KO KAŽE DA TRIBINE MORAJU DA BUDU NA STADIONU: Pogledajte kako izgleda najčudnija konstrukcija u Rusiji za naredno Svetsko prvenstvo (VIDEO)
Foto: EPA / Tatyana Zenkovic

KREATIVNO

KO KAŽE DA TRIBINE MORAJU DA BUDU NA STADIONU: Pogledajte kako izgleda najčudnija konstrukcija u Rusiji za naredno Svetsko prvenstvo (VIDEO)

Fudbal -

Ko kaže da tribine moraju biti u okviru stadiona? Rusi su upravo dokazali da to čak ni na Svetskom prvenstvu nije nužno – FIFA je prihvatila njihovo „genijalno“ rešenje u Jekaterinburgu.

Jedan od 12 objekata na kojima će se igrati predstojeći Mundijal je i Centralni stadion u Jekaterinburgu. Ugostiće timove iz grupa A, C, F i H. Preciznije, biće domaćin četiri meča, između Egipta i Urugvaja, Francuske i Perua, Japana i Senegala, i na kraju, Meksika i Švedske, 27. juna.

Izgrađen je još 1957. godine, na mestu na kojem je početkom 20. veka bio velodrom, pa regionalni stadion.

U prvih nekoliko godina nakon otvaranja postao je jedan od najvažnijih svetskih centara za brzo klizanje.

Na njemu je održano i više Spartakijada naroda SSSR-a. Reč je o međunarodnom takmičenju koje je sponzorisao Sovjetski Savez, a kasnije je preraslo u igre zemalja Istočnog bloka.

Pre 14 godina je postao Javno preduzeće „Centralni stadion“, a prvi put rekonstruisan 2006. godine. Radovi koji su podrazumevali dodatne betonske tribine na severnom i južnom delu stadiona, postavljanje krova, parkinge i travnjake, kao i promenu spoljne ograde, završeni su 2011.

Sledi najzanimljiviji deo njegove (novije) istorije!

Kada je ovaj višenamenski sportski objekat u Sverdlovskoj oblasti izabran za jedan od stadiona domaćina Svetskog prvenstva, postalo je jasno da će morati ponovo da se prione na posao.

Naime, kapacitet posle prvog renoviranja bio je svega 27.000 gledalaca, što se nikako nije uklapalo u minimum koji FIFA određuje za stadione u grupnoj fazi – 35.000.

Trebalo je „izmisliti“ još 8.000 sedišta!

Nije objavljeno kome je tačno palo na pamet da ih postavi van okvira stadiona, ali je upalilo – iznad „severa“ i „juga“ su postavljene ogromne montažne tribine koje toliko štrče u odnosu na ostatak konstrukcije, da sve deluje dosta komično.

Usklađivanje sa standardima FIFA započeto je 2015. godine, i završeno dve godine kasnije.

Sada na Centralnom stadionu postoje tri vrste sedišta, uključujući i mesta za ljude sa posebnim potrebama, postavljeni su sigurnosni sistemi, kamere za nadzor, telekomunkacioni uređaji, ispod tribina se nalaze razni sportski kapaciteti, smeštaj za sportiste, sudije, medicinske timove, ketering, pres centar... I čudne nove tribine.

Nije baš jasno kako će publika koja bude sedela na njihovom vrhu moći da prati dešavanja na terenu, jer je predaleko. Verovatno će poput pozorišne i operske publike morati da koristi one čuvene džepne dvoglede.

Neće im biti baš svejedno i ako počne kiša, jer samo njihova mesta nisu natkrivena!

A kada se spusti zavesa na najvećem fudbalskom događaju na svetu, sve se vraća „u normalu“ – „izrasline na stadionu“ će biti uklonjene i sadašnji kapacitet od 35.696 mesta će pasti na 23.000.

Ne brinite, utakmica Srbija-Brazil, na koju će vas poslati “Huawei” ako budete najkreativniji, igra se u Moskvi, u Areni „Otkritje“.

Kurir sport

Foto: EPA / Tatyana Zenkovic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track