ŠOKANTNA SAZNANJA - TERORISTI PO ALBANSKOM SCENARIJU NAJAVLJUJU NAPADE TOKOM MUNDIJALA: Orlovi, čuvajte se dronova-bombi! (FOTO)
Foto: Fonet, Reuters

Opasnost od letećih naprava

ŠOKANTNA SAZNANJA - TERORISTI PO ALBANSKOM SCENARIJU NAJAVLJUJU NAPADE TOKOM MUNDIJALA: Orlovi, čuvajte se dronova-bombi! (FOTO)

Fudbal -

Opasnost od letećih naprava je vrlo realna, a moguće je napraviti i hemijska i biološka sredstva. Ipak, verujem da su Rusi spremni, kaže stručnjak za bezbednost Zoran Dragišić

1 / 4 Foto: Printskrin

Britanski Dejli mejl objavio je svoja saznanja o postojanju velike opasnosti da će tokom SP u Rusiji pripadnici terorističke Islamske države (IS) pokušati napade na stadione dronovima-bombama.

foto: Printskrin

Srpski stručnjak za pitanje bezbednosti Zoran Dragišić ne isključuje mogućnost napada, ali ipak veruje da su organizatori sa svojim obaveštajnim resursima i razvijenom tehnologijom za korak ispred zločinaca.

- Postoji velika opasnost od terorističkih akcija na tlu Rusije tokom Svetskog prvenstva. Biće to najveći događaj u ovoj godini, organizovan na ogromnom prostoru ruske teritorije, što otežava kontrolu operativaca IS. Stoga je Mundijal, s bezbednosnog aspekta posmatrano, mnogo složeniji od Olimpijskih igara, koje se dešavaju na jednom, manjem mestu - priča Dragišić i dodaje:

foto: Printskrin

- Mogućnost da se napadi izvrše dronovima je vrlo realna. Postoje dronovi koji mogu da ponesu manji teret, četiri-pet kilograma plastičnog eksploziva, a to je više nego dovoljno za tešku tragediju. Takođe, na igračkama je moguće napraviti jeftine raspršivače za hemijska i biološka sredstva, pri tome su laki za rukovanje i obuku, tako da su realna pretnja. S druge strane, moramo biti sigurni da organizatori imaju opasnost u vidu i da se uveliko pripremaju za sprečavanje napada dronovima.

foto: PrintScreen

Svim bezbednosnim službama u svetu oči su širom otvorene od 14. oktobra 2014. godine, kada je dron prekinuo utakmicu Srbija - Albanija na stadionu Partizana.

foto: Printskrin

- Ono što se dogodilo nama na meču s Albanijom poslužilo je celom svetu kao opomena. Taj dron koji je doleteo na stadion u Humskoj mogao je da ima bombu umesto zastave, a to znaju i Rusi. Pravilo je u vojnoj industriji da se po pojavi jednog oružja odmah pravi sredstvo za borbu protiv njega. Oni se mogu uništavati fizički, ali mogu se koristiti i razna tehnička sredstva kojima se ometa njihov let. Zato sam prilično siguran da će svi gledaoci biti bezbedni tokom utakmica u Rusiji - zaključio je Dragišić.

Dejan Petković

foto: PrintScreen

PAKLENI PLAN: UDARIĆE I NA GRADOVE

Ulice su opasnije od samih stadiona

Dragišić naglašava opasnost od napada na skupovima u gradovima gde se igraju utakmice:

- Teroristi će uraditi sve da ostvare svoj naum. Setićemo se da u Parizu nisu mogli da uđu na stadion Sen Deni da bi prekinuli meč Francuska - Nemačka, ali su samoubice prosule krv navijača oko samog stadiona i u drugim delovima grada. Teško će ulaziti na stadione u Rusiji. Bio bi to vrhunski neprofesionalizam, a Rusi ga sebi neće dozvoliti, da propuste ubice s eksplozivom na tribine. Na velikom takmičenju će i sportisti prolaziti kontrolu i siguran sam da će biti bezbedni svi koji dođu na tribine. Treba se pribojavati onog što se na ulici može dogoditi, a svedoci smo da su tamo teroristi bacali bombe i gazili ljude kamionima.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT : Zvezdin trijumf u drugom planu.Ovo je bilo vrednije od pobede

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track