OVAJ GOLMAN ULAZI U ISTORIJU: Kralj lubenica i plesa na prečki u Rusiju će sa nesuđenim zetom (VIDEO)
Foto: AP

čeka šansu

OVAJ GOLMAN ULAZI U ISTORIJU: Kralj lubenica i plesa na prečki u Rusiju će sa nesuđenim zetom (VIDEO)

Fudbal -

Golman fudbalske reprezentacije Egipta Esam Kamal Tavfik El-Hadari danas ima 45 godina i ide na Svetsko prvenstvo u Rusiji sa samo jednim ciljem - da postane najstariji učesnik Mundijala u istoriji.

Rekord drži Kolumbijac Farid Mandragon, koji je dobio nekoliko minuta na SP-u u Brazilu, samo kako bi postao rekorder sa 43 godine i tri dana. No ako se pita El-Hadarija, on je tad bio - klinac.

Egipćanin će u trenutku kad počne SP imati 45 godina i pet meseci, a u poslednje 22 godine napravio je mnogo toga. Nastupio je za Egipat čak 157 puta, no to mu je dovoljno samo za treće mesto u istoriji njegove reprezentacije. Četiri puta je osvojio afrički Kup nacija, pri čemu je tri puta bio proglašen za najboljega golmana turnira, poslednji put 2010. Pre samo nešto više od godinu dana s dva je odbranjena penala u polufinalu protiv Burkine Faso uveo Egipat u finale još jednoga Kupa nacija...

Selektor Egipta, slavni Argentinac Hektor Kuper, nije ga poveo da bi oborio rekord, već zato što mu je El-Hadari zaista potreban. Uostalom, on je i kapiten, a lako je moguće da bude i prvi Kuperov izbor za mesto među stativama.

Tokom dugogodišnje karijere El-Hadari je promenio osam egipatskih klubova, pri čemu je najduže, čak 12 godina, bio na golu Al-Ahlija, jednu sezonu proveo je i u švajcarskom Sionu, jednu u Sudanu... Prošle godine je ponovno otišao u inostranstvo, potpisao je za saudijski Al-Taun, čime je postao prvi strani golman u istoriji saudijske lige. I ne samo da je branio, Esam je u tih 25 nastupa stigao čak i postići gol! Izveo je slobodnjak sa svoje polovine i...

El-Hadari je, inače, imao sve predispozicije da nikad ne završi u fudbalu. Njegov otac, prilično strog čovek, dao mu je ultimatum dok je bio dečak - ili ćeš se truditi u školi, ili ćeš raditi u prodavaonici povrća. Fudbal? To nije bila opcija... Međutim, Esam, uporan kakav jeste, išao je svojim putem. Okupljao je svu decu iz sela kako bi zajedno glumili da uče za školu, a zapravo ih je odvlačio na fudbal. I nakon toga bi otišao na obližnju reku i oprao odeću kako roditelji ne bi primetili da je igrao fudbal... Imao je 17 kad su i roditelji popustili, a on je iz lokalnog kluba prešao u prvoligaša Damietu. Tad je dobio prve golmanske rukavice, jer u matičnom klubu branio je isključivo goloruk.

Gotovo tri decenije kasnije El-Hadari je otac, sad ga brinu druge brige. Kao, recimo, činjenica da se njegov saigrač nedavno verio s njegovom ćerkom. Reč je o Mahmedu Abdel-Moneiamu. U celoj priči sporno je to što je u trenutku veridbe - već bio veren sa drugom devojkom! Ispao je veliki skandal, gotovo je i izbačen iz reprezentacije. Tenzije su se smirile i El-Hadari će u Rusiji deliti svlačionicu sa nesuđenim zetom.

Golman je autor proslave koju Egipćani nazivaju "El-Hadarijev ples", budući da se nakon svake velike pobede popne na prečku i zapleše u čast svog sela, koje živi od uzgoja lubenica, u svaku proslavu uključi i poneku lubenicu...

Debitovao je za Egipat deset meseci pre nego što se najmlađi njegov saigrač na ovom SP-u, igrač Stokaa Ramadan Sobi, rodio. I traje i dalje, ostvaruje snove.

- Sve ovo što se meni događa poruka je svim fudbalerima sveta da je sve moguće, da treba imati snove i verovati da će se ostvariti. Oduvek sam sanjao nastup na Mundijalu, nadam se da ću sad to i doživjeti - kazao je El-Hadari.

Poslednji put Egipat je bio na Mundijalu još 1990. u Italiji.

Kurir sport

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track