Najnovije vesti

FUDBALSKA SABLJA: Sud u Beogradu odredio pritvor crnogorskom menadžeru po poternici iz Belgije
Foto: Profimedia

OPTUŽEN ZA KORUPCIJU I PRANJE NOVCA

FUDBALSKA SABLJA: Sud u Beogradu odredio pritvor crnogorskom menadžeru po poternici iz Belgije

Fudbal

Viši sud u Beogradu odredio je večeras ekstradicioni pritvor prema crnogorskom državljaninu U.J. inače fudbalskom menadžeru po međunarodnoj poternici koju je za njim raspisala Belgija.

Belgija ga traži zbog sumnje da je izvrsio krivično delo kriminalnog organizovanja korupcije i pranja novca.

Portparol suda Bojana Stanković precizirala je za Tanjug da je sudija za prethodni postupak večeras nakon saslušanja odredio ekstradicioni pritvor prema U.J.

Tužilaštvo za organizovani kriminal ranije danas je saopštilo da je po njihovom nalogu danas izvršen pretres šest lokacija i zaplenjeno 800.000 evra za koje se sumnja da je stečen izvršenjem krivičnog dela pranje novca nezakonito stečenog malverzacija u belgijskim fudbalskim klubovima.

U Belgiji su u saradnji sa srpskim tužilaštvom, Bezbednosno-informativnom agancijom i Službom za borbu protiv organizovanog kriminala, kao i belgijskim, francuskim, luksemburškim, kiparskim, makedonskim i crnogorskim pravosudnim organima lišeni slobode državljani Belgije i Srbije.

U saopštenju tužilaštva se precizira da su uhapšeni trener fudbalskog kluba Briž, zatim dvojica belgijskih fudbalskih sudija, nekoliko fudbalskih menadžera najpoznatijih klubova iz prve lige Belgije, a u vezi sa malverzacijama povodom transfera igrača u fudbalskim klubovima Briž, Anderleht, Lokeren, Gent i drugim.

Izvršen je pretres prostorija 10 fudbalskih klubova u Belgiji, na ukupno 57 lokacija. Zbog sumnje da su državljani Srbije umešani u vršenje krivičnog dela pranje novca nezakonito stečenog malverzacija u belgijskim fudbalskim klubovima, u Srbiji su izvršeni pretresi na šest lokacija u Beogradu i Nišu, kojom prilikom je pronađen oko 800.000 evra, saopštilo je ranije danas tužilaštvo.

Za taj novac se sumnja da potiče od izvršenja ovih krivičnih dela, a i koji su osumnjičeni pokušali da "operu" na teritoriji Republike Srbije, navodi tužilaštvo.

Osumnjičeni u Srbiji su saslušani danas u Beogradu.

(Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...