BALKANSKI KRALJ KLADIONICA TVRDI: Gde su Srbi i Hrvati, tu ima najviše nameštenih utakmica
Foto: Printskrin/Jutjub

Akcija Čiste ruke

BALKANSKI KRALJ KLADIONICA TVRDI: Gde su Srbi i Hrvati, tu ima najviše nameštenih utakmica

Fudbal -

Evropska javnost sa velikom pažnjom prati dešavanja u Belgiji, gde je na delu akcija "Čiste ruke", odnosno hapšenje osumnjičenih za nameštanje utakmica prvenstva Belgije i pranje novca iz transfera igrača.

Među osumnjičenima su menadžer Dejan Veljković, trener Briža Hrvat Ivan Leko, Belgijanac Mođi Bajat, nekoliko sudija...

Policija je u sredu sprovela veliku raciju u gradovima širom Evrope. Kako je navedeno, 44 racija je obavljeno u Belgiji, a 13 u Francuskoj, Luksemburgu, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i na Kipru.

Srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal je saopštilo da je na šest lokacija u Beogradu i Nišu policija zaplenila 800.000 evra za koje se sumnja da potiču od pranja novca koji je stečen malverzacijom transfera fudbalera u Belgiji.

Balkanski kralj sportskih i estradnih nameštaljki, Makedonac Velibor Džarovski, nije iznenađen.

- U Belgiji se namešta najviše u Evropi, zato što je tamo bilo najviše igrača iz država nastalih raspadom Jugoslavije. To sam pričao pre deset godina. Nigde se ne namešta kao u Belgiji. Kad je Standard izgubio od Varegema, "riknula" je cela kladioničarska Evropa - rekao je Džarovski za hrvatski portal 24sata.

Na saslušanju u policiji su Hrvat i Srbin, da li vas je to iznenadilo?

- Ma kakvi, gde su Srbi i Hrvati tu ima najviše nameštanja. I ja sam radio i nameštao s Hrvatima, pa ću tako raditi i ubuduće. Gledajte, belgijska policija prisluškuje celu Europu, imaju itekako sofisticirane metode protiv nameštanja, pa ako su izdvojili Leku i Dejana Veljkovića, siguran sam da njih dvojica imaju nekakve veze s nameštanjem - tvrdi Džarovski.

Slučaj nameštanja je udarna vest u svim belgijskim medijima, a na televiziji se policijska akcija prenosila uživo, kao da je reč o fudbalskoj utakmici ili terorističkom napadu. Sve vesti počele su prilogom o Leki i Veljkoviću.

Operacija koju su mediji nazvali "Čista ruka" jedna je od najvećih u istoriji Belgije. Belgijski fudbal na velikom je udaru, u akciji su pretresene 44 kuće, učestvovalo je 186 specijalaca, a gotovo cela prvoligaška scena nalazi se na udaru policije i pravo je pitanje kako će to belgijski fudbal preživeti.

Kurir sport/24sata.hr Foto: Printskrin/Jutjub

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track