BEDA SRPSKOG FUDBALA: Piksi za sezonu zaradi koliko Đukić i Miloje za 26 godina
Foto: Dado Đilas, Fonet

Razlike u trenerskim zaradama

BEDA SRPSKOG FUDBALA: Piksi za sezonu zaradi koliko Đukić i Miloje za 26 godina

Fudbal -

Treneri Zvezde i Partizana, koji zarađuju 240.000 i 300.000 € godišnje, imaju mizerne plate u odnosu na Stojkovića, koji za 12 meseci zaradi osam miliona evra

Dragan Stojković Piksi je sa osam miliona evra godišnje postavio nove standarde kada su plate srpskih fudbalskih trenera u pitanju. Upravo toliko on zarađuje u Kini, na klupi ekipe Guangdžou R&F. Ipak, ta suma je misaona imenica za većinu fudbalskih stručnjaka u Superligi. Jedini klubovi koji u Srbiji mogu dobro da plate trenera jesu Crvena zvezda i Partizan, dok svi drugi daju siću.

Valja napomenuti da svi klubovi u Srbiji kriju plate igrača i trenera, nema transparentnih informacija kao u uređenim državama. Kurir je uradio određeno istraživanje, brojke su približno tačne, ali se izvinjavamo ukoliko dođe do manjih omaški. Miroslav Đukić ima 25.000 evra mesečno u Partizanu, što na godišnjem nivou izađe tačno 300.000.

Bonusi za Evropu

Njegov kolega u Crvenoj zvezdi Vladan Milojević ima nešto manju godišnju platu, 240.000 evra. Obojica imaju i bonuse za domaće trofeje i plasman u Evropu. I tu se krug praktično završava, iako se može reći da su to fantastična primanja za Srbiju. Sledeći na listi je Nenad Lalatović, koji ima okruglo 10.000 evra mesečno u Čukaričkom. Dalje slede Ilija Stolica iz Vojvodine, Milorad Kosanović iz Napretka i Aleksandar Veselinović iz Spartaka, koji zarađuju 5.000 evra.

Što južnije sve tužnije

Svi ostali rade za manje novca, za 4.000 evra ili manje od toga. Toliko bi trebalo da imaju Boban Dmitrović u niškom Radničkom, Miloš Veselinović u Voždovcu, Simo Krunić u Radniku, Milan Milanović u Zemunu, Dragan Aničić u Mačvi, Zvezdan Milošević u Bačkoj, Vlado Jagodić u Javoru i Zoran Milinković u Radu. Posebna priča je Nenad Milovanović u Lučanima, trener koji u Mladosti ima komociju, mada je i on oko sume od 4.000 evra.

Slična situacija

BEDA I U REGIONU

Situacija je slična i u većini klubova Grčke, Austrije, Bugarske, Hrvatske, Slovenije... Sve ove lige imaju svoje klubove poput Zvezde i Partizana, tako da većina trenera radi za siću, pa Piksi sa svojom platom može da otplati ceo region. Na primer, u Austriji svaki bod vredi 700 evra, a sa tri boda i još jednom pobedom uzmeš celu platu u Srbiji. Još bolja situacija je u Mađarskoj i Rumuniji.

foto: Printscreen

Selektor

KRSTAJIĆU 180.000 EVRA

Selektor fudbalske reprezentacije Mladen Krstajić ima odlična godišnja primanja - 180.000 evra, s obzirom na to da je reč o treneru početniku, bez iskustva. Sigurno je da će dobiti i premije ukoliko Srbija na Mundijalu u Rusiji prođe grupu i napravi rezultat. Njegov prethodnik Slavoljub Muslin, koji je odveo Srbiju na SP, radio je za 20.000 evra mesečno ili godišnje 240.000 evra.

Kurir / A. Radonić - D. Petković

Foto: Dado Đilas, Fonet, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track