IGRALE SE DELIJE... I TOZOVAC SLAVI LIGU ŠAMPIONA! Legenda narodne muzike o Zvezdi, Pižonu, Šekiju, Bariju... (VIDEO)
Foto: Dragana Udovičić

EKSKLUZIVNO ZA KURIR

IGRALE SE DELIJE... I TOZOVAC SLAVI LIGU ŠAMPIONA! Legenda narodne muzike o Zvezdi, Pižonu, Šekiju, Bariju... (VIDEO)

Fudbal -

Predrag Živković - Tozovac, pevač, kompozitor, boem i gospodin, u predvečerje starta Lige šampiona u kojoj će se Crvena zvezda nadmetati sa Napolijem, Liverpulom i Pari Sen Žermenom, u razgovoru za Kurir priča o ljubavi prema Crvenoj zvezdi, oduševljenju kada je prvi put video Rajka Mitića, druženjima sa Dragoslavom Šekularcem, ali i razlozima zašto nije putovao sa crveno-belim fudbalerima po Evropi i svetu.

Od kada i zašto Zvezda?

"Od kada sam još na zemljanom terenu, pedesetih godina prošlog veka gledao Rajka Mitića. Tada se rodila ljubav, koja traje i danas, sa tim što danas manje pratim, odnosno ne idem na stadion. Da ti sine, dočaram to vreme. To nije bila Marakana, ona je došla kasnije. To je bila neka šljaka, ali je gledalaca bilo mnogo i svi su dolazili da gledaju Mitića. Mnogo su daleko te godine."

Omiljeni fudbaler u istoriji Crvene zvezde?

"Da budem iskren. Mnogo sam voleo Pižona...

Ali, Šekularac je bio naš Pele ili Garinča. Igrao je kako volim da kažem iz vica. Pamtim, utakmicu Jugoslavija - Mađarska. Mađari su imali strašan tim, stariji čitaoci će znati, bili su strah i trepet Evropi i svetu. A ja sam imao utisak da Šeki, kasnije, moj dobar drug igra sam prituv svih i da je tu simultanku nemoguće zaustaviti. Šta im je radio, milina ga je bilo gredati."

Zvezdina utakmica koju koju posebno pamtite?

"Mnogo je velikih timova bilo na Marakani. I padalo pred Zvezdom. Ali penal koji je Pančev izveo u Bariju, ipak je nešto najvrednije što se desilo ne samo Zvezdi nego i našem klupskom fudbalu. To je vrh."

Da li ste možda bili na stadionu Sveti Nikola gde je igran duel sa Olimpikom u finalu Kupa šampiona?

"Ne, nažalost, tada sam zaista mnogo radio i vremena nije bilo. Pozivali me jesu, ali nisam bio u poziciji da izdvojim tri dana, koliko traje odlazak na neku utakmicu u iniostranstvu."

Mogu li se porediti Bari 1991. i ovaj plasman u Ligu šampiona?

"Ne. Bari je, rekoh, velik sam po sebi i treba i da ostane tamo gde mu je mesto. Na vrhu, kao podstrek i motiv da se jednog dana pokuša ponoviti. Sada smo još daleko od toga, vremena su se promenila, ali ni tada klubovima odavde nisu davane preterano velike šanse. Takav smo narod, kad se zainatimo, ako imamo ikakvu šansu iskoristićemo je. Ali Bari ne treba da poredimo ni sa jednom prilikom, koja je posle njega bila ili će doći."

Igrao fudbal samo za ulicu

Da li ste se nekada bavili sportom?

"Ozbiljno i organizovano ne. Igrao sam fudbal za ulicu u Kraljevu. Govorilo se da nisam loš, ali otišao sam na drugu stranu. Naravno, kada sam išao u školu, gimnastika, odnosno fiskultura je bila obavezna. Ali to ne može da se nazove treningom", kaže Tozovac.

Amsterdam i Vasović

Govoreći o fudbalu Predrag Živković - Tozovac je ispričao još jedan zanimljiv detalj.

"U vreme kada je Partizan igrao fuinale Kupa šampiona sa Realom (1:2), radio sam u Amsterdamu. Pevao i svirao sa ansamblom Beograd pola godine u jednom jugoslovenskom klubu. Tada sam se sretao i družio sa Veliborom Vasovićem, sjajnim fudbalerom, intelektualcem, koji je ostavio dubok trag u fudbalu."

Kurir sport / Nenad Kiš

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja