NAJSTARIJI DELIJA EKSKLUZIVNO ZA KURIR: Zvezda je uvek bila klub pomirenja, Džaja je najbolji, ne volim kada se vređa Partizan (VIDEO)
Foto: Privatna Arhiva

SEĆANJA KOJA NE BLEDE

NAJSTARIJI DELIJA EKSKLUZIVNO ZA KURIR: Zvezda je uvek bila klub pomirenja, Džaja je najbolji, ne volim kada se vređa Partizan (VIDEO)

Fudbal -

Utakmica između Crvene zvezde i Spartaksa (2:0) će osim po pobedi tima trenera Vladana Milojevića ostati upamćena i po tome što je crveno-bele fudbalere sa severne tribine Marakane pratio i Dušan Miletić koji je sa 94 godine, kažu najstariji navijač koji još uvek posećuje stadion Rajko Mitić.

Dok sedi u kafani u Velikom Popoviću, deda Dušan za Kurir iznosi sećanja na Crvenu zvezdu, fudbal, ali govori i o navijačima, koji su kaže, više nego interesantni.

Vi ste stariji od Crvene zvezde. Jeste li pre kraja Drugog svetskog rata gledali neku fudbalsku utakmicu?

"Znam da su najpopularniji bili BSK i Jugoslavija, slušao sam o Tirketu i Moši, ali nažalost pre rata nisam gledao fudbal. Nije ga bilo ni u Velikom Popoviću, mestu gde sam rođen i gde sam posle rata osnovao Fudbalski klub "Resavac", koji od moje Zvezde dobio garnituru dresova, počinje priču deda Dušan, hvaleći se da hoda samostalno i igra domine.

Kako ste počeli da pratite Crvenu zvezdu?

"Ona je osnovana koji mesec ranije u odnosu na Partizan, koji je prvo bio odred pri armiji, a zatim klub. Čini mi se da je Zvezda od početka bila pomirljivija, klub koji ne želi da se svađa."

Kada ste prvi put došli na stadion?

"Ne sećam se tačno, dete. Gledao sam Rajka Mitića. Sećam se da je bio u timu. Da ti kažem sine, on je bio pravi gospodin, koji nikada nije želeo da povredi protivnika. Dragoslav Šekularac je šmeker sa loptom, a Džaja majstor. Bilo je za sve ove godine mnogo dobrih velikih fudbalera, ali mislim da je Dragan Džajić bez premca. Takav fudbaler neće se više roditi.

Žao mi je što ga nikada nisam sreo. Dolazio sam i u prostorije kluba na Marakani, da produžim člansku kartu koja ima broj 66.234 i potiče iz 1964. godine, ali smo se mimoišli."

Koju utakmicu posebno pamtite?

"Ne mogu da izdvajam. Neću jer ih je mnogo. Bari, Tokio, derbiji sa Partizanom, Dinamom, Hajdukom... Mečevi u Evropi. Uživanje je to gledati sa tribine. Čak i sada kada sam u devedesetpetoj. Dolazim na Marakanu kad god mogu."

Uvek na sever?

"Da. Tamo mi je najintersantnije. Vole me moji zvezdaši. Na poslednjem derbiju sa Partizanom jedna devojčica mi je rekla da sednem pored nje da pevamo zajedno. Da ti kažem sinko, ne volim kada moje Delije vređaju Partizan, a na tom derbiju pevali su najviše ono Indija, Pakistan, znaš."

foto: Privatna Arhiva

Deda im preneo ljubav prema Zvezdi

Dušan Miletić sa ponosom kaže da su svi unuci zvezdaši.

"Kako drugačije. Ja sam u ovom kraju bio najveći simpatizer crveno - belih i trudio se da omasovim naš i onako jak tabor. Danas, moje dve unuke i njihova deca listom navijaju za Zvezdu."

Zvezda i na čašama

Dok priča o fudbalu i Crvenoj zvezdi Dušan Miletić kazuje još jedan zanimljiv detalj.

"Posetila me delegacija moje Zvezde. Najave se oni, ja kažem idemo u kafanu, a tamo ponesem moje čaše sa klupskim grbom. Dogovorim se sa konobaricom da ih iznese, ljudi su bili iznenađeni. Ali što ono kažu, Zvezda je život, sve drugo su sitnice."

Kurir sport / Nenad Kiš

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track