ZVEZDA JE U LIGI ŠAMPIONA: OVO je ISTORIJA! Srpski prvak se vratio iz ambisa, Ben za 60 sekundi UNIŠTIO SALCBURG! (KURIR TV)
Foto: EPA/ANDREAS SCHAAD

Meč istine

ZVEZDA JE U LIGI ŠAMPIONA: OVO je ISTORIJA! Srpski prvak se vratio iz ambisa, Ben za 60 sekundi UNIŠTIO SALCBURG! (KURIR TV)

Fudbal -

Fudbaleri Crvene zvezde plasirali su se u Ligu šampiona pošto su u Salcburgu odigrali 2:2 u revanšu plej-ofa. Prvi meč u Beogradu završen je bez golova.

1 / 8 Foto: EPA/ANDREAS SCHAAD

Salcburg je poveo pogotkom Munasa u 45. minutu, da bi posle samo tri minuta igre u nastavku isti igrač iz jedanaesterca povisio na 2:0. Strelac oba gola za Zvezdu bio je El Fardu Ben u 65. i 66. minutu.

Zvezda je bila loša u prvom poluvremenu, dok je Salcburg u tom delu imao mnogo šansi i čak 15 šuteva na gol. Često su šutirali iz daljine, ali je Milan Borjan bio prilično siguran.

Poslednji šut bio je gol Dabura, koji je ostao neometan pored direktnog čuvara Vujadina Savića i rutinski savladao Borjana.

Prethodno trener beogradskog kluba Vladan Milojević je već u 37. minutu izvršio izmenu, kada je Dušan Jovančić ušao umesto Veljka Simića.

Drugo poluvreme počelo je loše po beogradski tim, pošto je u 47. minutu Savić na ivici šesnaesterca oborio Hanesa Volfa, a sudija Čunejt Čakir pokazao je na belu tačku.

Minut kasnije siguran izvodjač najstrože kazne bio je Dabur.

Delovalo je da crveno-beli nemaju rešenja kako da probiju odbranu Salcburga koji je u tim trenucimna imao potpunu kontrolu nad utakmicom.

Situacija se ipak u samo dva minuta u potpunosti promenila. Prvo je u 65. minutu posle centaršuta Miloša Degeneka sa desne strane Ben ostao sam na drugoj stativi i neometano savladao Cicana Stankovića.

Samo minut kasnije Zvezda je došla do izjednačenja i praktično rešila pitanje plasmana u Ligu šampiona. Ovaj put Nenad Krstičić poslao je dubinsku loptu ka golu Stankovića, tamo je ostao sam Degenek koji je glavom prebacio na drugu stativu, a Ben je samo smestio u gol Salcburga.

Domaćin je do kraja susreta imao incijativu, ali nije uspeo da dodje do trećeg gola i plasmana u Ligu šampiona.

Utakmicu u Austriji gledalo je 26.500 navijača, od čega oko osam hiljada pristalica srpskog kluba.

SALCBURG - CRVENA ZVEZDA 2:2 (1:0) (prvi meč 0:0) Stadion: Red bul arena Salcburg Kapacitet: 26.500 Sudija: Džunejt Čakir (Turska). Pomoćnici: Tarik Ongun (Turska), Čejhun Sesingizel (Turska), Halis Ezkaja (Turska), Bariš Šimšek (Turska).

Strelci: Dabur 45., 48. minut; Ben 65, 66. minut

SALCBURG (4-4-2): Stanković - Lajner, Ramaljo, Pongračić, Ulmer (K) - Hajdara, Volf, Samaseku, Šlager - Daka (od 69. Jabo), Dabur. Rezerve: Valke, Van der Verf, Jabo, Prevljak, Minamino, Mvepu, Todorović.

CRVENA ZVEZDA (4-2-3-1): Borjan - Stojković, Savić, Degenek, Rodić - Jovičić, Krstičić - Milić (od 49. Pavkov), Simić (od 37. Jovančić), Radonjić (od 82. Gobeljić) - Ben. Rezerve: Popović, Pavkov, Srnić, Babić, Kafu, Jovančić, Gobeljić.

KRAAAAAJJJJ! CRVENA ZVEZDA JE U LIGI ŠAMPIONA!!!

90-3 - Velika šansa za domaćina

Hajdara je šutirao glavom, Borjan spasao gol.

82. minut - Treća izmena u Zvezdi

Umesto Radonjića u igri je Gobeljić.

79. minut - Slobodan udarac za Salcburg

Šutirao je Jabo sa oko 22 metra, a Borjan uhvatio živu loptu.

75. minut - Žuti karton za Stojkovića

Bek Crvene zvezde Filip Stojković je zaradio žuti karton zbog oštrog starta.

74. minut - Hajdara je šutirao pored gola

Opasno je pripretio domaći tim, Hajdara je šutirao sa 30-tak metara, a lopta je fijuknula pored stative.

73. minut - Dabur šutirao glavom pored gola

Salcburg je posle dužeg vremena pripretio, Dabur je glavom šutirao, ali pored gola.

69. minut - Prva izmena u Salcburgu

Umesto Dake u igri je Jabo.

66. minut - GOOOL! Zvezda je na korak od Lige šampiona!

Zvezda je za samo dva minuta postigla dva gola! Ben je strelac! Degenek je glavom lobovao Stankovića, a Ben glavom ubacio loptu u mrežu.

65. minut - GOOOL! Zvezda se vraća u igru golom Bena!

Crvena zvezda smanjuje rezultat! Degenek je oduzeo loptu u visini šesnaesterca, centrira a Ben postiže gol!

61. minut - Oštar start nad Pavkovim, žute kartone dobili Pongračić i Krstičić

Sudario se fudbaler Crvene zvezde sa Hajdarom prilikom čega mu je raskrvavljena glava. Potom je Pongračić stao na Pavkova dok je ovaj ležao na zemlji. Epilog - Čakir je podelio žute kartone Pongračiću i Krstičiću koji je bio najratoborniji prilikom prekida.

52. minut - Najbolja šansa za Crvenu zvezdu

Pavkov je izdržao duel sa Ramaljom, ušao u peterac, ali je onda iskosa sa desne strane šutirao preko gola. Imao je opciju da vrati loptu u sredinu.

49. minut - Zvezda nema šta da čeka, izmena u napadu

Milojević vrši drugu izmenu, umesto Milića u igri je Pavkov. Zvezdi treba brzi gol.

47. minut - PENAL ZA SALCBURG - 2:0

Savić je intervenisao i oborio Volfa, a sudija Čakir je pokazao na penal! Dabur je izveo najstrožu kaznu i postigao pogodak.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme

Jedan gol vodi Crvenu zvezdu u Ligu šampiona.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45. minut - ŠOK! Salcburg vodi sa 1:0

Dabur je u 45. minutu doneo prednost Salcburgu! Velika neopreznost odbrane crveno-belih. Dabur je ušao između Degeneka i Savića i iskoristio centaršut kapitena Ulmera.

37. minut - Izmena u Crvenoj zvezdi

Vladan Milojević je izvršio prvu izmenu. Čini se da trener crveno-belih nije zadovoljan postavkom ekipe, pa je izveo iz igre Simića i uveo Dušana Jovančića koji igra nešto defanzivnije.

32. minut - Zvanično - 26.500 gledalaca

Zvanični spiker na stadionu u Salcburgu je objavio da utakmicu posmatra 26.500 gledalaca.

31. minut - Milić nije iskoristio kontru

Mogao je napad Crvene zvezde u 31. minutu i bolje da se završi, međutim Milić je traljavo šutirao sa ivice šesnaesterca u trenutku kada je imao trojicu saigrača kojima je mogao da doda loptu.

