senzacionalni šampion iz 2016, imao je tešku prošlu sezonu u Premijer ligi iako je u Ligi šampiona dogurao do četvrtfinala. Sada, rasterećen obaveza u Evropi, opet solidno gura na engleskoj sceni. "Lisice" se drže u gornjoj polovini tabele, dok je svojom pozicijom zadovoljan i Votford, ušuškan u zlatnoj sredini.

Ludilo zvano Premijer liga se nastavlja...

(Luka Vujsić, Foto: AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja