ISPOVEST LEGENDE CRVENE ZVEZDE: Bio sam fudbalski boem, ali sve ima svoju cenu! Evo kako sam POBEDIO OPAKU BOLEST!
Foto: Privatna arhiva

Životna priča

ISPOVEST LEGENDE CRVENE ZVEZDE: Bio sam fudbalski boem, ali sve ima svoju cenu! Evo kako sam POBEDIO OPAKU BOLEST!

Fudbal -

Mlađim generacijama ime Sead Sušić ne znači puno.

Možda tek ako se spomene da je brat Safeta Papeta Sušića.

Međutim, starije generacije, a posebno navijači Crvene zvezde dobro znaju o kome je reč.

Sead Sušić nije bio samo fantastičan fudbaler. Bio je poznat i kao fudbalski boem, koji je iza sebe ostavio mnoge zanimljive priče. A ona trenutna je i najjača - Sead je pobedio opaku bolest.

Pre nešto više od četiri godine, Seadu je dijagnostifikovan tumor.

"Već duže vreme, nakon operativnih zahvata, prvo na debelom crevu, a potom i na plućima, osećam se dobro. Uspeo sam da pobedim i tu opaku bolest. Lekarski nalazi sada su dobri, a nadam se da će tako biti i na sledećoj, septembarskoj kontroli", rekao je Sušić za Avaz.

No, borba s opakom bolešću nije bila nimalo lagana, posebno ne nakon operacije pluća.

"Živ čovek sve izdrži. Ne vraćam se mnogo na to šta je bilo. Gledam napred, idem dalje. Uživam u krugu porodice, kako sam to već naveo, najviše kad smo svi zajedno."

Sušić je dres Crvene zvezde nosio od 1970. do 1978. godine. Odigrao je 80 utakmica za crveno-bele i postigao 25 golova. Kaže da je "glavni krivac" za odlazak na Marakanu Miljan Miljanić.

"U to vreme, za mene su se otimali svi veliki klubovi iz bivše Juge, od Hajduka i Dinama do Crvene zvezde. Tada smo igrali turnire republika bivše SFRJ, gde je sve vrvelo od talenata. Zvezda je uvek bila veliki klub, najveći na prostorima bivše države, pa i šire, i pre nego što je moja generacija stupila na scenu."

Interesantan je podatak da je Sead Sušić bio prvi igrač u bivšoj SFRJ koji je uspeo da ode u inostranstvo pre 28. godine!

"Uz pomoć, odnosno savete, nekadašnjeg generalnog sekretara Zvezde Slobodana Ćosića, koji je u vreme kad sam hteo da idem sa Marakane već bio u penziji, uspeo sam da zaobiđem tadašnje stroge zakone Fudbalskog saveza Jugoslavije. Uzeo sam, naime, ispisnicu iz Zvezde i preko Ćosićevog prijatelja se registrovao za jedan amaterski klub iz Beograda Grafičar, koji mi je odmah izdao i ispisnicu iz tog malog kluba. Svu tu papirologiju završio je Ćosićev prijatelj, neki direktorčić u Grafičaru."

A u zakonima FSJ pisalo je da u inostranstvo pre 28. godine ne mogu da idu profesionalci.

"Tako sam ja otišao kao amater... To je bila ta rupa u zakonu na osnovu koje sam prošao samo ja. Posle su i nju zatvorili."

Sead je poznat i kao veliki boem.

"Istina, voleo sam život, druženje. Voleo sam da se družim i da svi oni koji su oko mene, uživaju u životu kao i ja. Da sam se posvetio samo fudbalu, sigurno bih postigao više."

O kakvom se boemu radi možda najbolje ilustruje detalj sa jednog od derbija Crvena zvezda - Hajduk. Sušić je u uvodnim minutama derbija predriblao gotovo kompletnu odbranu Splićana, postigao gol i zatim otrčao u svlačionicu.

Ceo stadion je bio u šoku, a sutradan je sva štampa pisala o ovom događaju.

Sušić je tek nekoliko dana kasnije otkrio o čemu se radi. Naime, on je sa tadašnjim trenerom Crvene zvezde imao dogovor da ako postigne gol odmah može da napusti utakmicu pošto je zakazao neko slavlje u jednom beogradskom restoranu.

Kurir sport/Avaz Foto: Privatna arhiva

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track