ISPOVEST MLADENA KRSTAJIĆA KURIRU: Nije ni čudo što nam je jedan premijer ubijen, a aktuelni predsednik izložen napadima sa svih strana
Foto: Reuters

INTERVJU, SELEKTOR FUDBALERA SRBIJE IMAO 10 MUČNIH DANA

ISPOVEST MLADENA KRSTAJIĆA KURIRU: Nije ni čudo što nam je jedan premijer ubijen, a aktuelni predsednik izložen napadima sa svih strana

Fudbal -

Govoreći o igri i rezultatima nacionalnog tima, Krstajić priznao da se susreo s dosad najvećim pritiskom, a zbog mogućeg poraza od Nigerije čak je strahovao i za bezbednost svoje dece u školi

Selektor Mladen Krstajić u ispovesti Kuriru ističe da se u poslednjih deset dana, prvi put u karijeri, susreo sa takvim pritiskom javnosti, koji bi se, prema njegovom utisku, veoma lako mogao pretvoriti u linč sa tragičnim krajem.

Između mečeva sa Marokom u Torinu (1:2) i Nigerijom u Londonu (2:0) svašta mu je prolazilo kroz glavu...

- Za ovih deset dana šta se sve izdešavalo, mislim da bih bio napadnut već na aerodromu da smo izgubili od Nigerije. Polako, ljudi, pa u koju smo to krajnost otišli?! Mi bismo da skidamo glave, ali ovo je sport! Ja sam navikao da sedim sa ljudima svih navijačkih opredeljenja. Šta sad, treba da me neko napadne zato što je neko u javnosti tumačio događaje u reprezentaciji na način koji nema veze sa životom. Razmišljao sam i o tome da, ako bi krenulo sve naopako, uzmem ženu i decu i odemo negde preko da živimo u miru. Zar da doživim da mi neko maltretira decu u školi?!

Vi ste doživeli pretnje?

- Ne, nije bilo pretnji. To je osećaj stvoren od moje okoline posle meča sa Marokom. Nije ni čudo što nam je jedan premijer ubijen, a aktuelni predsednik izložen napadima sa svih strana. Da li ja znam dobro da radim svoj posao, to ostavljam stručnoj javnosti da proceni. Ali, da razmišljam o bezbednosti porodice kada izađem na ulicu, tu se onda gubi svaki smisao. Ja sam lično tri dana pred meč sa Nigerijom prestao da čitam i tekstove i bilo kakve komentare.

Kako ste se posle neuspeha u Torinu pripremali za Nigeriju?

- Rekao sam igračima: „Momci, u Srbiji ne postoje prijateljske utakmice. Svaka utakmica je na nož, mi tako živimo, takav smo narod.“ Igrači su osećali pritisak, nije to bio običan pritisak. Iza nas je ostalo deset dana života pod neverovatnom tenzijom.

Da li ste uspeli da dobijete željenu reakciju ekipe promenom kapitena?

- Kao igrač sam naučio da je atmosfera temelj svega. Ništa sporno nije bilo ni tokom kvalifikacija, samo mi se učinilo da ću dobru atmosferu postaviti na viši nivo ako napravim taj potez. Nijednog trenutka nisam bio u problemu sa igračima. Svakog gledam u oči i kažem mu šta mislim.

foto: Reuters

Kako je Bane Ivanović reagovao dok ste ga gledali u oči?

- Verujte, prihvatio je to kao profesionalac. U takvim situacijama ti ne bude svejedno, ali primiš odluku i onda vremenom shvatiš zašto se tako sve odigralo. Tim je najvažniji. Sećam se kada sam se vratio u Partizan, pa sam dobio traku, a pored mene Saša Ilić, koji je nosi ceo svoj život kao legenda kluba. Nema tu mesta zavisti i sujeti, sistem je bitan.

Čemu je poslužila taktika iz prvog meča? Hrabra je odluka da se ostavi Matić kao jedini zadnji vezni.

- Nije Matić ostavljen sam, jer su dva vezna igrača ispred njega dobila jasne zadatke, ali mogu se složiti da je bila ofanzivnija i rizičnija postavka. Želeli smo da iskoristimo brzinu igrača da vidimo kako ćemo se ponašati u situacijama kada nas rezultat natera na igru sa više rizika.

Kako ćete uklopiti Sergeja Milinković-Savića pored Matića i Milivojevića?

- Dakle, nije na prvom mestu igrački kvalitet, već kako će se to što svaki pojedinac zna uklopiti u funkciju tima. Ostaje žal što ga zbog povrede nismo mogli videti na ove dve provere, ali zato smo videli Ljajića kako je podneo napore dve utakmice. Dokazao je da može biti mnogo bitan za ekipu ako mu se pronađe žica. O Matiću i Milivojeviću ne treba ni trošiti reči. Mislim da je Matić pokazao da je pravi lider tima.

Da li bi postavljanje Tadića, Sergeja, Matića i Ljajića u isti tim bilo klasično traženje alibija po sistemu „stavio sam najbolje što imamo“?

- Sigurno neću sastavljati ekipu da bi mi imena u njemu poslužila kao alibi. Na teren će izlaziti da bismo pobedili utakmicu.

Album SIN ĆE SKUPLJATI SLIČICE

Kao igrač ste bili u albumu za SP 2006, a sada ćete biti kao selektor. Da li ćete skupljati sličice?

- Ja ne planiram, ali sin Mateja je spreman kao zapeta puška. On će taj posao sigurno odraditi brzo i kako treba.

foto: Instagram

Posle turneje ĆERKA SE OBRADOVALA

Sudeći po fotkama na Instagramu, mnogo ste nedostajali starijoj ćerki?

- Preživljavaju deca sve stvari kojih nisu bila svesna jer su bila mala dok sam igrao, osim supruge i starije ćerke. Sada se i oni suočavaju sa pritiskom, mada meni on nikad nije smetao ako govorimo o „dobronamernom“.

Samo fudbal i porodica NEMAM VREMENA ZA PECANJE

Da li će biti vremena za pecanje?

- Ne, plan je popunjen. Tek posle Svetskog prvenstva možda bude opuštanja.

SUTRA DRUGI DEO INTERVJUA Mladen Krstajić o susretu s Hajnkesom, prijateljstvu s Rakitićem, pljački Radnika iz Bijeljine, željama za Mundijal...

Kurir / Dejan Petković

Foto: Reuters, Instagram

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT: Krstajić već zna. Ovo su sigurni putnici za Rusiju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track