KURIR DONOSI SVETSKU TOP PRIČU Kako je srpski stručnjak Stepi otkrio Jirgena Klopa: Doveo sam ga u Frankfurt iz niže lige! (HIT FOTOGRAFIJA)
Foto: Saša Pavlić

Ah, ta Nemačka

KURIR DONOSI SVETSKU TOP PRIČU Kako je srpski stručnjak Stepi otkrio Jirgena Klopa: Doveo sam ga u Frankfurt iz niže lige! (HIT FOTOGRAFIJA)

Fudbal -

Dragoslav Stepanović priča o tome kako je trenirao Jirgena Klopa i o njegovom prijateljstvu sa Željkom Buvačom

Dragoslav Stepanović bio je trener slavnom Nemcu, koji je odveo Liverpul do finala Lige šampiona možda upravo po Stepijevom receptu.

Srpski fudbalski stručnjak koji je više cenjen u Nemačkoj, nego u Srbiji, u razgovoru za Kurir otkriva kako je doveo tada anonimusa iz nižerazrednog Zindlingena u ekipu Rot-Vajs iz Frankfurta.

- Kaže mi jedan prijatelj da ima jedno izuzetno desno krilo u Zindlingenu. Pomene mi da se zove Jirgen Klop. Bilo je to 1988. godine. Odem da ga gledam, a on razbije levog beka. Odmah ga uzmem i dovedem u Frankfurt. Nažalost, nije se pokazao i ja ga prebacim u drugi tim - priča Dragoslav Stepanović i dodaje:

- Zove me menadžer kluba posle par meseci i psuje me zbog Klopa. Kaže mi da nije ni za klupu i šta sam video u njemu, jer takvih polovnjaka ima na kile, a mi smo ga još i platili. (smeh) Prebacim ga u centar i on zablista, a mi izborimo baraž za Cvajtu. Ne prođemo dalje, a Klop mi posle dva dana javi da je dogovorio odlazak u Majnc. Tamo je blistao kao desni bek, dok je meni posao završavao u špicu.

foto: AP

Dragoslav Stepanović imao je odličan odnos sa Jirgenom Klopom, a o njemu kao treneru kaže:

- Nikada nije pokazivao da će biti veliki trener, iako je studirao sportsku školu. Uvek se držao po strani, nije bio nametljiv. Kada je Majnc zapao u krizu, bio je hrabar i uspeo da spase klub. Posle ih je uveo u Bundesligu, a onda je došao Dortmund. Sve posle toga je poznato.

Stepi otkriva i odnos Jirgena Klopa i Željka Buvača.

- Bili su saigrači u Majncu i najbolji prijatelji. Kada su odlučili da budu treneri, jedan drugom su obećali - ko prvi dobije klub, ovaj drugi će mu biti pomoćnik. Klop je dobio Majnc i Buvač ga je otada svuda pratio. Znam da su se žestoko svađali u Majncu, pričaju ljudi da su lomili table, vikali jedan na drugoga. Ali se posle toga zagrle i sa osmehom izađu iz svlačionice, a njihov klub razbije protivnika.

foto: Reuters

Razlaz Klopa i Buvača posle 17 godina i dalje je enigma u Nemačkoj.

- Liverpul je zvanično rekao da su u pitanju lični razlozi. Koji su, ne znam! Znam da je Arsenal zagrizao za Buvača i to ozbiljno. Opet, nemački novinari se pitaju može li on da radi taj posao. Stručnost mu ne osporavaju, pa oni su ga nazvali "Mozak" dok je radio s Klopom. Smeta im njegova zatvorenost, što ne daje izjave i što je stalno namršten. Nemci nisu ubeđeni može li Željko biti prvi čovek i trener.

Srpski trener kaže da se već godinama nije video sa Klopom, ali da održavaju kontakt.

- Viđamo se kad možemo, ali on čovek sad jednostavno nema vremena. Skočio je mnogo. Pre nekoliko godina bio je na promociji moje knjige i tada je lepo govorio o meni - prisetio se Dragoslav Stepanović.

Autobiografija Život teče dalje Dragoslav Stepanović pre četiri godine izdao je knjigu "Život teče dalje", u originalu "Lebbe geht weider". U njoj Stepi priča o svom životu i trenerskom pozivu. Napisali su je Nemci Peter Mošinski i Martin Tajn. - I danas je promovišem po Nemačkoj. Krivo mi je što niko iz Srbije nije našao za shodno da me pita da to uradim i u mojoj rodnoj zemlji. Pišem dopunu i biće još jedno izdanje. Korisno je to štivo za mlade trener - kaže Stepi.

Tretman kao Šumaher Operisao oba kolena Dragoslava Stepanovića smo pronašli kod kuće, a otkriva nam da je nedavno operisan. - Operisao sam pre 25 dana desno koleno. Čeka me još nekoliko nedelja rehabilitacije. Sad imam veštačko koleno na obe noge. (smeh) Uništio sam hrskavice dok sam igrao fudbal i imao sam velike bolove. Operisao me je lekar koji je bio lični doktor Mihaela Šumahera i sad mi je mnogo bolje - priča Stepi i dodaje kroz osmeh da mu je garancija na kolena 10 godina.

1 kup Nemačke je osvojio sa Leverkuzenom 10 klubova vodio u Nemačkoj 34 utakmice odigrao za reprezentaciju

Kurir sport/ Aleksandar Radonić

Foto: Saša Pavlić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT: Evo za koga je Zvezda izdvojila milion evra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track