BEG IZ FOTELJE: Sve više direktora odlazi u trenere!
Foto: Dragana Udovičić, Kurir

NOVI TREND U srpskom FUDBALU

BEG IZ FOTELJE: Sve više direktora odlazi u trenere!

Fudbal -

Biti funkcioner ili trener, pitanje je sad! To je dilema koju imaju naši proslavljeni fudbaleri.

Poslednji primer je Savo Milošević, koji odlazi s funkcije potpredsednika FŠ jer želi da postane trener. Pre njega mnogi iz njegove generacije su se odlučili na sličan potez. Da li se ne snalaze najbolje na pozicijama za koje nije potrebno samo dobro poznavanje sporta, već je neophodna i doza "namazanosti" u zemlji u kojoj politika igra glavnu ulogu u sportu, ili im je jednostavno isuviše monotono, tek primera je dosta.

Dragan Stojković Piksi je dogurao do funkcije predsednika Fudbalskog saveza Jugoslavije, ali se sve neslavno završilo jer reprezentacija nije uspela da izbori učešće na velikim takmičenjima. Kao predsednik Crvene zvezde osvojio je dve duple krune, ali je posle dve godine podneo ostavku rekavši da je "udario u zid". Nešto kasnije kreće njegova izvanredna trenerska karijera u Japanu. Ivan Tomić je dve godine bio sportski direktor Partizana i za to vreme osvojio dve duple krune. Kada se očekivalo da će Tomić nastaviti uspešan posao, sporazumno je raskinuo ugovor i okrenuo se trenerskom poslu.

Milan Živadinović otvoren Ta generacija je nezrela!

foto: Filip Plavčić

Iskusni trener Milan Živadinović smatra da mnogi bivši igrači nisu ni svesni u kakav posao se upuštaju. - Cela ta generacija je nezrela, oni ne znaju šta bi hteli, odnosno hteli bi da budu u velikoj lovi, a nisu svesni da je trenerski posao najteži. Nisu svesni da mnogi jedva čekaju da izgubiš dve utakmice zaredom i da te smene. Kada gubiš sa 2:0, neće igrači da te pitaju gde si i kako si igrao, već šta da urade da preokrenu rezultat. Iznenadilo me je potez Miloševića. Mi samo imali sličan eksperiment u Rusiji, pa eto gde nas je to odvelo - oštar je popularni Živa.

Tomićevim putem krenu je i Mladen Krstajić, koji se na poziciji sportskog direktora Partizana zadržao kratko, Dragan Đurić ga je smenio iste godine. U međuvremenu je postao predsednik radnika iz Bijeljine, a prošle godine pomoćnik Muslinu u reprezentaciji Srbije. Čim je Muslinu "skinuta glava", Krstajić je bez ikakvog trenerskog iskustva postavljen za selektora Srbije i odveo je ekipu na Mundijal, gde je zabeležio samo jedan trijumf.

Može i tako Dejo kontraprotivan!

Potpuno drugačiji put imao je legendarni Dejan Savićević, koji je 2001. imenovan za selektora Jugoslavije, ali je poraz od Azerbejdžana 2003. u kvalifikacija za EP kumovao tome da odmah podnese ostavku. Očigledno da se bolje snalazi kao predsednik FS Crne Gore, pošto na toj funkciji doživljava već peti mandat.

Iz fotelje na klupu

Dragan Stojković 2001. predsednik FSJ 2005. predsednik Crvene zvezde 2007. trener Nagoje 2015. trener Guangdžoua

Ivan Tomić 2007. sportski direktor Partizana 2014. selektor Srbije U18 2015. trener Teleoptika 2016. trener Partizana

Mladen Krstajić 2011. sportski direktor Partizana 2018. pomoćni trener reprezentacije 2018. selektor reprezentacije

kurir.rs / Predrag Gajić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track