RUSIJA SPREMNO ČEKA SVETSKO PRVENSTVO: Pogledajte koje je sve mere bezbednosti naredio Putin kako bi Mundijal prošao bez problema (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube

NEMA IZNENAĐENJA

RUSIJA SPREMNO ČEKA SVETSKO PRVENSTVO: Pogledajte koje je sve mere bezbednosti naredio Putin kako bi Mundijal prošao bez problema (VIDEO)

Fudbal -

Procenjuje se da će Rusiju povodom Svetskog prvenstva u fudbalu posetiti više od milion ljudi, što u bezbednosnom smislu predstavlja veliki izazov za ruske obaveštajne službe, policiju i ostale poluge sistema bezbednosti.

Svake četiri godine čitav svet se okuplja na jednom mestu – da gleda i navija na, po mišljenju mnogih, najvažnijem sportskom događaju na planeti – Mundijalu.

Premda je to vreme za sport, slavlje i nacionalni ponos, takođe predstavlja i veliki razlog za zabrinutost zbog mogućih terorističkih aktivnosti, kao i huliganizma.

Zbog toga se ruske vlasti i organizacioni komitet već dugo i temeljno pripremaju – uvedeni su „navijački pasoši“ kao novi sistem za identifikovanje navijača i praćenje huligana, koji se odlično pokazao na Kupu konfederacija prošle godine u Moskvi, Sočiju, Sankt Peterburgu i Kazanju.

Sve prijavljene podatke pri kupovini karte kontroliše ruska Federalna služba bezbednosti (FSB).

Zatim, uvedene su visoke novčane kazne za učesnike bilo kakvih fizičkih sukoba u blizini stadiona, a prema novom ruskom zakonu, kazne za kršenje zabrane prisustvovanja zvaničnim sportskim događajima dignute su za 50 odsto (od 713 do 892 dolara).

Što se tiče stranaca, mogli bi da se suoče sa 15 dana administrativnog pritvora i naknadnom deportacijom, ili novčanom kaznom do 50.000 rubalja i zabranom prisustva zvaničnim sportskim događajima na sedam godina.

Takođe, strancima može biti zabranjen ulazak u Rusiju u slučaju da su ranije u Rusiji ili van nje već prekršili pravila ponašanja na sportskim događajima.

Svaki meč na prvenstvu obezbeđivaće velike policijske snage, a kako je istakao zamenik ministra unutrašnjih poslova Ruske Federacije Igor Zubov, izvršena je kontrola antiterorističke zaštićenosti objekata u kojima će se održavati šampionat.

Na svakom objektu su utvrđene su zone odgovornosti – biće uspostavljene zabranjene zone, ograničiće se kretanje transportnih i putničkih vozila, letovi dronova i održavanje javnih događaja i skupova.

Generalno, po naređenju br. 202 predsednika Putina, kao i dekretu br. 689 ruske vlade, od 25. maja do 25. jula 2018, na najviši nivo se dižu mere bezbednosti u regionima i gradovima domaćinima, što podrazumeva i obustavu rada opasnih postrojenja, upotrebe atomske energije, korišćenja izvora jonizujuće radijacije, zatim ograničenja u migriranju građana, kretanju vozila, prodaji oružja, eksplozivnih supstanci i alkohola.

Putin je naredio da se pojačaju mere obezbeđenja i u javnom prevozu, hotelima i drugim ugostiteljskim objektima.

U centru Moskve, gde će biti najveći broj navijača, delovaće i posebna jedinica Moskovske policije koju su domaćini nazvali „turistička policija“. Svi koji će biti angažovani u toj jedinici dobro govore strane jezike, a moći će prisutnima da objasne i pravila ponašanja.

Što se tiče terorizma, Nikolaj Patrušev, sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije izjavio je još ranije da je taj problem u Rusiji praktično ne postoji.

„Hvala Bogu, uspeli smo da skoro na nulu svedemo ovaj problem unutar zemlje.

Blagovremeno pronalazimo osobe koje nameravaju da počine terorističke napade ili aktivnosti vezane za terorizam“, naglasio je Patrušev novinarima i dodao da je potrebno delovati i izvan zemlje da bi se ta pretnja dodatno smanjila.

Uz sve ovo, ne čudi što je FIFA izašla u javnost sa sledećim saopštenjem:

„Po pitanju bezbednosti na SP, FIFA ima puno poverenje u sigurnosne mere i opsežan bezbednosni koncept koji su razvile ruske vlasti i lokalni organizacioni komitet“.

To znači da možete opušteno sa “Huawei”-jem u rusku prestonicu na utakmicu Srbija- Brazil. Uslov je da kupite telefon P20 serije I budete najkreativniji!

Kurir sport

Foto: Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

F4 u zemlji košarke. Ovo su rekorderi. Iznenadiće vas ko je dao najviše koševa u jednom finalu? (KURIR SPORT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track