30. minut - Prvi šut Zvezde ka golu Stankovića

Crvena zvezda je u 30. minutu uputila prvi šut ka golu Stankovića. Radonjić je sa oko 20 metara šutirao preko gola.

28. minut - Kraći prekid zbog Borjana

Golman Crvene zvezde Milan Borjan zatražio je pomoć lekara pošto je dobio nezgodan udarac u lice.

foto: EPA/ANDREAS SCHAAD

28. minut - Volf šutira preko gola

Nova dobra akcija domaće ekipe, Volf je stigao nadomak kaznenog prostora, uputio udarac sa oko 20 metara, ali lopta ide preko gola.

26. minut - Zvezda pripretila iz slobodnog udarca

Ben je oboren na oko 30 metara od gola domaćina. Probali su crveno-beli kombinaciju, Radonjić je centrirao po zemlji sa leve strane, ali je ona prošla kroz šesnaesterac.

19. minut - Nova velika prilika za Salcburg, Borjan spasava gol

Dupli pas Dabura i Dake izbacio je ovog drugog samog ispred golmana Zvezde Borjana. Borjan je, fudbalski rečeno, ušao u šut napadaču Salcburga i spasao svoj gol.

18. minut - Prvi prodor Radonjića i prvi korner za Zvezdu

Radonjić je odlično prošao po levoj strani, pokušao da centrira po zemlji, ali je uspeo da iznudi samo korner. Ništa nisu uspeli fudbaleri Zvezde posle kornera.

15. minut - Salcburg ofanzivniji

U prvih 15 minuta Salcburg je uputio čak 7 udaraca ka golu Zvezde, od toga 3 u okvir gola. Domaćin je izveo i dva kornera.

14. minut - Nova velika prilika za Salcburg

Šutirao je Ramaljo iz velike udaljenosti, Borjan odbio loptu, da bi Dabur uputio povratnu loptu Daburu. Ovaj je šutirao sa desetak metara neometan, ali je Borjan odbranio.

Koreografija navijača Crvene zvezde

10. minut - Kakva šansa Salcburga i kakva intervencija Savića!

Strašan kiks golmana Milana Borjana mogao je skupo da košta Crvenu zvezdu. Ipak, u poslednjem trenutku prazan gol je spasao Vujadin Savić koji je uklizao i blokirao šut Dake.

5. minut - Zvezda prvi put pripretila

Ben je odlično prošao po levoj strani, a kada je stigao nadomak šesnaesterca nije dobro uposlio Radonjića koji je bio sam.

4. minut - Daka u šansi

Opasniji je Salcburg na startu utakmice. Daka je prošao po desnoj strani, ali nije uspeo da uputi precizniji šut.

2. minut - Salcburg prvi pripretio

Domaći tim je već u 2. minutu opasno pripretio. Volf je natrčao na odbijenu loptu i šutirao sa oko 25 metara, ali je ona otišla pored gola.

21:00 - POČELO JE!

20:51 - Kako zvuči kad Delije pevaju uz orkestar klasične muzike? Poslušajte

20:26 - Poslednji saveti pred meč

Trener crveno-belih Vladan Milojević razgovara sa Zvezdanom Terzićem i Mitrom Mrkelom u društvu Dragana Džajića i Svetozara Mijailovića.

foto: Kurir Sport/Aleksandar Radonić

20:25 - IGRAČI SALCBURGA U ŠOKU: Izašli na terena, a onda im se desilo OVO (KURIR TV)

20:19 - Igrači obe ekipe su izašli na teren

20:10 - Na celom stadionu trenutno je nestao internet, služba pokušava da reši problem.

20:07 - SVE JE SPREMNO ZA SPEKTAKL: Fudbaleri Zvezde izašli na teren stadiona u Salcburgu (KURIR TV)

20:05 - Delije su već zaposele južnu tribinu i navijanjem prave sjajnu atmosferu uoči meča.

