Najnovije vesti

TRENER ATLETIKA NAJJAČI LIK U SVETU FUDBALA: Zovu ga Majmun, pobedio rak i hteo da otkine glavu Murinju (VIDEO)
Foto: Reuters

LUĐI OD SIMEONEA

TRENER ATLETIKA NAJJAČI LIK U SVETU FUDBALA: Zovu ga Majmun, pobedio rak i hteo da otkine glavu Murinju (VIDEO)

Fudbal

Pažnju evropske fudbalske javnosti u sredu uveče tokom UEFA Superkupa u Talinu između Real Madrida i Atletiko Madrida privukao je krupni čovek neuredne kose, koji je sa klupe upravljao igrom "jorgandžija".

U stvari, nije sa klupe, jer je sve vreme utakmice energično šetao pored aut-linije, komandujući fudbalerima Atletika.

 

Ta faca nije nepoznata poznavaocima fudbala. Naprotiv. Reč je o nekada poznatom golmanu, a sada prvom asistentu trenera Atletika Dijega Čola Simeonea.

 

foto: Reuters

 

Simeone zbog kazne iz prošle sezone nije imao pravo da vodi ekipu u Superkupu Evrope, pa je to umesto njega činio njegov prvi asistent German Burgos (49). A kako je obavio posao, dovoljno je reći da su "jorgandžije" osvojle trofej pobedom nad gradskim rivalom posle produžetaka - 4:2 (2:2, 1:1).

 

Burgos je živopisan lik, verovatno neponovljiv u svetu fudbala. Simeone važi za ludog trenera, ali je "mala maca" za svog velikog prijatelja i saradnika Burgosa.

 

Nadimak Germanu Burgosu je "Majmun"!

 

foto: EPA/RODRIGO JIMENEZ

 

Tako je prozvan zbog izletanja i skakutanja iz vremena dok je bio golman, ali i zbog, najblaže rečeno, neobičnih istupa u javnosti.

 

"Kažete da sam lud? Pa naravno da jesam, jer ja sam golman", samo je jedna od Burgosovih legendarnih izjava.

 

Tokom golmanske karijer branio je gol River Plate, Majorke i Atletika. U Buenos Ajresu i Madridu bio je saigrač sa Simeoneom, ali i u reprezentaciji Argentine.

 

 

Burgos je takav, kakav je, a život nije bio milosrdan prema njemu. Njemu je 2003. godine dijagnostikovan rak pluća! Logično, očekivalo se da završi karijeru, ali je on je radio upravo suprotno - nastavio je da trenira i pobedio tešku bolest!

 

U igračku penziju je otišao 2004. i posvetio se muzici, za koju je makar podjednako talentovan kao za fudbal. Osnovao je bend nazvan po njegovim inicijalima Garb (puno ime mu je German Adrijan Ramon Burgos). Nije to bila samo rekreacija, već ozbiljan posao, jer je grupa snimala albume, imala nastupe...

 

foto: Reuters

 

Ipak, kada je dobio poziv Dijega Simeonea, nije mogao da ga odbije. Vratio se fudbalu.

 

Burgos s vremena na vreme skrene pažnju javnosti na sebe, kao kada je 2012. nasrnuo na Žozea Murinja. 


"Nisam ti ja Tito, otkinuću ti glavu", vikao je Burgos Murinju, aludirajući na mirnu narav nekadašnjeg trenera Barselone, na žalost pokojnog, Tita Vilanove, koga je Portugalac ubo u oko.

 

Nije to bio jedini Burgosov ispad. Poznato je i kada je, doduše nenamerno, udario Karla Anćelotija. Italijana je ošamario dok su ga šestorica držala da ne napadne i prebije sudiju zbog odluke da Dijegu Kosti da žuti karton.

 

 

Na kraju, kada se podvuče crta, Burgos nije samo nasilnik, već, kažu oni koji ga znaju, genijalni taktičar i požrtvovani prijatelj.

 

(Kurir.rs/Kurir sport, Foto: Reuters)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...