Najnovije vesti

NASTAVLJENA AKCIJA ČISTA RUKA: Petoro optuženo u Belgiji zbog malverzacija, nameštanja mečeva i pranja para!
Foto: EPA / Stephanie Lecocq

ne staju

NASTAVLJENA AKCIJA ČISTA RUKA: Petoro optuženo u Belgiji zbog malverzacija, nameštanja mečeva i pranja para!

Fudbal
18:11h

Belgijske vlasti podigle su danas optužnice protiv pet osoba u okviru istrage zbog velikih finansijskih malverzacija s transferima igrača i nameštanja rezultata fudbalskih utakmica.

U tom najvećem sportskom skandalu u Belgiji za nekoliko decenija, četiri osobe su optužene za pripadnost kriminalnoj grupi i za korupciju, a peta osoba za pranje novca.

Tužioci su naveli da se optužbe za nameštanje mečeva odnose na utakmice u borbi za opstanak u prvoj ligi prošle sezone, u šta nisu bili umešani veći klubovi.

Istraga finansijskih malverzacija je usredsredjena na dvojicu menadžera koji su imali kontakte sa mnogima iz vodećih belgijskih klubova, uključujući Anderleht, Briž i Standard Lijež. Optužbe protiv njih se odnose na utaju poreza i ilegalno lično bogaćenje.

Tužilaštvo nije navelo imena optuženih, već samo inicijale.

Trener belgijskog šampiona, Briža, Hrvat Ivan Leko saslušan je danas, zajedno sa menadžerima Dejanom Veljkovićem iz Srbije i Belgijancem Modjijem Bajatom, a biće saslušana i dvojica vrhunskih fudbalskih sudija.

Federalno tužilaštvo koje je taj slučaj istraživalo godinu dana, danas će saopštiti više detalja o malverzacijama i navodima o nameštanju utakmica.

Policija je juče sprovela veliku raciju u gradovima širom Evrope. Kako je navedeno, 44 racije su obavljene u Belgiji, a 13 u Francuskoj, Luksemburgu, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i na Kipru.

Srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal juče je saopštilo da je na šest lokacija u Beogradu i Nišu policija zaplenila 800.000 evra za koje se sumnja da potiču od pranja iz malverzacija pri transferu fudbalera u Belgiji.

Kurir sport/Beta 

Foto: EPA 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...