FUDBALER O KOJEM SE PRIČA: Amerika se diči Srbinom Andrijom Novakovićem!
Foto: AP

Biser

FUDBALER O KOJEM SE PRIČA: Amerika se diči Srbinom Andrijom Novakovićem!

Fudbal -

Američki reprezentativni fudbal preživljava teške trenutke, krizu igre i rezultata, a mediji veruju da bi preokret mogao da donese talas mladih igrača predvođen centarforom Andrijom Novakovićem.

Reč je o 21-godišnjem fudbaleru iz Viskonsina, srpskog porekla, koji je posle uspešnog odrađenog omladinskog staža u lokalnom srednjoškolskom timu pre tri godine prešao u engleski Reding. U postojbini fudbala, odakle je njegova majka Zorica, nije dobio pravu šansu kao senior, ali je iskustvo prikupljao nastupima za U23 tim.

Od prošlog leta igra za holandskog drugoligaša Telstar i trenutno je sa 18 golova na 30 mečeva drugi strelac takmičenja, što je selektora SAD Dejva Saračana motivisalo da ga pozove za nedavni prijateljski meč s Paragvajem. Novaković je odigrao poslednjih 13 minuta utakmice, zamenivši strelca jedinog gola na utakmici Bobija Vuda iz Hamburgera.

- Od malih nogu izgrađivao sam dribling i osećaj za loptu. Kad me ljudi pogledaju, automatski pomisle da sam igrač kojeg tražite dugim loptama jer sam visok. Iskreno, više volim da igram i da mi je lopta u nogama. Jesam visok, ali mogu i više da ponudim od igre u vazduhu - rekao je Novaković.

Iako su i Andrijini roditelji rođeni daleko od Srbije, u domu Novakovića govori se najviše srpski, zbog čega i novinari u Americi primećuju kod talentovanog fudbalera engleski izgovor sa srpskim akcentom.

- Moje poreklo je srpsko. Odrastao sam ponosan na svoje srpsko nasleđe i Srbija ima specijalno mesto u mom srcu. Isto tako, rastao sam u Americi. Volim moju zemlju. Ne želim da biram između te dve stvari koje nosim u sebi, jer to sam ja - rekao je Novaković.

Kurir / D. Petković

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV SPORT) CIRKUS „MEDRANO“ ZA VIKEND U SUPERLIGI SRBIJE ?! Ili zašto će, opet, Kokeza biti kriv za sve?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track