19:45 - Milojević izvodi ofanzivan sastav

Trener Crvene zvezde Vladan odabrao je ofanzivnu taktiku za večerašnji meč. U napada će biti Milić, a u startnoj postavi po desnoj strani je Simić.

19:40 - Ekspedicija Crvene zvezde stigla je na stadion

Stigli smo! #crvenazvezdafk #czv #zvezda #crvenazvezda #championsleague #fkcz

A post shared by FK Crvena zvezda (@crvenazvezdafk) on

19:16 - Crvena zvezda uspešnija u izvođenju penala Ukoliko se i utakmica u Austriji završi bez golova, a ne bude golova ni posle produžetaka, Salcburg i Crvena zvezda će o plasmanu u Ligu šampiona odlučivati penalima. Istorija kaže da su crveno-beli iz Beograda imali više uspeha u evropskim utakmicama. Salcburg je dva puta izvodio penale i ima polovičan skor. Daleke 1993/94 bio je bolji od Ajntrahta iz Frankfurta, ali je u sezoni 2015/16 izgubio od Dinama iz Minska u kvalifikacijama za Ligu Evropa. Crvena zvezda u Evropi ima četiri pobede u pet penal serija. Crveno-beli su bili bolji od Reala u sezoni 1974/75, Olimpika iz Marseja u finalu Kupa šampiona u sezoni 1990/91, Meca u sezoni 1998/99 i Omonije sa Kipra u sezoni 2012/13. Jedini poraz klub sa Marakane je doživeo u sezoni 1988/89 od Milana.

19:09 - Salcburg ima 12 bezuspešnih pokušaja da dođe do Lige šampiona

Salcburg nikada nije igrao u grupnoj fazi Lige šampiona. U ovu sezonu je ušao sa petom uzastopnom titulom prvaka Austrije, ukupno 12. u istoriji kluba, a u 10 prethodnih pokušaja nije uspeo da se domogne grupne faze. U prethodnih šest pokušaja svaki put je ispao u kvalifikacijama, a ukupno je imao 12 neuspešnih pokušaja da dođe do Lige šampiona.

Salcburg je izgubio samo dve od poslednjih 26 utakmica u Evropi. Ima 15 pobeda i 9 remija. Na domaćem terenu ima tri vezane pobede, a nije izgubio na poslednjih 12 utakmica odigranih u Salcburgu - ima devet pobeda i tri remija.

Prošle sezone Rijeka je eliminisala Salcburg, godinu dana ranije Dinamo iz Zagreba.

19:01 - Austrijska policija je imala neobičnu poruku navijačima Crvene zvezde

AUSTRIJSKA POLICIJA OPKOLILA DELIJE I POSLALA IM JASNU PORUKU: Bićete uhapšeni ako uradite OVO (KURIR TV)

18:57 - Sudije iz Turske dele pravdu

Glavni sudija meča je Turčin Džunejt Čakir. Pomoćnici su Bajatin Duran i Tarik Ongun. Četvrti sudija je Čejhun Sesiguzel.

Crveno-beli su pet puta bili pred vratima Lige šampiona, osnovane 1992. godine u novom formatu, i sada po šesti imaju veliku šansu da ispišu klupsku istoriju i nađu se u samom evropskom kremu ukoliko eliminišu austrijskog prvaka, koji takođe nikada nije bio u elitnom takmičenju.

Prvih 90 minuta, odigranih u Beogradu bez prisustva publike, završeno je bez golova 0:0.

Mocartov grad poprište je velike fudbalske bitke, gde se očekuje dolazak oko 10.000 Zvezdinih navijača širom Evrope, što znači da će se ekipa Vladana Milojevića osećati kao na domaćem terenu.

Pobednik iz dvomeča austrijskog i srpskog šampiona igraće Ligu šampiona, a žreb za ovo takmičenje je u četvrtak od 18 časova u Monaku.

Poraženi će u Ligu Evropa. Žreba za ovo takmičenje je takođe u Monaku, ali u petak od 13 časova.

Kurir sport

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track