Najnovije vesti

MIŠKOVIĆ SE OGLASIO POSLE OSTAVKE NA MESTU PREDSEDNIKA NAPRETKA: Umoran sam od fudbalskih kartela i prekog suda. Želeo sam da pokažem kako se u Srbiji može raditi časno i pošteno!
Foto: Foto: Starsport©, Vladimir Šporčić

Napustio kruševački klub

MIŠKOVIĆ SE OGLASIO POSLE OSTAVKE NA MESTU PREDSEDNIKA NAPRETKA: Umoran sam od fudbalskih kartela i prekog suda. Želeo sam da pokažem kako se u Srbiji može raditi časno i pošteno!

Fudbal
15:30h

Marko Mišković, dan pošto je podneo ostavku na mesto predsednika Fudbalskog kluba Napredak iz Kruševca, putem zvaničnog sajta kluba uputio je javnosti saopšenje.

Konkretan razlog za ostavku Miškovića bila je utakmica protiv Radničkog u Nišu, ali se u saopštenju može pročitati da su problemi sa kojima su se on i klub suočavali bili mnogo dublji.

Mišković je posle sedam godina podneo ostavku nezadovoljan suđenjem u Nišu protiv Radničkog (3:3), kome su svirana dva penala, a u otvorenom pismu javnosti nije mogao da sakrije razočaranost praktično svim segmentima srpskog fudbala.

"Nakon svih dešavanja u domaćem prvenstvu, koja su se intenzivirala već na početku aktuelne sezone, u prilici sam da se na ovaj način obratim javnosti. Sedam godina na čelu Fudbalskog kluba Napredak nastojao sam da potpuno samostalno, ličnim finansiranjem svih nivoa i struktura kluba, pokažem kako se u Srbiji može raditi časno, pošteno, privatnim sredstvima, da se može uspešno ulagati u sport i dostojanstveno boriti za uspeh.

U toj su mi misiji najveći saradnici bili igrači, administrativni i celokupni sportski sektor Napretka, koji je neretko odolevao različitim pritiscima, podnosio tešku žrtvu zarad osećaja sportskog digniteta, časno se borivši na terenu, a i van njega, ne dozvoljavajući da bilo ko potceni rad i ogroman trud. Na tome sam svima duboko zahvalan."

Napomenuo je da je, dok je bio na čelu Napretka, otplaćen dug od preko 1,5 miliona evra i da su uložena značajna sredstva u infrastrukturne, sportske i adminitrativne nivoe kluba.

"Za sedam godina, na mestu predsednika dugovanja od preko 1.500.000 evra uspeli smo da u potpunosti otplatimo, u celini finansijski oporavimo Napredak i uložimo značajna sredstva u sve infrastrukturne, sportske i administrativne nivoe kluba. Sedam godina je Napredak sinonim u fudbalskoj Srbiji za čestito postupanje, sportsko nadmetanje i iskazivanje brige za napredak domaćeg fudbala u celini, međutim... Posle tih i takvih sedam godina, ostao je samo gorak ukus obmane, izrazitog razočaranja i teškog umora."

Mišković dodaje da je "umoran od saznanja da lični samopregor i časni fudbalski entuzijazam, bez podrške lokalne samouprave, nije bar jednako poštovan kao sumnjivi kladioničarsko-servilni napori izvesnih klubova iza kojih stoje organi njihovih lokalnih samouprava".

"Umoran sam od saznanja da lični samopregor i časni fudbalski entuzijazam, bez podrške lokalne samouprave, nije bar jednako poštovan kao sumnjivi kladioničarsko-servilni napori izvesnih klubova iza kojih stoje organi njihovih lokalnih samouprava. Umoran sam od najrazličitije galerije likova i naravi „sportskih radnika“ koji čine ništa drugo do ličnu telesnu gardu onih koji unižavaju fudbalsku igru, rugaju se poštenju i časnoj borbi za bodove."

Nastavlja i da je umoran od "sudijske organizacije koja ostaje nema i gluva na sve dobronamerne institucionalne predloge i sugestije u vezi sa suđenjem.

"Umoran sam od takve sudijske organizacije koja ostaje nema i gluva na sve dobronamerne institucionalne predloge i sugestije u vezi sa suđenjem a onda, kada progovorite o tome javno, budući da vaš glas na sednicama ostaje negde u tmini zamagljenih prostorija institucija unutar Fudbalskog saveza, čeka vas „preki sud“ kontroverzne Disciplinske komisije FSS, čiji je zadatak da vas, kroz osudu za verbalni delikt, „disciplinuje” i onemogući slobodnu reč.

Umoran sam od fudbalskih kartela, neprincipijelnosti, statuta skrojenih po meri pojedinca, sramotne medijske slike i potpunog nipodaštavanja rada regionalnih fudbalskih centara u kojima nema „omerte“ usled nečasnih sudijskih odluka i delegiranja sudija po potrebi nagrađivanja poslušnika ili kažnjavanja slobodnih."

Ipak, kako kaže, to mu ne daje pravo da odustane od borbe za boljitak srpskog fudbala u svim segmentima.

"Ovaj umor mi, međutim, ne daje pravo da odustanem od borbe za boljitak srpskog fudbala u svim njegovim segmentima. Ukoliko je moja ostavka na mesto predsednika Napretka korak u tom pravcu, tu žrtvu podnosim dostojanstveno", stoji u saopštenju.

Kurir sport Foto: Starsport©, Vladimir Šporčić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...