OD KIJEVA DO RENDŽERSA: Svi Zvezdini pokušaji ulaska u Ligu šampiona (VIDEO)
Foto: Dado Đilas

crveno-bela istorija

OD KIJEVA DO RENDŽERSA: Svi Zvezdini pokušaji ulaska u Ligu šampiona (VIDEO)

Fudbal -

Crvena zvezda je overila plasman u grupnu fazu evropskog fudbalskog takmičenja, a od rezultata revanša sa Salcburgom (prvi meč 0:0) znaće se da li je to Liga šampiona ili ipak Liga Evrope.

Kurir vas podseća na sve pokušaje crveno-belih na putu ka Ligi šampiona. Evropski i svetski prvak iz Barija i Tokija 1991. godine juče je šesti put napadao elitno društvo.

Dragan Džajić kao predsednik kluba tri puta bio nadomak ostvarenja cilja. U leto 2000. godine crveno-belima sa Pjanovićem, Drulićem i Bunjevčevićem isprečio se Dinamo iz Kijeva koji je najviše zahvaljujući sportskoj sreći prošao dalje. U Kijevu je bilo 0:0, a u Beogradu 1:1, pa je gol Bjelkjeviča odveo Ukrajince dalje.

2000/2001 Crvena zvezda - Dinamo Kijev 0:0, 1:1

Sastav: Kocić - Marković, Glogovac, Bunjevčević, Lalatović - Gvozdenović, Lerinc, Bajčetić, Bošković - Pjanović, Drulić. Protokol: Pešić, Ilić, Aćimović, Stevanović, Matijašević, Vitakić, Zorić. Trener: Slavoljub Muslin

Narednog leta, protivnik Zvezde za ulazak u grupu Lige šampiona bio je Bajer iz Leverkuzena. Posle beogradskih obećavajućih 0:0, u Leverkuzenu je doživljen bolni poraz od 0:3. Ispostavilo se da su But, Novotni, Kirsten, Ramelov i Balak bili prejaki za Aćimovića, Vukomanovića, Lerinca i društvo. Oba puta ekipu je predvodio Slavoljub Muslin.

2001/2002 Crvena zvezda - Leverkuzen 0:0, 0:3

Sastav: Dišljenković - Marković, Matijašević, Lalatović - Gvozdenović, Ilić, Lerinc, Vukomanović, Aćimović - Jelić, Pjanović. Protokol: Kocić, Bratić, Bošković, Spalević, Glogovac. Trener: Slavoljub Muslin.

Treći put, Zvezda je blizu Lige šampiona bila sa Ljupkom Petrovićem 2004. godine, me|utim PSV iz Ajndhovena je prošao dalje. Pantelić, Žigić i Janković razbili su Kokua, Van Bomela i Heselinka, bilo je 3:2. Odlazak u Holandiju doneo je aferu sa Žigićem i njegovim kolenom, a PSV je unakazio crveno-bele pobedivši sa 5:0.

2004/2005 Crvena zvezda - PSV 3:2, 0:5

Sastav: Dišljenković - Basta, Miladinović, Dudić, Biševac, Luković - Janković, Stančić, Perović - Pantelić, Žigić. Protokol: Ran|elović, Krivokapić, Tintor, Stojanović, Đorđević, Popov, Šarac. Trener: Ljupko Petrović.

Naredni pokušaj ulaska u Ligu šampiona bio je 2006. godine sa novim predsednikom Draganom Stojkovićem Piksijem. Voljom UEFA Milan je naknadno stavljen u žreb i fiksiran na prvaka Srbije. Dušan Bajević hrabro se suprotstavio Karlu Ančelotiju. Italijani su slavili 1:0 kod kuće i 2:1 u Beogradu. Inzagi, Kaka, Kafu, Gatuzo, Sedorf, Kostakurta bili su prejaki za Žigića, Jankovića, Georgijeva.

2006/2007 Crvena zvezda - Milan 0:1, 1:2

Sastav: Ranđelović - Basta, Biševac, Gaj, Pantić - Janković, Kovačević, Milovanović, Georgijev - Žigić, Đokić. Protokol: Banović, Perović, Purović, Anđelković, Milijaš, Tutorić, Joksimović. Trener: Dušan Bajević.

I naredne godine Piksi je pokušao da uđe u elitu, ali je Glazgov Rendžers imao više sreće. Volter Smit nije nadmudrio Milorada Kosanovića, ali je jedan gol u dva meča Španca Nača Nova, i to u 90. minutu u Glazgovu, bio dovoljan za prolaz dalje.

2007/2008 Crvena zvezda - Rendžers 0:1, 0:0

Sastav: Ranđelović - Basta, Tutorić, Gaj, Anđelković - Koroman, Lukas, Kastiljo, Milijaš - Burzanović, Đorđević. Protokol: Banović, Barkos, Bronovicki, Bajalica, Molina, Rašković, Milovanović. Trener: Milorad Kosanović.

Posle tog leta 2007.godine, Crvena zvezda je čekala čak 11 godina da ponovo dobije priliku da se bori za grupnu fazu Lige šampiona.

Monitoring UEFA: Ogrešili se o generaciju Ninkovića

Crvena zvezda bila je šampion države u sezoni 2013/2014. pod komandom trenera Slaviše Stojanovića. Zbog monitoringa, odnosno greške pojedinaca na visokim funkcijama tada u klubu, UEFA je kaznila Crvenu zvezdu, pa je mesto nje kvalifikacije za Ligu šampiona igrao za Partizan. Sjajna generacija predvo|ena Ninkovićem, Milijašom, Lazovićem, Mrđom, Pečnikom i Daudom nije dobila priliku da se okuša u Evropi.

Kurir sport / Aleksandar Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track