Najnovije vesti

ARHITEKTA URADIO STRUČNU ANALIZU BOAĆIJEVOG POGOTKA: Izračunao da li je gol trebalo da bude priznat! OVO JE REZULTAT (VIDEO)
Foto: FK Partizan

DETALJNA EKSPERTIZA

ARHITEKTA URADIO STRUČNU ANALIZU BOAĆIJEVOG POGOTKA: Izračunao da li je gol trebalo da bude priznat! OVO JE REZULTAT (VIDEO)

Fudbal

Arhitekta Zoran Veljović pozvao je Partizan tvrdeći da je dokazao da gol Ričmonda Boaćija u 158. večitom derbiju nije trebalo da bude priznat.

Veljović je, koristeći se nacrtnom geometrijom i matematikom, izveo zaključak da lopta nije celim obimom prešla gol-liniju posle šuta glavom Boaćija u 74. minutu.

Sudija Danilo Grujić priznao je gol posle konsultacija sa pomoćnikom i tada je postavljen konačan rezultat - 1:1.

Veljović nije ljubitelj fudbala, kaže da je na utakmici bio samo jednom i da se tada dosađivao, ali je koristeći se naukom dokazao da gola nije bilo. Naime, on tvrdi da je pri ovoj "računici" moguća minimalna greška, koja ne može da ima uticaj na konačan rezultat.

Evo kako je Zoran Veljović došao do zaključka da je sudija Grujić pogrešio...

Slika 1:

"Ovde sam dobio elemente koje kasnije koristim u analizama. Dobio sam horizont, mesto kamere i ugao kamere u odnosu na stativu. Ugao kamere se poklapa sa linijom kaznenog prostora i tačkom ivice terena što sam posle pokazao u ortogonalnoj projekciji u odnosu na teren. Na osnovu dimenzija stadiona dobio sam tačan ugao kamere na terenu".

foto: FK Partizan

Slika 2:

"Iz relativnog odnosa parametara sa fotografije dobio sam stvarne odnose dimenzija na terenu, što je važno naročito da sam dobio dimenzije po dvema osama, što sam kasnije u ortogonalnoj projekciji koristio za stvarne podatke na terenu".

foto: FK Partizan

Slika 3:

"Ortogonalno dobio sam ugao kamere na terenu. Koristio sam dimenzije stadiona".

foto: FK Partizan

Slika 4:

"Detalj, položaj lopte i stative. Jasno se vidi da lopta nije prošla gol-liniju".

foto: FK Partizan

(Kurir.rs/Kurir sport, Foto: Printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...